Starý pivovar patřil jeden večer skandinávské architektuře

Skandinávská architektura se vyznačuje velkým důrazem na soulad staveb s okolní krajinou. Přednášku na toto téma včera hostilo brněnské kulturní centrum Starý pivovar.

Brno – Architekt Petr Šmíd včera ve večerních hodinách přednášel o skandinávské architektuře početnému publiku. Netradiční téma přilákalo do Starého pivovaru podle Šmídových slov až nečekaný zástup převážně studentů různých oborů.

Skandinávská kultura se od české liší. Seveřané jsou známí svým těsným sepjetím s přírodou, které ovlivňuje všechny oblasti jejich životů. Ani design či architektura tak nezůstávají stranou. Přednáška formou retrospektivy představila nejvýznamnější stavby skandinávských architektů.

„Zaujalo mě to dokonalé vcítění do přírody. Tady u nás se neřeší, jestli bude stavba zapadat do krajiny. Ve Skandinávii je to ale důležité a dokonale propracované kritérium,“ řekla návštěvnice Kristýna Sedláková. Přednášku zhodnotila jako zajímavou, i když byla vedena odlehčenou formou. „Moc odborně pojaté to nebylo, ale to asi ani nebyl záměr,“ řekla Sedláková.

Přednášku o skandinávské architektuře pořádalo občanské sdružení Skandinávský dům. Tato organizace se zaměřuje především na podporu a pořádání nejrůznějších kulturních akcí, které mají za cíl rozšiřovat povědomí o skandinávské kultuře v České republice.

Lucie Vyčichlová

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 22.10.2009 15:00 | karma článku: 12,98 | přečteno: 1059x