Přehlídka studentských snímků oživí Fakultu sociálních studií

Audiovizuální díla studentů FSS z nejrůznějších kurzů i praktických bakalářských prací už nebudou končit pouze v šuplíku. Díky Festivalu krátkých filmů BrnoVision je může vidět každý.

Brno – Mnoho studentů brněnské Fakulty sociálních studií (FSS) tvoří praktické snímky v audiovizuálních kurzech. Někteří jedinci vypracovávají i praktické bakalářské práce.Tato díla však málokdo z jejich kolegů uvidí. Členové Společenství mladých kinoamatérů (SMyk) se to rozhodli změnit. Organizují Festival studentské audiovizuální tvorby, který se uskuteční 20. května od 18 hodin v učebně AVC na FSS.

 Startovní ročník festivalu je koncipován jako exhibice toho nejzajímavějšího, co se na fakultě za uplynulý rok vytvořilo. „K vidění bude dvanáct snímků od deseti tvůrců. Nepůjde jen o krátké filmy, ale například i o dokumenty, reportáže z extrémních sportů nebo videoklip,“ řekl jeden z organizátorů Tomáš Hrábek.

 S nápadem uskutečnit takovouto akci přišli studenti fakulty společně s učiteli. „Je to neuvěřitelné, byla to souhra našich myslí. Někteří z nás v tu chvíli spali a zdálo se jim o tom, jiní zrovna jeli tramvají. Studenti předmětu 3D grafika vyprávějí, jak Leo Nitče najednou vyběhl z výuky, aby se o tuto myšlenku podělil s Rodrigem Moralesem,“ vysvětlil Hrábek.

 „Na fakultě zatím chybí příležitosti k tomu, aby se studenti mohli seznámit s tvorbou svých kolegů, což je obrovská škoda. Navíc ani praktické bakalářky nebývají nikde k vidění a právě to má festival změnit,“ uvedl Hrábek. Podle organizátorů bude přehlídka krátkých filmů přínosná zejména pro návštěvníky.

 I samotní tvůrci prezentovaných snímků spatřují v této akci výhody. „Je určitě dobré ukázat svou práci ostatním, protože od nich pak mohu dostat zpětnou vazbu, která mi dopomůže k vlastnímu zlepšení,“ doplnil student Ondřej Janků, jehož dílo bude prezentováno.

 Pořadatelé odhadují dobu promítání přibližně na dvě hodiny. Po posledním snímku jsou pak všichni diváci srdečně zváni na neformální besedu do podniku Pux Pub.

 Festival BrnoVision je pojat jako nultý ročník. Další přehlídku studentské tvorby chtějí organizátoři uskutečnit už na podzim, přičemž by se neměly prezentovat snímky z kurzů a praktické bakalářky, ale z části nezávislé projekty. Festival by se v budoucnu mohl týkat nejen tvorby studentů  Fakulty sociálních studií, ale i ostatních brněnských škol.
                                                                                                                                                Lucie Tůmová

Ukázku jednoho snímku z praktické bakalářské práce, který bude k vidění na festivalu, můžete zhlédnout
zde:

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 16.5.2010 14:30 | karma článku: 6,26 | přečteno: 967x