Lhář a demagog či nedouk?

Dne 15.4. 2008 vyšel článek dr. Radima Uzla "Katolíci jako odborníci na gynekologii", v němž píše: "Nejkurióznějším antikoncepčním strašením je opakovaná báchorka o potratovém účinku hormonální tablety. Nesčíslné pokusy dokázaly, že brání pouze uvolnění vajíčka z vaječníku. A kde není co oplodnit, tam oplodnění nenastane. Aby žena mohla těhotenství potratit, musí napřed vzniknout. Není nejmenšího sporu o tom, že těhotenství začíná uhnízděním oplozeného vajíčka v děloze."

Z toho, co dr. Uzel napsal, soudím, že je buď a) demagog, který klame veřejnost, nebo b) má velmi nízkou erudici ve svém oboru. Platí-li a), pak jistě ví, o čem je řeč. Je-li ochoten uznat alespoň možnost, že platí b), pak bych jej rád poučil.

1) Není nejmenšího sporu o tom, že těhotenství začíná oplodněním vajíčka, ne jeho uhnízděním v děloze.

2) Žádná antikoncepce včetně hormonální není stoprocentně spolehlivá (už proto, že ženy ji zapomínají brát).

3) Hormonální antikoncepce zabraňuje početí, ale může se stát, že nezabrání.

4) V případě, že dojde k otěhotnění, přestože žena užívá hormonální antikoncepci, pak jejím efektem je, že je zabráněno uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze, což znamená - potrat v raném stádiu. Tento efekt je popsán na každém příbalovém letáku k hormonální antikoncepci. Viz např. přípravek Cilest - "Zároveň dochází ... ke změnám děložní sliznice, které znemožňují uhnízdění vajíčka."

5) Z výše uvedeného vyplývá, že potratový účinek hormonální antikoncepce není báchorka.

Pokud platí, že je Radim Uzel demagogem, který klame veřejnost, pak si myslím, že je nekompetentní vykonávat "osvětu" v oblasti sexuální výchovy a gynekologie. Pokud platí, že je nedostatečně erudovaný ve svém oboru, pak si myslím, že je nekompetentní vykonávat "osvětu" v oblasti sexuální výchovy a gynekologie.

Na závěr si dovolím drobnou parafrázi: Není nad to, když gynekologické rady začne udělovat demagog nebo diletant a - ateista.

Tímto žádám dr. Radima Uzla, aby svými články (ať už jsou důvody jakékoliv) neklamal veřejnost.

Autor: Jiří Stodola | pondělí 27.7.2009 10:53 | karma článku: 22,67 | přečteno: 2195x
  • Další články autora

Jiří Stodola

Štvanice na Halíka?

19.6.2013 v 12:56 | Karma: 26,43

Jiří Stodola

Putna do kartouzy

4.6.2013 v 12:24 | Karma: 17,60

Jiří Stodola

Katolická církev a potraty

7.9.2009 v 16:06 | Karma: 22,45