Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český mopslík dostal lekci i z olympijského mnichovanství

Západ Čechům udělil další lekci, po které by si měli konečně uvědomit, že patolízalský český mopslík zůstane jenom patolízalským českým mopslíkem a světapáni ho kopnou do zadku kdykoli to z hlediska vlastních zájmů uznají za vhodné.

Půl roku před olympiádou například Bush a Sarkozy jemně naznačovali, že by se nemuseli zúčastnit zahajovacího ceremoniálu. Princ Charles rovnou vyhlásil bojkot olympiády a německý olympijský výbor vyvolal bouři nevole pravicových politiků když oznámil, že se olympiády určitě zúčastní.

Čeští mopslíci - mezi nimiž štěkotem vynikali např. V. Havel, J. Ruml, knížepán či autor milostného dílka o Straně zelených a krávě a další – rovněž volali po bojkotu OH. Odkud ten nápad vyčetli těžko hádat; možná z Bible (kde prý všechno je). Poněvadž bojkot olympiády přichází v úvahou pouze v případě když pořadatelská země vede válku, štěkali sice hlasitě, ale u nesprávného stromu.

Český prezident protestoval specielně po česku: sportovní znalec i fanoušek Klaus se pro období olympiády jednoduše hodil marod. Poněvadž jeho endoprotéza kyčelního kloubu nebyla akutním – např. posttraumatickým – případem, škarohlídi ji označí za politickou chřipku, zatímco druhá strana za vysoce odpovědný přístup k blížícímu se českému předsednictví v EU.

O Klausově olympijském náhradníkovi, premiérovi Topolánkovi, hanba mluvit. Ten své etické dilema – kynout sportovcům či podpořit v (údajné) nesvobodě úpící Tibeťany – vyřešil charakterním rozhodnutím hodným Valacha zkaženého Prahou: když mu vláda dovolí, do Pekingu pojede, když mu vláda nedovolí, bude protestovat proti útlaku… Svým zásadovým rozhodnutím vláda současně vyřešila premiérův postmanželský trojúhelník a potěšila konkubínu Lucii, poněvadž Topolánkova rozesmátá zákonná manželka Pavla v titulku LN z 2. srpna oznámila: „Svého manžela budu klidně doprovázet…“

Sportovní analfabeti začali rozvíjet i fantasmagorie o protestech samotných sportovců během olympiády a představovali si to asi jako Hurvínek válku: nejspíše tak, že se sportovci nějak domluví a začnou jednotně protestovat za svobodu Tibetu. Ona fantasmagorie – nehledě na obyčejnou nezdvořilost vůči pořadatelské zemí – tkví v tom, že realita by byla úplně jiná. Například iráčtí sportovci by si řekli, že když už se protestuje, obohatí protesty i o své ideje – totiž že jim nevadí ani tak nesvobodný Tibet jako přítomnost nenáviděných USA v Iráku! Tím by spustili lavinu, do níž by se vložili Srbové, Palestinci atd. atp. Boxeři, karatisté, judisté a další by si řekli proč jenom protestovat, když mohou nenáviděné soupeře rovnou zmlátit a dílo zkázy by dokonali sportovní střelci…Olympiáda by se změnila v děsivý vzorek nynějšího světa.

Olympismus ale sleduje cíle přesně opačné – odmítá, aby sportovce vychovávali sportovní analfabeti v roli politiků a naopak žádá, aby sportovci vychovávali politiky! Proto olympismus usiluje o vytvoření způsobu života, založeného mj. na výchovné hodnotě dobrého příkladu (!) a na respektování základních universálních etických principů s cílem vytvořit mírovou společnost, která dbá o zachování lidské důstojnosti.

Onu výchovnou hodnotu dobrého příkladu lze chápat i tak, že např. palestinský boxer knokautuje svého izraelského soupeře, který poté co se probere z bezvědomí a ještě krvácející, podá Palestinci ruku a poblahopřeje mu ke svému zmlácení. Je si vědom, že k výprasku došlo v souladu s pravidly a i on má stejnou šanci, bude-li více trénovat. Tím oba vysílají signály ke svým politickým protějškům, kteří podobné konflikty řeší orientálním způsobem: sebevražedným bombovým útokem na straně jedné a inovovaným starozákonním „Oko za oko…“ čili ­ – za jednoho mrtvého Izraelce budiž pět mrtvých Palestinců – na straně druhé.

Nu, jak dopadl onen zahajovací ceremoniál již víme. Z relevantních mopslíků USA – i když v případě Merkelové či Browna nutno hledat přiléhavější termín již kvůli tomu, že prezident Bush Brownova předchůdce, soudruha Blaira, kategoricky odmítl nazvat mopslíkem USA s odůvodněním, že v případě Blaira jde určitě o větší zvíře – chyběli právě ti zmínění. Prázdné bylo i čestné místo ČR a rozesmátí čeští sportovci vyslali signál, že kvůli absenci českých mopslíků plakat nebudou. Kdo při zahajovací parádě všech sportovních týmů, a při pohledu asi dvou miliard diváků svým reprezentantům vlastenecky kynul byli právě Bush a Sarkozy…

Jaké z toho plyne poučení pro české vlastence? Měli by si například podrobně přečíst česko-americkou smlouvu o US radaru v Brdech. To, že v ní není ani zmínka o nějakém nájmu, který by obohatil zadlužený český rozpočet, je oznámkováním charakteru politiků, kteří nad zadluženým českým rozpočtem nejvíce kvílí. Ale hlavně v ní není zmínka o náhradě škod pro případ, že bude Česká republika kvůli strategickému zařízení, jímž brdský radar rozhodně je, napadena třetí stranou…

Autor: František Stočes | neděle 10.8.2008 16:47 | karma článku: 42,35 | přečteno: 14150x
  • Další články autora

František Stočes

Kulturní paradox a aspekty moderní ideologie /7/

Ideologie moderní politické strany by měla vnímat civilizační rizika kulturního paradoxu, kterým je obrovský protiklad mezi úspěchy vědy a techniky a primitivními, masově vlivnými náboženskými ideologiemi.

23.11.2019 v 17:28 | Karma: 8,90 | Přečteno: 454x | Diskuse| Politika

František Stočes

Dobydou čeští družstevníci stupně vítězů? /6/

Během 1. světové války se angličtí nepřátelé družstevnictví pokusili nejen o ekonomickou likvidaci britských družstev, ale dokonce i o fyzickou likvidaci družstevních elit!

1.9.2019 v 17:27 | Karma: 9,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika

František Stočes

Přehled politické podpory družstevnictví /5/

Osudovým problémem Západu je, že ekonomika, generující mj. demokracii, solidaritu a spravedlnost, zde tvoří pouhých 5%; zatímco jejích 95% plodí predátorství, individualismus a egoismus. Západ se tak vyvinul v anomální civilizaci

19.8.2019 v 0:48 | Karma: 7,21 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

František Stočes

Příběh britské Družstevní strany /4/

Ve Velké Británii byla před více než 100 lety založena politická strana, do které může vstoupit každý britský občan, který je členem některého z (dnes téměř 7000) britských družstev. Jmenuje se the Co-operative Party (CP)

15.8.2019 v 23:31 | Karma: 5,33 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

František Stočes

Utajovaná družstevní epopej /3/

Absurdní střet predátorské a byrokratické marxistické ekonomiky, popsaný v předchozím blogu /2/, zcela zdeformoval vývoj XX. století.

8.6.2019 v 15:24 | Karma: 10,12 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik