Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plachtění vzduchem mě zbavilo strachu z výšek

Nefalšovaný strach nebo adrenalin? Jaký je v tom rozdíl, pozná člověk jedině, když se pokusí překonat sám sebe. Úspěch ale není zaručen…

Instrukci nebylo moc, ale se zkusenym pilotem Ondrejem Krupou, to nebyl nejmensi problem.Foto: Renata Kuhnova

Je neděle brzo ráno. Nemohu spát. Jsem nervózní. Počasí není ideální, uklidňuji se. Náhle zazvoní telefon: „Není to dokonalé, ale je letovo, tak s sebou pohni, za hodinu tě vyzvedneme,“ zní pronikavý mužský hlas. Krk se mi stáhne, cítím, jak se začínám třást, ale nepřipouštím si to. Do telefonu ještě stihnu hlesnout: „Co si mám obléct?“  „Normálka, jako když jedeš na hory lyžovat. Nezapomeň na čepici a rukavice,“ odpoví hlas do telefonu. Nechápavě se dívám z okna ven. Na obloze je jen pár malých mráčků, jinak svítí sluníčko a lidi se venku prochází v kraťasech. Ale není čas na přemýšlení. Rychle hledám nejpevnější boty, co mám, i čepici schovanou ze zimy. Na poslední chvíli přihodím sluneční brýle, vodu a koláč, i když na jídlo nemám nejmenší pomyšlení. Vyrážíme.

Nasedám do bílého pickupu, kde mě vítá Ondra Krupa s mistrní světa v paraglidingu Renatou Kuhnovou. Oba se tváří, jako by se nechumelilo, a vybavují se mezi  sebou. Po chvilce zjišťuji, že se chtějí bavit i se mnou, to jim ale příliš nevychází. Přestože mi ještě ani pořádně nedochází, že za chvíli budu lítat kdesi s mraky, nejsem schopna výrazně komunikovat. Situace se ještě zhoršuje, když se otočím za sebe do zavazadlového prostoru a objevím jakési chumle čehosi, co má být pravděpodobně paraglidingové křídlo. Zírám z okna na kouř z průmyslového komína. „Bude tam asi dost velký vítr, no uvidíme, jak to

zvládneme,“ uvažuje Kuhnová nahlas, jako by mi četla myšlenky. Dojeli jsme na místo. Krupa na mě nakládá vybavení, které budu potřebovat. Už tak si připadám přilepená k zemi, zdá se, že už tahle tíha mě zabije. Aspoň nebudu muset letět. Na startovací ploše je tak padesát jiných lidí s paraglidy. Mé naděje, že mou možnou prohru nikdo neuvidí, jsou ty tam. Rezignovaně odnáším křídlo na určeně místo a čekám. „Dneska v tandemu poletíte čtyři. Kolikátá chceš letět?“ obrací se na mě Krupa. Jsem jediná žena z tandemistů a tak mám přednost. „Druhá,“ zamumlám a běžím do auta pro čepici, v zoufalé snaze to všechno nějak oddálit. 

Když se vracím s čepicí od auta, zjišťuju, že jdu první. Najednou už nemám možnost výběru. „Pánové, mají asi strach,“ uvědomuji si. V jejich očích se to každopádně dá přečíst. Ještě sami nepochopili, že jdu jako ženská zkoušet létat. Jak bych si to pak mohla uvědomit já. Zjišťuju, že instruktáž k tandemovému letu proběhla během mého oddalovacího útěku. „To jsem zase jednou něco zvládla,“ mumlám si pro sebe. Nestačím se vzpamatovat a Ondra Krupa mě už cpe do popruhů. „Teď chvilka intimča,“ říká a upevňuje mi popruhy na nohy. „Fajn, vůbec nevím, co dělat,“ uvažuju. Nechci se ztrapnit, že se jako blondýna ptám. Už slyším ty narážky. Strach ale překonal moji hrdost, snad poprvé v životě. Slyším se, jak říkám: „Jak si na to mám potom sednout a co že mám dělat?“ „Jen se zapřeš a pak budeš utíkat,“ vesele pronáší Ondra Krupa. O moc chytřejší z toho nejsem, ale nějak to zvládnu.  Ondra se připojuje za mě, kontroluje, jestli je všechno v pořádku a ujišťuje mě, že pokud se něco stane, máme záložní padák. Tak to mě vážně uklidnil.

Do této chvíle jsem si nebyla schopná uvědomit, že to vážně udělám. Teď už není čas na to myslet. Pevně svírám popruhy křídla. Jistící popruhy mě škrtí na stehnech a na prsou. Srdce mi doslova tepe v celém těle. Lidi kolem nevnímám. Náhle mě cosi silně táhne do zadu. „Zaber! Zaber!“ řve mi Krupa do

ucha. Zapírám se o zem, seč mi síly stačí. Náhle ta obrovská síla povoluje. „Makej! Makej! Utíkej!“ slyším tentokrát. Připadám si jak tažný kůň. Snažím se utíkat, ale něco mě táhne zpět. Nemyslím. Utíkám. Utíkám, jak mi napjaté tělo dovolí. Utíkám pár vteřin. Připadá mi to jako věčnost. Neuvědomuju si, že jsem už ve vzduchu a zoufale máchám nohama. „Stáhni si sedačku a sedni si,“ zní za mnou další příkaz. Bojím se pustit popruhů. Ve chvíli, kdy do mě Krupa jemně kopne, to překonávám a relativně pohodlně se usazuju. Zvedám hlavu. „Tak já jsem ve vzduchu,“ snažím se pochopit.

Rozhlížím se kolem. Celý svět mi leží na dlani. Jsme ale docela nízko nad kopcem, potřebujeme se dostat do nějakého stoupáku. „Zapomněl jsem si zapnout zvukový navigátor na termiku,“oznamuje mi Ondra. „Fajn, vůbec nevím, co to pro nás sakra znamená,“ uvědomuji si, ale neříkám nic. Ondra pouští řídící lana paraglidu a hledá cosi v kapse. „Ok, budu dělat, že se mě to netýká a budu se kochat přírodou kolem,“ vnucuji si. „Pííííííp,“ zazní mi za uchem jako znamení, že už je vše v pořádku. Nalétáváme do vzdušného proudu. Rychle stoupáme nahoru. Ne, nemám strach, probouzí se ve mně soutěživost. Chci výš a výš. Chci být nejvýš a co nejdéle ve vzduchu. Užívám si to.  Jen škoda, že tu nejsem sama, pak by to mělo grády. Ondra mi nabízí řízení. To ale odmítám. Okamžitě si vybavuji, jak to dopadlo posledně, když mi kdosi nabízel řízení vodního skútru. Přece jen bych tenhle let ráda přežila.

Nabalená v čepici a rukavicích začínám cítit, že mi je celkem zima. To je s podivem, dole je kolem pětadvaceti stupňů. V rukou mám lehkou křeč. Přestože svůj strach ani nevnímám, svírám stále popruhy křídla, jak nejpevněji mohu. Když to zjistím a definitivně se rozhodnu, že létání miluju, oznámí mi Ondra, jak se chovat při přistání. „Hmm, tak to je fajn, za chvíli už asi půjdeme dolů,“ uvědomuji si. „Uděláme nějaké srandičky, ať si to užiješ,“ zpola tázavě mi oznamuje Ondra. „Tak jo,“odhodlávám se, „když už tu

jsem,“ dodávám. Pak už jen slyším: „Pevně se drž.“ A cítím, jak se mi tělo tlakem vzduchu natahuje na obě strany. Snažím se mít otevřené oči a pochopit, co se děje, ale stejně netuším. Po pár vteřinách je konec. „Super, žiju,“ oznamuju pilotovi. Už jsme kousek nad přistávací plochou, vedle hřbitova. „Paráda, jak povzbuzující!“ ušklíbnu se. To už ale přelétáme nad dráty vedoucími napětí a jdeme na přistání. Vítr nám přeje. Přistáváme na nohy. Ještě naposledy mi křídlo ukáže svou sílu, když mnou ostře trhne dozadu a je konec.

Přestože jsem byla ve vzduchu bez mála tři čtvrtě hodiny, otevřelo mi to úplně nový svět. Nastává tak nový problém. Zvažuju, jestli ten svět nechci zkoumat znova a znova. Na strach z výšek nebyl čas, při škole paraglidingu by asi taky nebyl. Nebo jsem ho zkrátka definitivně překonala.

 

Název: Jemm

Internetové stránky: http://www.jemm.cz/

Lokalita: Jeseník, Beskydy 

Ceny:

Tandemový seskok běžný: 1 300 Kč

Tandemový seskok termický: 1 750 Kč

Škola paraglidingu: 8 550 Kč

  

Související článek: http://stisk.blog.idnes.cz/c/73708/Mistryne-sveta-v-paraglidingu-Na-letani-vzduchem-jsem-zavisla.html

Irena Pohlová

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | středa 13.5.2009 12:00 | karma článku: 14,58 | přečteno: 1806x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 163x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Student vyhrožoval své škole ve Strakonicích, pak se sám přihlásil policii

22. května 2024  13:08

Policisté dnes zasahovali u jedné ze strakonických středních škol, kde podle jejich sdělení místní...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno 

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Češi začali stavět mikrobyty. Paradoxně mohou prohloubit krizi bydlení

22. května 2024

Premium Češi stále častěji řeší, kde bydlet, když je to tak nedostupné. Velký byt je luxus, zájemci proto...

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com