Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Studium v zahraničí není jen Erasmus

Kdo chce zažít studium v cizí zemi, většinou volí program Erasmus. Existují však i jiné možnosti, kde jsou šance na úspěch třeba i větší. Stačí je jen znát.

Studium v zahranici muze byt uplne nova zkusenost. Foto: Fotolia/Archiv NaZkusenou.czBrno - Zkusit si, jak se žije v jiné zemi, naučit se dobře cizí jazyk, získat nové znalosti a poznat přátele z celého světa. To jsou většinou hlavní důvody, proč studenti jezdí na studijní pobyty do zahraničí. Nejčastěji využívají programu Erasmus. Málo kdo už ví, že existuje i mnoho dalších možností, jak se do světa studijně podívat. Největší nabídka je na internetu, občas však může být těžké se k těm správným stránkám proklikat. Proto jsou několikrát do roka oranizovány různé veletrhy a přednášky na téma studium v zahraničí, kde se studenti dozví více o svých možnostech. Jednou z takových akcí byl i týden  zahraniční mobility, který zorganizovala Masarykova univerzita. Kromě jiného se na něm představila Akademická informační agentura, Fulbrightova komise a studentská organizace GFPS. Akademická informační agentura Patrně největší počet zemí, do kterých je možné vycestovat, nabízí Akademická informační agenutura (AIA), která spadá pod ministerstvo školství. Momentálně studentům umožňuje vycestovat do čtyřiceti zemí z celého světa. Nabídka je však omezená pouze na země, se kterými má Česká republika uzavřenou určitou mezinárodní smlouvu. „Proto není možné získat stipendium do Velké Británie nebo například Austrálie, i když by o ně byl určitě velký zájem,“ vysvětlila Eva Jermanová z agentury. Místo toho však agentura nabízí zprostředkování stipendií do takových exotických zemí, jako je například Severní Korea nebo Peru. Ani tam se však nemusí dostat každý. Některé programy jsou určeny jen některým studentům, například do Peru se můžou podívat jen studenti zemědělství a lesnictví. Přestože agentura přináší studentům mnoho zajímavých možností, je mezi svou cílovou skupinou spíše neznámá. „Nikdy jsem o této agentuře neslyšela, i když je pravda, že jsem si moc informací nesháněla,“ uvedla například studentka politologie Magda Nemkyo

vá, která nyní studuje v Německu přes program Erasmus. Oproti programu Erasmus vyžaduje AIA větší aktivitu studenta, který si musí najít zahraniční školu sám. Za to však získá většinou vyšší stipendiu, které pokrývá studijní i životní náklady. V případě studentům Masarykovy univerzity pak Centrum zahraničních studií zaplatí i cestu a pojištění. Přestože poptávka studentů převyšuje nabídku, Jermanová z AIA se domnívá, že kdo projeví zájem, stipendium pravděpodobně dostane. „Šance nejsou nízké,“ řekla. Fulbrightova komise Zájemci o studium v Americe pravděpodobně již někdy slyšeli o Fulbrigtově komisi, která se zabývá výměnnými programy studentů mezi Českem a USA. Komise nabízí tři tipy stipendií – stipendium pro (post)graduální studium, stipendium pro doktorské studium vědy a techniky a Fulbright-Masarykovo stipendium pro doktorandy. Stipendia tedy mohou získat studenti, kteří získali alespoň bakalářský titul. Podle Hany Rambouskové z Fulbrightovy komise je hlavním kritériem pro výběr uchazeče dobrá angličtina. „Pak samozřejmě také jeho záměr, proč chce jet zrovna do USA,“ uvedla. Stipendium mohou studenti získat na jeden akademický rok. Komise zaplatí školné až do výše 18 tisíc dolarů. „Pokud si student vybere dražší školu, musí si rozdíl doplatit,“ objasnila Rambousková. Kromě školného pak komise studentovi zaplatí cestovní náklady, pojištění a životní náklady. Protože jeden student ve výměnném programu vyjde na velké peníze, šanci mají skutečně jen ti dobří. „Požadujeme výborné studijní výsledky, studenti s průměrem horším než dva mají nízkou šanci,“ popsala požadavky Rambousková. Každý rok Fulbrigtova komise obdrží asi třicet až padesát přihlášek pro (post)graduální stipendium, uspěje asi deset studentů. Absolventi programu většinou mluví o nezaplatitelné zkušenosti. Například Robert Helan, který získal Fulbright-Masarykovo stipendium,  si pochvaluje výborné studijní prostředí, které na americké univerzitě vládlo. „Byla to skvělá šance potkat lidi z oboru,“ popsal. GFPS Zajímavou šanci pro německy mluvící studenty představuje studentská organizace GFPS. Ta funguje zejména na dobrovolnické práci studentů. GFPS je mezinárodní organizací, která sbližuje mladé lidi z Německa, Polska, Česka a Běloruska. V České republice zatím funguje česko-německá výměna a plánuje se užší spolupráce s Polskem. Organizace každý semestr zprostředkuje stipendijní pobyt v Německu dvěma českým studentům. Výše stipendia je vždy 560 euro. Kromě klasického studia organizace nabízí i absolvování pracovní stáže. V takovém případě student chodí pár dní do práce v německé firmě a zbytek týdne se věnuje studiu. „Taková zkušenost se samozřejmě pro další pracovní život velmi hodí,“ řekla

Zuzana Koutná z GFPS. Kromě stipendijních programů organizace každý rok pořádá i prázdninové intenzivní jazykové kurzy. Čeští a němečtí studenti spolu čtrnáct dní žijí, přičemž se Češi učí německy a Němci česky. „Poplatek pro české studenty je jen 3300 korun, který zahrnuje výuku, jídlo i ubytování,“ přiblížila Koutná. Protože studenti vyjíždí do zahraničí každý semestr, koná se výběrové řízení dvakrát ročně. „Podmínkou je, aby byl uchazeč mladší třiceti let a aby se domluvil německy. Stipendium není určeno pro doktorandy. Ptáme se i na průměr známek, ale důležitější je projekt, který student v přihlášce navrhne,“ popsala požadavky Koutná. Povinnou součástí přihlášky je totiž popis projektu, kterému se bude chtít student v Německu věnovat. Může být z jakéhokoliv oboru, důležité ale je obhájit, proč ho chce student realizovat zrovna na německé univerzitě. Ani touto nabídkou možnosti studentů však nekončí. Podle Barbory Nevosádové z internetového portálu Nazkušenou, který se zabývá prací a studiem v zahraničí, je důležité hlavně aktivně hledat. „Možností existuje spousta, chce to jen věnovat čas hledání. Uchazeči se přitom nemusí spoléhat jen na české organizace, díky internetu můžou najít možnosti přímo v zemi, kam chtějí odjet.“ uvedla. Barbora Rácová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 11.10.2009 19:12 | karma článku: 9,58 | přečteno: 1967x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com