Studenti mají potíže s rodným jazykem

Vysokoškoláci často chybují při používání jedné z nejběžnějších školních pomůcek - svého mateřského jazyka. Na rozdíl od žáků středních škol však nemají tolik příležitostí, aby si českou gramatiku zlepšili.

Když si studenti neví rady, mohou se podívat do Pravidel ceského pravopisu. Foto: Kristýna Hašková

Brno - Čeští vysokoškoláci potřebují ke svému studiu nejen dobré povědomí o svém oboru, ale také o jazyku, ve kterém se vyjadřují. Ze středních škol si však potřebné znalosti českého jazyka nepřinášejí.


„Problém je, že studující k češtině přistupují jinak než k ostatním jazykovým předmětům," konstatoval bohemista z univerzit v Olomouci a Hradci Králové Marek Nagy. Studenti jsou podle něj často přesvědčeni, že svou rodnou řeč ovládají, nebo že její výuku nevyužijí. Podceňují gramatiku, mají malou slovní zásobu a problémy s vyjadřováním.


„Situace ve vyučování češtiny na základních a středních školách ztěžuje studentům možnost jazykový projev procvičovat. Například kvůli velkému počtu žáků nebo množství probírané látky," prohlásil Nagy.


Nejen dosavadní výuka rozhoduje o tom, jestli umí student napsat správně třeba seminární práci.


Podle Nagye se jedná se o celospolečenský problém, který je způsoben nízkou úrovní jazykových projevů, s nimiž se budoucí vysokoškoláci každodenně potkávají v médiích, soukromé i business sféře.


 


Speciální kurzy pomáhají češtinu zlepšit


Se správnou podobou svých textů mají problém i budoucí novináři z Masarykovy univerzity. Jak vypozoroval vedoucí

katedry žurnalistiky Rudolf Burgr, mezi nejčastějšími chybami jsou shoda přísudku s podmětem, špatná interpunkce a psaní velkých písmen. „Napíší třeba Česká republika s velkým r. Myslím si, že to způsobuje vliv angličtiny," řekl Burgr.


S chybami v českém pravopise se setkal i jako editor v Mladé frontě DNES. „V redakci jsme těmto chybám říkali fuje," dodal Burgr.


Studenti žurnalistiky si mohou své znalosti zdokonalit v kurzu Současný český jazyk. „Naši studenti by už měli být v češtině zběhlí, proto předmět není povinný a zapíší si jej ti, kteří mají nějaké nedostatky," podotkl Burgr.


I ostatním studentům Masarykovy univerzity jsou pedagogové připraveni pomoci. V Kurzu správného psaní pro nebohemisty na Filozofické fakultě vyučující objasňují problémové jevy v pravopise. Díky doporučení si předmět zaregistrovala i studentka psychologie Iveta Rebrová. „Kurz byl pro mě nepovinný, ale chodila jsem tam proto, abych si zlepšila gramatiku, možná i stylistiku. Procvičovali jsme opravdu hodně," uvedla Rebrová.


Příležitost zlepšit si svůj písemný projev mají i ti, kteří kurzy nenavštěvují. Nagy doporučuje používat Pravidla českého pravopisu nebo pročíst různé příručky, třeba Jak napsat diplomovou práci od Umberta Eca.

 


Kristýna Hašková

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 26.3.2009 9:00 | karma článku: 18,19 | přečteno: 1346x