Chlouba národa křišťálově čistá.

O víkendu jsme se vypravili na pražský Slavín, abychom naší malé gymnazistce ukázali, kde leží velikáni českých dějin. Procházíme mezi náhrobky, hledáme známá jména a vzpomínáme. 

Vzpomínáme na jejich knihy, skladby, verše, vynálezy, objevy, hrdinské činy, nejslavnější role....., když tu na nás z mramoru vykoukne jméno Stanislava Grosse.

Nevěříme vlastním očím. Stanislav Gross??? Jaký byl jeho přínos České republice? Čím se proslavil? Tím, že byl nejmladším premiérem v historii? Skandálem ohledně igelitky nacpané miliony od nemajetného „strýce Vika“? Nebo snad záhadným složením obtížné zkoušky z němčiny, přestože německy neuměl? Či snad svým studiem v Plzni?

Možná skandálním propojením s nevěstincem madam Barkové? Anebo záhadným zbohatnutím na akciích bezprostředně po ukončení politické kariéry?

Těch kauz s penězi a jejich nejasným, avšak, dle jeho tvrzení,  křišťálově čistým původem bylo okolo sociálně-demokratického politika více než dost.

Já vím, říká se "o mrtvých jen dobře". Znamená to snad, že smrtí se vše špatné vymaže jako by nikdy nebylo? Ale to by si na Slavím mohl lehnout opravdu každý.

Ne, nechci nijak zlehčovat jeho předčsné úmrtí. Věřím, že byl milujícím manželem a otcem. Věřím, že své manželce a hlavně dcerám hodně chybí a chybět bude. Chci věřit i tomu, že na sklonku života dospěl k poznání, že peníze nejsou všechno.

Jen mi to připadá trochu málo pro zdůvodnění jeho pobytu na Slavíně. Ba co víc. Vzhledem k jeho „přešlapům“ mi to připadá – mírně řečeno - ostudné. A taky nestoudné. 

A přivádí mě to k otázce - Jako jaká historie se bude v budoucnu prezentovat naše současnost? Jaká lichotivější "legenda" se "přilípne" k postavě Stanislava Grosse, aby jeho umístění na Slavíně bylo ospravedlnitelné? 

Zdá se, že za peníze, byť dodnes nevyjasněného původu, se dá koupit opravdu cokoliv – i posmrtné členství v klubu vyjímečných.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcela Štolová | úterý 1.3.2016 8:33 | karma článku: 25,57 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Marcela Štolová

Ochrana před svobodou

22.9.2020 v 9:02 | Karma: 12,10

Marcela Štolová

Braňme si svobodu

21.8.2020 v 9:04 | Karma: 19,26

Marcela Štolová

Sarzeu - všechno je jinak!

5.10.2017 v 8:37 | Karma: 10,32

Marcela Štolová

Bez peněz do Vannes nelez!

2.10.2017 v 8:30 | Karma: 10,51

Marcela Štolová

Francouzský šikula

31.7.2017 v 7:29 | Karma: 27,65