Olympiáda je humanistickým svátkem. Dejte od ní pracky pryč!

Jako houby po dešti se objevují řady politických hrdinů, vyzývajících k bojkotu blížící se olympiády, kterou mezinárodní olympijský výbor přidělil čínskému hlavnímu městu. Připojují se k nim i tací, pro které je sport španělskou vesnicí, jako např. exprezident V. Havel. Ten, pokud náhodou někdy viděl konec boxerského zápasu, musel být zděšen: Jeden nešťastník je tam zmlácen do krve, a když vstane, podá svému soupeři ruku a blahopřeje mu k vítězství... Taková absurdita!

Havel argumentuje obavou, že by olympiádu Čína využila ke své propagaci, podobně jako fašisté olympijské hry v Berlíně v roce 1936. To však, více či méně noblesně, dělala každá olympiádou poctěná země. Havlovi kupodivu nevadí, jak nestydatě využily berlínské olympiády USA k propagaci svého rasistického režimu.

Hrdinou her - skvostným exponátem americké výkladní skříně - se stal černošský sprinter Jesse Owens, který získal čtyři zlaté medaile. Dosud přežívá oprávněný výsměch nad rasistickým nadčlověkem Hitlerem, který porušil protokol a Owensovi, jako černochovi, nepodal ruku. Málokoho zajímalo a zajímá, že kdyby se hrdina Owens doma v USA posadil v autobusu vedle bílé slečny, byl by jako negr zlynčován! V rasistických USA panovala tvrdá rasová segregace. Owensův dědeček to měl ještě horší: téměř celý život nesl krutý úděl amerického otroka.

Olympijské hry jsou vrcholým svátkem sportovců celého světa, svátkem, kde se lámaly rasové, národností, náboženské a další bariéry. Političtí agresoři i kulturní a sportovní diletanti nechť dají od tohoto svátku své spáry pryč! Zač vlastně chtějí trestat Čínu? Odstraní-li se z kritiky Číny balast jejich blábolů, pak zde zůstane skutečný důvod: Ano, Čína spáchala smrtelný hřích - odmítá se totiž chovat jako idiot!

Racionálním pozadím vší kritiky je nejspíše fakt, že Peking dovoluje zahraničním investorům participovat v Číně jen v rozsahu, aby byla zachována čínská majorita. To musí zahraniční bankéře a průmyslníky skutečně rozlítit k nepříčetnosti: místo aby čínské finance, suroviny i další ekonomiku tunelovali a rozkradali - podobně jako ekonomiku České republiky - pomáhají Čínu budovat... A tak chtějí Čínu připravit alespoň o Tibet.

Západ dodneška - a dnešní váleční štváči zejména - vůbec nepochopili, že antické olympijské hry byly nádherným starověkým svátkem míru! Po dobu konání olympiády byly zastaveny veškeré válečné akce! To je jejich největší poselství dnešním politikům!

Místo blábolů o bojkotu, by měli naopak vyzvat všechny současné znepřátelené strany - od Palestinců a Izraelců přes Al Kajdu a USA po např. Basky, aby po dobu olympijských her zastavily veškeré násilí, špionážní a další činnost a všichni společně oslavili tento nevšední humanistický svátek!

Autor: František Stočes | čtvrtek 27.3.2008 22:00 | karma článku: 14,82 | přečteno: 1613x