Kravičky v Europarlamentu

Pár minut poté, kdy prezident Klaus pronesl na půdě EP svůj projev, se na internetových serverech objevila informace, že někteří poslanci Europarlamentu při jeho projevu tleskali, jiní ze sálu odešli a další nesouhlasně bučeli. Vědomí, že Unii drží v rukou lidé, kteří se mezi sebou dorozumívají bučením, mě naplňuje skutečným optimismem pokud jde o budoucnost tohoto společenství…

Mám v živé paměti, jak před lety panoval mezi intelektuály a novináři názor, že naše začlenění se do struktur Unie přinese zlepšení politického chování a politické kultury obecně, protože zkušení, noblesní a vychovaní politici Unie naučí nevychované, nezkušené a nenoblesní české politiky způsobům. Kdo včera sledoval záznam z EP, tak musel být k smrti zklamán. Musel být zklamán při pohledu do poloprázdných poslaneckých lavic, což je obrázek, který z české Sněmovny známe více než dobře.

Musel být zklamán při pohledu na to, jak prezentace odlišného názoru dokáže proměnit evropské politiky, kteří nám tu byly léta dáváni za vzor, ve stádo kraviček na pastvě. Popravdě řečeno, včerejší chování řady poslanců EP nepřipomínalo noblesu, zkušenost a dobré vychování, ale daleko spíše móresy neblaze proslulých českých sládkovců. Takhle se chová ta evropská politická elita? Pokud ano, je to ostudné!!!

Na celé záležitosti je však nejvíce tristní, že takové jednání provázelo vystoupení nejvyššího ústavního činitele členského státu Unie. Včerejší chování tak bylo jen pokračováním nebetyčné nevychovanosti, kterou před pár měsíci na Pražském hradě předvedla delegace eurovítečníků v čele s Poteringem.

Nevychovanosti, kterou řada politiků i občanů přešla nebo dokonce přivítala jen proto, že se jednalo o nevychovanost vůči Klausovi. V jejich zabedněnosti však těmto lidem nedochází, že to byla hlavně nevychovanost vůči celé České republice a všem občanům, kteří se s prezidentovým pohledem na EU ztotožňují. A že jich není málo! Nevychovanosti, kterou si, z důvodů, které nechápu, stále necháváme líbit.

Pokud politici Unie s Klausem skutečně zásadně nesouhlasí a považují jeho názory za nesmyslné, mají daleko elegantnější možnost, jak to dát najevo. Ne odchodem, ne tím, že si na plénu pěkně od plic zabučí, ale tím, že svým praktickým konáním a chováním dokáží, že se prezident fatálně mýlí. Dokáží, že demokratický deficit Unie neexistuje, že menšinové názory nejsou vytlačovány na okraj, dokáží, že Unie není nadměrně centralizovaná a přebyrokratizovaná atd, atd.

Jenže ono je dost obtížné dokázat, že tolerujete menšinové názory, když je nejste schopen ani vyslechnout, či když při jejich poslechu vyluzujete nedůstojné dobytčí zvuky. Je těžké odstraňovat demokratický deficit tím, že opakujete demokratické všelidové hlasování jen proto, že se vám jeho výsledek nehodí do krámu. Je těžké vyvracet argumenty o centralizaci a byrokratizaci, když se zároveň snažíte z bruselského centra unifikovat vše, od dopravního značení až po tvar banánu.

V podstatě všechny události, ke kterým v poslední době došlo, včetně včerejšího jednání EP samotného, výhrady prezidenta jen potvrzují. Ať už to byla "Sarkozyho vlajková aféra", zpochybňování českého předsednictví, tlak předcházející ratifikaci Lisabonu, nebo nejnověji "kauza jesle".

Výstupů ze včerejšího jednání v EP je několik:Těžko říci, zda je to zpráva dobrá, či špatná, ale evropští politici ukázali, že nejsou ani o píď kultivovanější a vychovanější než politici čeští, dokázali, že nejsou žádnou elitou v pravém slova smyslu. Jak by také mohli být, když řada států Unie uplatňuje nepsané pravidlo "send troublemakers to Bruxelles/ Strassbourgh…".Ukázali, že alternativní názory na směřování Unie se, navzdory proklamacím, netolerují. A hlavně, ukázal se neuvěřitelný despekt…(viz poslední výroky B. Posselta...). Despekt, který se Topolánkovou, Bursíkovou či Paroubkovou a Zaorálkovou větší servilitou vůči Bruselu, jen horko těžko vyřeší...  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karolina Stonjeková | pátek 20.2.2009 13:37 | karma článku: 25,81 | přečteno: 895x