Mediální strašilky zachraňují EURO

Historicky byste asi těžko našli lepší obchodní artikl, než strach. Obyčejný lidský strach.

Na strachu z plamenů pekelných a satanášů, kteří do těch plamenů vidlemi šťouchají zmítající se hříšníky, uměla po staletí vydělávat katolická církev. Na cíleně šířeném strachu z globálního oteplování zase vydělávají vlastníci bílých větrníků, či solárních panelů nebo obchodníci s emisními povolenkami. Strach z ptačích a jiných zvířecích chřipek poskytuje solidní „vývar“ farmaceutickým společnostem. Na strachu z toho, co jíme, vydělávají výrobci produktů, opatřených vysoce módní nálepkou BIO.  Zkrátka, chcete-li z někoho vymáčknout peníze, neexistuje efektivnější způsob, než na něj udělat pořádné bububu a vyděsit ho tak, až se z něj penízky posypou jak z oslíčka otřes se.

Protože se duu Merkozy nepodařilo na posledním summitu EU premiéra Nečase vyděsit v míře dostatečné na to, aby za Česko odsouhlasil 90 miliardový balík z devizových rezerv, musí na scénu napochodovat „nezávislí“ čeští novináři a komentátoři, a bruselskou masáž dokončit. A tak jsme si z pera Jiřího Leschtiny, Petra Fischera, Bohumila Doležala, či Jiřího Pehe (to by taky bylo, aby ten sympaťák někde chyběl), mohli přečíst dojemné komentáře plné volání po celoevropské solidaritě, plné strachu z toho, co by se stalo, kdyby se Česko ocitlo mimo to, čemu říkají „hlavní proud“.

Z vybraných českých komentátorů se tak vlivem evropské krize staly mediální strašilky, doufající, že metoda šíření strachu i tentokrát zafunguje a vláda finanční půjčku odsouhlasí. Dovolte mi, milé mediální strašilky, pánové Leschtino, Fischere, Doležale, Pehe a spol., položit vám několik otázek:

Vy fakt věříte tomu, že našich případných 90mld odvrátí krach eurozóny? Vy fakt věříte tomu, že to nebude jen další lití peněz do černých děr? Vy fakt věříte těm nesmyslům o solidaritě a izolaci, které ve svých komentářích píšete? Vy fakt věříte, že odchod problémových členů eurozóny bude konec světa? Vy fakt věříte, že dluhy je možné splácet dalšími dluhy? A kolik už jste pánové ze svých vlastích peněž poslali na pomoc euru? A s jakým úrokem? A s jakou dobou splatnosti?

Moje milé mediální strašilky, bylo by lépe, kdybyste se stejnou vervou, s jakou kritizujete české politiky, raději kritizovali ty evropské. Za to, že letoucí léta zavírali oči před falšováním řeckých statistik. Před růstem dluhů členských států eurozóny a porušováním Maastrichtských kritérií. Za nekompetentnost a neschopnost, řešit problém dříve, než pět minut po dvanácté. V neposlední řadě pak za to, že oni evropští „lídři“ jako obvykle nemají žádný plán B, plán co se stane, až…. A právě to AŽ je tady enormně důležité. Protože eurozóna spěje k rozpadu – bez sebemenšího ohledu na to, zda mediální strašilky přispějí k tomu, že vláda oněch 90mld do MMF nakonec pošle, nebo ne.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karolina Stonjeková | čtvrtek 15.12.2011 15:42 | karma článku: 35,29 | přečteno: 1639x