Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poker zažívá ve světě studentů boom

BRNO - Více a více studentů hledá jiné způsoby přivýdělku, než jsou běžné brigády, v rámci nichž vykonávají nekvalifikované práce za pár korun na hodinu. Stále zajímavější se tak pro ně stává i internetový poker. Zakladatel internetové pokerové komunity Petr Bláha však říká, že poker není ani hazard, ani snadná cesta k velkým penězům, jak se mnohdy traduje.

Poker není hazardní hra, říká zakladatel pokerového fóraLukáš Valášek

Petr Bláha studuje Podnikové hospodářství na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. I on je jako mnozí další studenti součástí fenoménu, který je v posledních letech v České republice na vzestupu - hraní pokeru přes internet. „K pokeru jsem se jako hodně mladých lidí dostal prostřednictvím počítačových her. Když někteří hráči začali psát na herních fórech o tom, že si pokerem vydělali třeba dvě stě dolarů, což  je pro mladého člověka velká suma, mnoho dalších lidí začalo na poker přecházet. I mně se nakonec zalíbila myšlenka, že bych si takhle mohl vydělat třeba na vysněný hudební přehrávač,“ popisuje Bláha své středoškolské začátky.

To bylo v roce 2007, kdy byl internetový poker v Česku pro drtivou většinu lidí něčím naprosto neznámým. Bláha se tak stal jedním z průkopníků této hry u nás a také spoluzakladatelem fóra pokergaming.cz, kde se sdružuje lokální komunita kolem této hry. Od té doby se však mnohé změnilo. „Když jsem někomu před dvěma lety řekl, že hraju poker, lidé nevěděli, co si pod tím mají představit a už vůbec ne, jak se to vlastně hraje na internetu. Zato teď je docela problém najít fakultu, kde by se poker nehrál. A když jsem někde v hospůdce, tak se tam taky lidé taky často baví právě pokerem,“ vypráví. Přitom dnes v České republice navíc existuje něco mezi dvě stě padesáti a třemi sty pokerovými kluby. „Lidé se tam sejdou, hrají tam a zároveň o svém koníčku diskutují a vzájemně se učí,“ načrtává Bláha.

Poker však v Česku od začátku měl punc hazardní hry a mnoho hráčů se tak muselo vyrovnávat s předsudky svého okolí, což i přes větší známost této hry platí dodnes. „Moje rodina k tomu v podstatě po celou dobu přistupuje pozitivně, protože jsem jim vysvětlil, že na svém herním účtu nikdy nemůžu jít do mínusu. Problém byl ale s mou tehdejší přítelkyní, která se bála, že se na tom stanu závislý a budu prohrávat i cizí peníze. Postupně ale pochopila, že jsem schopný to zvládat, a poker se mnou začala i hrát,“ glosuje to Bláha. Tvrdí, že na rozdíl od automatů, k nimž bývá poker svými odpůrci často přirovnáván, zde náhoda není rozhodující. „Klíčový je jen a pouze um. Krátkodobě pochopitelně štěstí vliv má, ale zkušení hráči za rok na internetu nahrají statisíce partií a tam už se statistika naplno projeví a ukáže se, kdo je dobrý a kdo ne.“

Stát se dobrým hráčem pokeru a začít vydělávat rozhodně není tak jednoduché, jak se začátečníkům mnohdy zdá. „Poker není jenom o vydělávání peněz. Má tvrdé dopady na psychiku hráče. Pokud má člověk ve hře špatný den, ovlivní ho to třeba i na několik dalších dnů nebo dokonce týdnů. Navíc je to časově hodně náročné. Hráč musí mít každý den dostatek času a vůle na to, aby se mohl studiu pokeru věnovat,“ odkrývá Bláha. Podle něj pokud chce být hráč dobrý, měl by poker studovat alespoň dvě hodiny denně.

Studijních materiálů je dnes mnoho. Ať už jsou to diskuzní fóra jako Bláhův pokergaming.cz nebo placené stránky s detailními rozbory partií. To se zásadně podepisuje na rostoucích schopnostech jednotlivých hráčů. „Když jsem začínal, tak stačilo hrát pouze svoji hru. Dnes je to všechno o přizpůsobení se soupeři a interakci s ním,“ vykresluje Bláha. Začátky jsou tak pro nováčky často ještě těžší, než tomu bylo v minulosti.

Pokud už se člověk dostane na pomyslné vyšší příčky potravního řetězce internetového pokeru, setkává se s novými výzvami. „Dobří pokeroví hráči mají dost vysoký příjem ze hry. Mohou pak mít pocit, že vysoká škola je pro ně ztrátou času a že bude efektivnější, pokud tento čas využijí spíš studiem a hraním pokeru. Znám pár hráčů, kteří si dnes žijí na vysoké noze a utrácejí statisíce. To ale jednou může skončit. Buď tím, že poker u nás začne být regulovaný, anebo celková kvalita hráčů bude natolik vysoká, že i pro dobrého hráče bude jen velmi obtížné stabilně vyhrávat,“ naráží Bláha na to, že i špičkoví pokeroví hráči by měli pamatovat na budoucnost. „Na druhé straně je tady hodně profesionálních hráčů, kteří při tom školu studovat dokážou, ať už prezenčně nebo dálkově,“ dodává však. Bláha sám si budoucnost profesionálního hráče neplánuje. „Nikdy jsem se nedokázal vypořádat s tím, že je v pokeru ta ohromná variace. Psychicky je hodně těžké ustát, že i velmi dobrý hráč může prohrát třeba šestkrát za sebou. Teď to vnímám jako svůj koníček a naplňuje mě i to, že se starám o naše webové fórum. A pokud bych do budoucna měl příležitost dál se věnovat něčemu, co souvisí s pokerovou komunitou, rozhodně by mi to nevadilo,“ uzavírá Bláha.

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 10.10.2010 10:56 | karma článku: 13,48 | přečteno: 2064x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com