Paroubkovi padl jackpot. A co dál???

Jiří Paroubek se s vyslovením nedůvěry vládě pěkně přepočítal. A vlastně se zdá, jako kdyby po všem, co na pád vlády vsadil, byl najednou sám překvapen, že vyhrál jackpot.

Jak praví moudré přísloví, dej pozor na to, co si přeješ. Mohlo by se ti to vyplnit…Situace pro něj teď rozhodně není růžová. To ostatně není pro nikoho…

Potopením vlády se Paroubek dostal do svízelné situace, se kterou mu zřejmě ani sebedokonalejší průzkum ze STEMu moc nepomůže. Je sice pravda, že úspěšné předsednictví a representativní vystupování Topolánka, coby „šéfa“ Unie (či lépe řečeno, representativnější, než na jaké jsme od něj zvyklí), přidělalo Paroubkovi nemálo vrásek na jeho věčně opoceném čelíčku. Na druhou stranu, měl ale v ruce stále dost munice proti vládě. Munice, která je mu teď nanic a u které si navíc bude muset zatraceně hlídat, aby mu v nestřeženém okamžiku nevybuchla v ruce.

Na obviňování vlády z neřešení, či mizerného řešení ekonomické krize se daly trhnout body. Na neřešení krize z důvodu, že rukou socialistů padla vláda, se politické body budou dolovat jen horko těžko. Ba právě naopak!

Topolánek navíc, soudě podle jeho posledních vyjádření, přišel s taktikou ukřivděného mučedníka, která se u veřejnosti vůbec nemusí minout účinkem. Paroubek chtěl národu ukázat, že je „geroj“, který má na to, svrhnout vládu. Vládu sice svrhnout dokázal, ale pocit, že je „geroj“ z toho nemá nikdo, evidentně ani Paroubek sám.

A to je důvod, proč by měl být sestavením nové vlády pověřen právě ON. Protože kdo chce kam, pomozme mu tam. Pokud by byl Paroubek pověřen, měl by v zásadě dvě možnosti  - a ani z jedné by se nedalo vyváznout se zdravou kůží.

1) Mohl by jmenování rovnou odmítnout. Tím by se z hrdinného svrhávače vlády stal jen zbabělý trouba, který jiné o zodpovědnost připraví, ale sám ji nepřevezme, (podle aktuálních zpráv se tak již děje...). 2) Mohl by se pokusit vládu sestavit. Je jisté, že ODS by do takového „projektu“ nešla. KSČM sice ano, ale to z hlediska parlamentní matematiky stále nestačí. Představa, že by vládu socialistů s komunisty podpořili lidovci a/nebo zelení, je holá fikce. Stejná fikce je i možnost, že by takovou vládu podpořili dvě bývalé poslankyně SZ a rebelové z ODS. A v neposlední řadě je i holá fikce, že by takovou vládu (pokud by nějakým zázrakem vznikla) mohl vůbec kdy jmenovat prezident Klaus. Ať tak či tak, Paroubek by neuspěl a politicky by tím naprosto selhal – ne poprvé, ale zato fatálně a dost možná i naposledy. Nálož dynamitu, kterou měl připravenou pro jiné, by explodovala přímo pod jeho obřím zadkem. Což je přesně to, co by si po svém politickém působení zasloužil!!!

Autor: Karolina Stonjeková | čtvrtek 26.3.2009 14:37 | karma článku: 34,94 | přečteno: 1528x