Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První ferrata je ta nejdůležitější

Všeznalá Wikipedie definuje ferratu jako cestu v náročném horském terénu vybavenou jistícími lany, železnými stupačkami, případně dalšími pomůckami. Co to ale ve skutečnosti znamená, si musí každý zkusit sám.

Vyhled z Ferraty Merlone na Tre Cime.Foto : Archiv autorky Nejsem žádný horolezec, jednou za čas si zajdu na bouldering nebo na cvičnou stěnu. To je asi všechno. Dost mě tedy zaskočilo, když mi přítel sdělil, že část letošních prázdnin strávíme v Dolomitech, kde absolvujeme „nějaké ty ferrátky“, jak je s láskou v hlase nazývá. Popravdě řečeno jsem ani úplně přesně nevěděla, jak si mám tu „ferrátku“ přesně představit. „To je v podstatě taková turistika v horším terénu, takže se místy musíš jistit, ale jinak nejde o nic složitého,“ vysvětloval mi přítel, který je opravdu odborník na přesvědčování mě ke všemu, co bych sama nikdy nedělala. Když na mě pak o měsíc později ve výšce asi tisíc sedm set metrů nad mořem navlékl sedák a k němu připnul ferratový úvazek, ztěžka jsem polkla. Teď už bohužel nebylo cesty zpátky. Měli jsme jít ještě kousek hezky turisticky, a až pak se dostat k ferratě. Tenhle poslední turistický kousek se mi podařilo bravurně natáhnout. Šla jsem co noha nohu mine a délka mého kroku se ještě zmenšila, když jsem před sebou viděla kolmou stěnu, po které se pohybovalo několik barevných mravenců. Tohle nemůže být ono, proběhlo mi v hlavě. „Koukej, už je vidět, kde půjdeme,“ sdělil mi přítel s neskrývaným nadšením a já se zastavila úplně.

Po těle se mi začala rozlévat vlna paniky a ruce i hlas se mi začaly nebezpečně třást. Chtěla jsem něco říct, ale přítel mě nenechal klást odpor a dotáhl mě k prvnímu jistícímu lanu. Naposledy mi vysvětlil, jak mám přepínat karabiny na jistících lanech a začal stoupat. Nešťastně jsem si prohlížela ferratový úvazek. Tyhle dva provázky s karabinkami mi měly zachránit život, když spadnu. Zhluboka jsem se nadechla a zacvakla první karabinu za lano. Prvních pár metrů to šlo dobře. Ferrata totiž začínala z údolí, a proto jsme pod sebou neměli moc velký spád. To se ale samozřejmě postupně měnilo. Znám jednu dokonalou nepřímou úměru: čím výše na skále jste, tím menší je vaše odvaha. A pokud chcete svou odvahu ještě zmenšit, tak se občas mrkněte nad sebe, kde v kolmé stěně visí sedmdesáti metrový žebřík, a představte si, jak za pár minut na tom žebříku budete viset ještě vy. Jistící lano jako by mi přirostlo k dlaním a můj pohled utkvěl na žebříku. Zalila mě další vlna paniky. „Jestli máš strach, tak se můžeme klidně vrátit,“ přívětivě se na mě usmál přítel. Tak to teda ne. Já se nevzdávám. I kdybych tady měla umřít, tak se podívám na vrchol. Přestávám myslet na všechno kolem sebe a zarytě přecvakávám karabiny z lana na lano. Sem tam mě předběhl německý šedesátník s jakýmsi podomácku vyrobeným lanem s karabinkou, které mu sice visí u pasu, ale zásadně jej nepoužívá. Vždycky se na něho nevěřícně podívám, a pak se zahledím do pár set metrového spádu, který se pode mnou otvírá. Sice se bojím už trošku méně, ale odepínat se rozhodně nehodlám. Po třech žebřících se z ničeho nic začne strach vytrácet úplně a já už nevěnuji svůj pohled jen ocelovým lanům, ale rozhlížím se kolem sebe. Je nádherný den, sluneční paprsky se lámou na vrcholcích hor, v údolí se valí mraky a je cítit svěží vzduch. Naráz mi nevadí koukat se pod sebe. Strach je nadobro pryč a já si vychutnávám jeden z nejúžasnějších pocitů, co jsem kdy prožila. Svou první ferratou jsem se dostala do výšky 2 788 m n. m. na vrchol Cima Cadin d´ Nord Est. Za ten týden v Dolomitech jsme jich stihli ještě několik, ale na těch dalších jsem se už téměř nebála a sem tam jsem i já vynechávala jištění jako němečtí důchodci. Kateřina Smolová

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 12.10.2009 19:38 | karma článku: 5,29 | přečteno: 758x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 163x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com