Student si může na českém trhu vybrat svůj účet

Peníze jsou pro studenty každodenním tématem. Jen někteří studenti pracují, ale každý platí. Banky stále útočí s novými marketingovými triky. Jak se v síti nabídek nezaplést do pasti, napoví průzkum.

Komerční banka nabízí studentům při založení účtu příspěvek dvě stě korun na ISIC kartuBarbora Kalincová

Brno Založit si vlastní účet není v dnešní době těžké. Většinou stačí mít potvrzení o studiu a dva doklady totožnosti. Kam však takhle vybavený jít bývá velké dilema. Banky se svými nabídkami studentských  účtů soupeří o to, kdo získá více zákazníků. Každá společnost se snaží nabídnout co nejatraktivnější výhody. Peněžní instituce se navíc snaží udržet si zákazníka i po ukončení studia. „Studenti mají pro naši společnost stejnou prioritu jako každý jiný zákazník. Snažíme se jim vycházet vstříc a tím ulehčit finanční situaci,“ říká pracovnice olomoucké pobočky ČSOB.

Vedení studentského účtu bývá většinou zdarma. Poplatky za něj si účtují  menší instituce nebo zahraniční společnosti, které v tuzemsku nemají velkou klientskou základnu. Měsíční taxu osm korun požaduje Poštovní spořitelna. Znatelně vyšší částku devětadvacet korun si za každých třicet dní účtuje Reiffeisenbank.

Přitažlivým lákadlem je možnost přečerpat účet neboli kontokorent. Limit přečerpání a podmínky užívání této služby jsou u každé instituce jiné.

Hranice na českém trhu se pohybuje mezi patnácti a pětadvaceti tisíci za rok. Úrok je pak nastaven od patnácti do devatenácti procent. Nejvyšší limit přečerpání je u Reiffeisenbanky. Student tam může překročit svůj měsíční rozpočet až o 150 tisíc korun. Takové půjčení peněz je zúročeno necelými osmnácti procenty ročně. Největší úrok si účtuje Česká spořitelna. Studenti zde můžou čerpat až do pětadvaceti tisíc s následným zúročením 18, 9 procent. Zlatou střední cestu mezi českými kontokorenty nabízí Komerční banka. Studentovi poskytuje rezervu dvacet tisíc a úročí dvanácti procenty za rok.

Peněžní instituce a banky se snaží své zákazníky nalákat také na zvláštní služby, které u konkurence nejsou k mání. Komerční banka od ledna nabízí studentům nové výhody. Akce vznikla poté, co začala Komerční banka spolupracovat se společností GTS, která se zaměřovala na studentské karty. Založí-li si nyní student účet u Komerční banky, získá nejen výhodné podmínky jako vedení účtu zdarma nebo embosovanou kartu, ale i příspěvek ve výši dvou set korun na ISIC průkaz a peněžní bonus na rok.

Také ČSOB nabízí studentům embosovanou platební kartu, která poskytuje uživateli účtu neomezený počet výběrů. Navíc banka umožňuje vést studentský účet i po ukončení studia až do osmadvaceti let místo obvyklých šestadvaceti. Podobně u České spořitelny může klient využívat studentských výhod až do svých třiceti let, pokud si vyberte jeden ze tří nabízených balíčků služeb a bude se pravidelně prokazovat dokladem o studiu. „Vadí mi, že musím potvrzení o studiu ukazovat každý rok. V Komerční bance to stačilo jednou,“ uvedl dlouholetý klient České spořitelny Boleslav Žemlík. Studenti můžou také vybírat z výhod spojených s platbami a bankovními převody, které zahrnují například pojištění či spořicí plán. Zajímavou nabídku poskytuje také Poštovní spořitelna, která ke studentskému účtu zhotovuje karty EURO<26 nebo ITIC. Tyto karty otevírají nové možnosti slev.

Dostupnost informací ale není vždy bezproblémová. Internetové portály často uvádí spoustu zastaralých a neaktualizovaných informací. Nejlepším řešením pro prvotní rozhodování je sehnat si prospekty a poté si sjednat osobní schůzku. V případě Reiffeisenbanky, která neposkytuje žádné informační letáčky, si musí zájemce hned ze začátku vyhradit čas na osobní schůzku.

Barbora Kalincová

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 4.3.2012 11:05 | karma článku: 14,65 | přečteno: 982x