Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obamovo „Vlčí doupě“ – a rovnou v Praze? Proč?

Logika války je neúprosná: máte-li na svém území vojenské zařízení strategického významu, jste současně strategickým terčem země, jež se jím cítí ohrožena a v případě konfliktu musíte být zničen stůj co stůj. Po upuštění od výstavby brdského radaru se situace opakuje v bleděmodrém. V ČR – a dokonce rovnou v Praze – má být jako součást strategické protiraketové obrany zřízeno centrum předběžného varování. Jeho úkolem prý bude výstraha, že (na zatím nespecifikovaném území) odstartovala balistická raketa a později i spolupráce s protiraketovou základnou, plánovanou v Polsku. Inovace spočívá v tom, že asi nepříliš efektivní radar nahradí senzory v kosmu. Ale možná a bohužel, nejen v tom...

Pokud by USA budovaly pouze protiraketovou obranu plus přiměřený odstrašující balistický arsenál, byl by to důkaz jejich mírumilovnosti. Nicméně stále platí pravda, že pokud budou mít spolehlivou a globálně rozmístěnou protiraketovou obranu a současně dostatečný počet útočných raket s přesnými hlavicemi, umožňujícími ekologicky přijatelné zničení všech základen balistických raket např. v Rusku, Číně a dalších Tramtáriích současně, budou USA schopny provést beztrestný první jaderný úder, nebo jím alespoň vydírat. Proč je ale do toho znovu angažována ČR?

Po trapných lžích, že předchozí systém nás měl chránit před raketovým útokem ze Severní Koreje, lžích, svědčících o naprosté morální devastaci českých válečných štváčů, jsou občané nejspíš opět balamuceni, že tentokrát půjde jen o dva nicotné kompy, obsluhované českými zelenými mozky. No to určitě, možná v první fázi. I když zatím lze pouze spekulovat, tak Praha může být pro zelené mozky zajímavá i svými obrovskými podzemními prostorami sloužícími jako rozsáhlý protiatomový kryt. Vskutku „Vlčí doupě“ – jako na zakázku!

Hitler, aby mohl být v operativním velitelském kontaktu s armádami útočícími na Moskvu, dal ihned po porážce Polska vybudovat u Kętrzyn (v někdejším Východním Prusku) svůj „hlavní stan“, přezdívaný jako Wolfsschanze, alias „Vlčí doupě“. Samozřejmě že představa amerického prezidenta sedícího v pražském podzemí a řídícího odtud válku, je úsměvná. Již proto, že nynější „Vlčí doupě“, tedy strategické válečné stanoviště, je atomizované do mnoha diverzifikovaných, několikastupňových a zálohovaných „Vlčích doupat“, aby se zajistila funkce i při případném zničení některých center. Bude-li ovšem jedno z takových "Vlčích doupat" v Praze, pak spadneme z deště rovnou pod okap...

Pokud by USA v naší zemi vybudovali supermoderní vojenskou nemocnici, nikdo by nic nenamítal. A  aby vyhověly přání Čechů, toužících po přítomnosti US vojenských hrdinů v ČR, mohly by ji klidně doplnit i o centrum péče o US válečné invalidy; zelený mozek Vondra spolu s knížepánem a jeho cínovými vojáčky by si s nimi jistě rádi hráli na válku; bezrucí či beznozí vojáci by možná tak nadšeni nebyli. Ale dost sarkasmu. Na naší planetě se zřejmě a nepředvídatelně mění podnebí a očekávají nás důsledky mnoha katastrof. Zkáza může přijít i z kosmu v podobě srážky s asteroidem, jejíž pravděpodobnost se časem stále zvyšuje. Navíc kapitalismus zvítězil na celém světě a žádný nepřítel mu nehrozí; tak proč zbrojit? Nebo se nepoučitelný svět opět vrací před tragický rok 1914?

Vyhazovat za dnešní situace astronomické sumy na naprosto zbytečná vojenská zařízení je trestuhodné i sebevražedné. Elity tohoto světa by měly konečně prokázat své schopnosti a splnit své poslání: tzn. urychleně diplomaticky vyřešit nejpalčivější mezinárodní problémy a provést konverzi zbrojní výroby na užitečnější a humánní projekty.

Ostatně Karel Čapek v roce 1938, v předvečer druhé světové války, napsal:
"Aby byl zajištěn mír musí se obyčejně zvýšit zbrojení na zemi, ve vzduchu i na moři. Co se dá dělat, je to tak; ale představte si, že by se stejně samozřejmě a běžně říkalo: Aby v našem úřadě bylo zajištěno pokojné soužití, vezmu si s sebou nabitý revolver. Aby byl v naší ulici zajištěn klid, nacpu si do kapes ruční granáty. Byl by to divný svět. Je to divný svět."

 

Autor: František Stočes | neděle 5.9.2010 20:37 | karma článku: 12,30 | přečteno: 2356x
  • Další články autora

František Stočes

Návrh Stanov Družstevní strany ČR /9/

Tento blog obsahuje již návrh úplného a paragrafovaného znění Stanov Družstevní strany České republiky včetně upravené Preambule oproti předchozímu blogu.

18.6.2020 v 13:35 | Karma: 3,87 | Přečteno: 190x | Diskuse| Politika

František Stočes

Preambule ke Stanovám Družstevní strany /8/

Předchozí blogy se zabývaly výběrem a podrobnějším posouzením tematických okruhů souvisejících s problematikou Družstevní strany. Patří sem konkrétně blogy: Západ jako zrůda evoluční anomálie /1/,

15.5.2020 v 16:28 | Karma: 5,47 | Přečteno: 208x | Diskuse| Politika

František Stočes

Koronavirová krize jako historická šance

Mimořádný koronavirový stav uvrhl českou ekonomiku do silné krize; hrozí bankroty, nezaměstnanost a vysoké zadlužení státu. Vláda premiéra Babiše chce za pomoci bank sanovat a vykoupit ohrožené podniky, mj. i České aerolinie.

25.4.2020 v 18:00 | Karma: 9,33 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ekonomika

František Stočes

Story US koronavirového pionýra

Na kliniku urgentní péče ve Washingtonu (Snohomish County) se 19. ledna 2020 dostavil 35letý muž, který si v čekárně nasadil roušku a oznámil čtyřdenní kašel, subjektivní horečky a podezření na koronavirus.

28.3.2020 v 17:02 | Karma: 20,78 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

František Stočes

27. výročí ostudného zániku Československa

Dnes ve 23 hodin, 59 minut a 59 vteřin uplyne přesně 27 let od zániku Masarykova Československa. Fakt, že toto smutné výročí není významně připomínáno, je opravdu velice zvláštní. Rozpad Československa totiž probíhal v době,

31.12.2019 v 18:52 | Karma: 29,42 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik