Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skauting není koníček, je to životní styl

Nejsme zálesáci, suchaři ani pionýři. Jsme různí, šablona ideálního skauta neexistuje.  Spojuje nás touha po dobrodružství a snaha změnit svět k lepšímu. Skauting nás učí zatnout zuby a posouvat své limity. S pohodlím ale nepočítá. 

Skauting se v naší zemi těší stále větší oblibě. Funguje už sto let a nás skauty můžete potkat po celé republice. Když ale nemáme kroje, díky kterým si nás často pletou s pionýry, jsme těžko rozpoznatelní. Jsou tady oblíbená klišé o lesních lidech, odpůrcích technologií a slušňácích podle vzoru Mirka Dušína. Většinu času v pohorách, s baťůžkem na zádech a buzolou v ruce. Přes den pilně studující a ve volném čase číhající na rohu na důchodkyně, kterým bychom mohli odnést tašky, nebo na slepce, kterého je třeba převést přes cestu. Večer shluknutí kolem táboráku, zpívající country a v ruce ešus se špekáčkem. Nebudu říkat, že jde o zcela mylné představy. Jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu. Ano, pobíháme po lese, někteří pravidelně a jiní pouze na letních táborech. Batoh nebo krosnu nosíme pro jejich praktičnost, není třeba mluvit o nevýhodách kolečkových kufrů v přírodě. Obdobně je to s pohorami. Máme rádi táboráky, protože oheň je večer mimo město zdrojem tepla a světla. Někdy dojde i na to country. Má jednoduché akordy, takže je na kytaru zahraje v podstatě kdokoli. Tím ale podobnost s vžitými stereotypy končí.  Každý skaut je jiný, není na něj žádná šablona. Důležité je, co skauty spojuje. 

Člověk se ve skautu naučí mnoha věcem. Třeba překonávat strach. Moje oblíbené noční hlídky. Já jako malá holka, poblíž nekonečně vypadající les a až na skomírající petrolejku u stožáru ve středu tábora je všude tma. Co chvíli zapraská větvička nebo něco zašustí o větev. Vidět jsou jen temné obrysy, které stejně tak mohou být strom, jako masový vrah s motorovkou. Dává mi zabrat zima, ospalost a taky má představivost, která vytváří obrazy a scénáře hodné Stephena Kinga. Ale někdo tábor hlídat musel, takže jsem mrzla dál. Naučila jsem se také vytrvalosti. Poslední den tábora, vyvrcholení táborové hry. Chození od vesnice k vesnici, obcházení stanovišť a sbírání bodů. Za den jsme nachodili čtyřicet kilometrů. Turistika nikdy nebyla mým koníčkem, ale touha po vítězství a dosáhnutí cíle mě hnala dál. Skaut mě také naučil se překonávat. V patnácti jsem absolvovala takzvaný výsadek. V noci po poradě nás vedoucí poslali pro pláštěnku, pití a baterku. Zavázali nám oči a naložili do auta. Vysazovali nás po dvojicích na různých místech. Úkol byl jednoduchý, zorientovat se  a dostat se co nejrychleji zpět do tábora. O půlnoci jsme tak s mou spolucestovatelkou stály uprostřed lesa, s mapou v ruce a zmatkem v hlavě. Po pěti minutách jsem byla kvůli vydatnému dešti - navzdory pláštěnce - mokrá až na kost, byla mi zima a chtělo se mi spát. Měla jsem sto chutí popadnout mobil a vedoucím zavolat, že to vzdávám. Ale optimismus mé spolucestovatelky a touha výsadek zvládnout mě donutily zatnout zuby a jít. Do tábora jsme došly o půl sedmé ráno, jako první. Díky skautu jsem zjistila, že své limity mohu posouvat. Vím, že dvacet čtyři hodin bez jídla se dá v pořádku zvládnout, stejně jako tu samou dobu nepromluvit ani slovo nebo dva dny nespat.

Ale není to jen o zážitcích. Skauting je volnočasová aktivita, ale někdy jej vnímám spíš jako práci na poloviční úvazek. Chystání programu na skautské schůzky je pro mě otázka několika hodin práce.  Chystání výprav a tábora je kapitola sama o sobě. Kromě plánování a přípravy programu tu jsou hygienické vyhlášky, shánění povolení, administrativa, zajišťování dopravy, jídla, ubytování a dalších nezbytností.  Není nad řešení krizových situací, kdy na táboře alergické dítě bodne vosa, při bouřce vám na tee-pee spadne strom nebo prší tak vydatně, že se blízký potůček promění v Dunaj a zaplaví vám tábořiště. Mé skautské zaměstnání mi přináší stres, věčné nestíhání a výjimečně i nějakou tu probdělou noc. Ale také pocit naplněnosti, užitečnosti a radost z dobře odvedené práce.  Přes všechny dovednosti, které jsem se ve skautu naučila, přátelé, které jsem získala a zážitky, na které ráda vzpomínám, je na skautingu ještě něco cennějšího.  Jsou to hodnoty, na kterých stojí. Zdánlivě prázdné fráze jako zlepšování světa, konání dobra nebo úcta ke každému člověku, zde dostávají smysl. Není to jenom zájmový kroužek, ze kterého odcházím a za týden se do něj vracím. Skautkou jsem stejně v klubovně jako u sebe doma.  Skauting není jen koníček, je to životní styl. 

Michaela Reisiglová

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 21.4.2015 14:31 | karma článku: 14,58 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Velitel četníků Aleš Medek: Jsme parta kamarádů, nápad to byl můj

Četnická stanice v Kuřimi funguje nově čtyři roky. Dům ale pochází z období první republiky. Před deseti lety se v domě opravovala střecha a ve vojenském kufru na půdě našli zedníci četnickou výstroj. Tím vše začalo.

17.10.2022 v 13:45 | Karma: 7,51 | Přečteno: 157x | Diskuse| Hobby

Stisk Studentský deník

Norsko je ideální zemí pro duševní zdraví, říká studentka univerzity v Oslu

Po tříletém bakalářském studiu žurnalistiky na Univerzitě Komenského v Bratislavě se Tereza Szalaiová rozhodla pro pokračování v Norsku. V září nastoupila na magisterský program na Univerzitu v Oslu.

17.10.2022 v 8:25 | Karma: 7,49 | Přečteno: 86x | Diskuse| Cestování

Stisk Studentský deník

Neustále se snažíme vymýšlet něco navíc, říká ředitel festivalu BRNO16

Brno16 je festival krátkých filmů, který se v Brně koná bez přestávky již od roku 1960. Letošní ročník proběhne od středy 12. října do neděle 16. října v kinech Art a Cit. Návštěvníci zde mohou zhlédnout filmy z celého světa.

13.10.2022 v 10:56 | Karma: 9,85 | Přečteno: 644x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Jet na mistrovství světa byla odměna, vzpomínala Denisa Pavlíková

Český výběr svedl na světovém šampionátu konaném v Nizozemsku a Polsku zápasy s těmi vůbec nejlepšími reprezentacemi na světě.

11.10.2022 v 17:40 | Karma: 7,51 | Přečteno: 116x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Popáleniny vás poznamenají taky na duši, říká ředitelka organizace Popálky

Lékaři ročně ošetří přes 100 tisíc popálených a tři tisíce z nich musí kvůli popáleninám hospitalizovat. O tom, jak z se z minuty na minutu může změnit život, ví z vlastní zkušenosti zakladatelka organizace Popálky Jana Lacinová.

8.10.2022 v 10:20 | Karma: 7,80 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog, ale jen dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:30

Přímý přenos Politici kývli na to, že umožní prodej některých lehčích drog jako je HHC, kratom nebo konopí s...

Požár v garáži způsobila baterie elektrokoloběžky, škoda dosáhla půl milionu

3. května 2024  13:21

Čtyři jednotky hasičů musely dnes zasahovat u ranního požáru garáže v České Rybné nedaleko Proseče...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu, zaseklý kmen soupravu zvedl z kolejí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com