Sport v Česku to není jen fotbal a hokej

V televizních zprávách uvádí moderátor výsledky Gambrinus ligy, hokejové extraligy, hned potom přijde na řadu NHL a KHL, fotbalová Liga mistrů, pak borec nakonec a závěrečná znělka. A co jiné sporty?

Bystřice pod Hostýnem je maloměsto, a tak když místní házenkáři postoupili před šesti lety do nejvyšší házenkářské ligy, stali se rázem sportovními hvězdami regionu. Sponzoři však na historický úspěch neslyšeli a peněžní podpora z kraje nebo okresu putovala opět spíš do divizních fotbalových družstev. Po třech letech finančního živoření házenkáři radši se staženým ocasem z nejvyšší soutěže odstoupili. Nebyly peníze na cestování, placení pronájmu haly ani na dresy pro mládež. A tak je to ledaskde, házená je jen konkretizovaným příkladem. O mnoha jiných sportech se dá napsat totéž, stačí jen nahradit slovo házená.

Když fotbalisti nebo hokejisté dosáhnou na medaile, vítá je zaplněný Václavák a národ je ochotný odpustit jim i sprosté popěvky a striptýz do prádla v přímém přenosu. Když čeští sportovci uspějí v mezinárodním měřítku v jiných sportech a média to dostatečně nafouknou, opravdu překvapí, kolik fanoušků tenisu, florbalu nebo stolního tenisu mám najednou mezi facebookovými přáteli. Už za pár hodin ale gratulace a nadšené výkřiky překryjí statusy o znuděnosti a propitém večeru a ve zprávách opět odvysílají jen reportáže z NHL. Občas se sice snaží alespoň Česká televize o „vyvážené sportovní zpravodajství“, v čem je však desáté kolo Gambrinus ligy o tolik významnější než desáté kolo házenkářské Tipgames extraligy, že výsledky jednoho se ve zprávách divák dozví a výsledky toho druhého složitě hledá na internetu? Je to snad tím, že má celý národ pocit, že všichni v republice jsou mistři v kopání do balónu?

Když vidí český házenkář v novinách titulky hlásající do světa informace o tom, jaké miliony se vidlemi přehazují na fotbalových nebo hokejových svazech, musí jen vztekle skřípat zuby. V nejvyšší české soutěži házenkářů se dají profesionální hráči spočítat do dvaceti. A rozhodně se nerozmýšlí mezi nákupem Ferrari a Lamborghini. A zase používám házenkáře jen jako konkrétní zástupce všech „malých sportů“. Peníze v klubech nejsou. A o další zdroj financí přišly svazy v okamžiku, kdy Sazka začala stavět Sazka Arénu. Najednou měla mnoho dluhů a na financování sportu a mládeže nezbývaly prostředky. A teď si pan Hušák slavnostně Sazka Arenu koupí a českým sportovcům se tak vysměje. Kapitán házenkářské reprezentace Karel Nocar hrající ve Francii v aktuálním rozhovoru řekl, že ve Francii trénují i mládež profesionálové, u nás rodiče. A zaplať pán Bůh za ně. A tak je to v Česku ve všech sportech. Od gymnastek po basketbalisty.

Česká házenkářská reprezentace se právě připravuje na EURO 2012, které za měsíc vypukne v Srbsku. Ostrostřelec Filip Jícha je už několik let nejlepším házenkářem světa a česká házenkářská veřejnost věří, že reprezentace má šanci probojovat se mezi evropskou (a tím i světovou) špičku. Jsem zvědavá, jak se česká média zhostí tohoto šampionátu.

Tak se dívejte a fanděte! I když se zrovna nebude hrát hokej ani kopat do balónu.

 

Alžběta Vejrostová

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 16.12.2011 17:15 | karma článku: 21,82 | přečteno: 1158x