Prazdroj zdražuje pivo, půllitr bude dražší

o padesátník, oznamuje v titulku iDNES a upřesňuje: „Plzeňský Prazdroj zdraží sudové i lahvové pivo v průměru o 2,5 procenta. Důvodem je růst cen energií a ječmene. Půllitr desítky bude stát od prosince o 50 haléřů více.“

V Česku se podle Švejkovské definice traduje,  že vláda, která zdraží pivo, padne.  Švejk měl své závěry historicky doložené pádem rakousko-uherské vlády: ta brutálně zdražila pivo o tzv. „pivní krejcárek“ (v 80. let 19. století), a touto novátorskou pivní daní kompenzovala platy tehdejších učitelů. To ji však nestačilo a v roce 1905 pivařům zhořklo pivo o tzv. pivní zemské dávky. Za 13 let se ck. vyžírkové, zdražující lidu mok prospívající jeho  ledvinám, poroučeli a odešli na smetiště dějin.

Bolševik stabilitu ceny piva zachovával s posvátnou hrůzou: půllitr (opravdové) desítky stál až do roku 1967 neuvěřitelnou 1 korunu a 10 haléřů (dvanáctku stála 2.20), ale také nevydržel. Prezident Antonín Novotný v roce 1967 pivo direktivně zdražil, a za pár měsíců byl v roce 1968 svržen.

No řekněte – kdo by si kupoval desítku za 1.70 Kč a dvanáctku za 2.80 (dražší byl jen 12° Prazdroj za 3.60).  Problém byl v tom, že vláda i prezident padli, ale cena piva zůstala...

Další pivní zločin spáchali komunisti v roce 1984, když „upravili ceny“ piva tak, že desítku zdražili na nelidské 2 koruny 50 haléřů. Pivaři tenkrát solidárně vyhlásili bojkot a hospody asi týden zely prázdnotou. Když to nepomohlo, kuli při drahém pivu spikleneckou odvetu a pak, jak známo, vyrazili 17. listopadu 1989 na Václavské náměstí, a zkusili řešit zdražování piva Sametovou revolucí.

Nu od té doby se ta cena 2 koruny a 70 haléřů za točenou desítku drobně „valorizovala“ na nynějších zhruba 20 korun. Do českých dějin ovšem zasáhl po vzoru Mistra Hanuše premiér M. Zeman, který japonské Nomuře velkoryse „prodal“ banku IPB - v hodnotě 30 miliard korun - za symbolickou 1 korunu! Kdyby pivaři tušili, že v tom balíků realit, který Nomura "kupuje" je i Plzeňský Prazdroj, jistě by s Nomurou o prodejní ceně IPB dlouho licitovali.

Nynější zdražení piva je vysvětlováno takto: „Neustále hledáme způsoby, jak efektivně řídit naše podnikání a zajistit, aby pivo, český národní nápoj, zůstalo pro pivaře cenově dostupné,"

Toto prohlášení  - po rakouských a bolševických novátorech -  učinil ředitel Prazdroje Douglas Brodman... Takže podle historických zákonů by asi měla padnout vláda v Jihoafrické republice...

Jenomže vlastnické vztahy jsou dnes nesmírně složité a obskurní. Když se prodával Český Telecom španělské Telefonice, Češi tu koupi fotbalově vyspělým Španělům naivně přáli, neb netušili, že Telefonicu vlastní banka Morgan... Takže vzhledem k tajemným vlastnickým vztahům i k jejich turbulencím, nejsou vyloučeny zcela nečekané konsekvence, viz např. hnutí Okupujte Wall Street.

A pokud dějiny neztratí logiku, budou moci čeští pivaři hrdě prohlásit, že v důsledku toho, že jihoafrický vlastník bezcitně zdražil českým pivařům jejich tradiční mok, padla americká vláda a v USA vypukla revoluce...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Stočes | pátek 4.11.2011 22:44 | karma článku: 32,12 | přečteno: 5240x