O voličské hlasy bojují Šmoulové i Tvrdý team

Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně zasáhlo tornádo politické kampaně. Fakultu čekají ve dnech 20. až 22. října volby do akademického senátu.

Ve třídenních volbách vyberou voliči šest senátorů z řad pracovníků fakulty a pět z řad studentů. Akademiky nechávají volby klidné - soudě podle toho, že jejich programy nebo letáky ve škole nepotkáte. Zato mezi devatenácti studentskými kandidáty se rozhořel boj.

Programům dominují sliby o zlepšení studentského života na fakultě, počínaje zpřehledněním stipendijních programů a kulturním vyžitím konče. Pokud budou někteří kandidáti úspěšní, dočkáme se na fakultě brzy fotbálku, kulečníku a šipek (slibuje Tvrdý team Jana Tvrdoně) nebo vířivky (příslib Jana Perly, Petra Frončeka a Martiny Hromádkové). A také většího počtu hezkých kluků a většího počtu hezkých holek. Jak toho chce dvojice Michaela Studená a Petr Šmerkl dosáhnout, se bohužel v jejich programu nepíše. Jakousi černou ovcí, čí spíše bílou vránou je v tomto směru Pavel Šíma. Kandiduje sám a především za sebe. Jeho osobní kvality mají být tím, proč bude mandát ve správných rukou. Riskantní krok, říkám si. Voliči přece nejvíc slyší na sliby, byť jsou mnohdy plané.


Zajímavé jsou i zvolené strategie. Už před rozdělením židlí vznikají několikačlenné koalice, které mají v senátu zajistit případnou sílu. Nejpočetnější jsou Upřímní šmoulové, čtveřice vedená zkušeným senátorem Alexandrem Průšou, následována triem Perla, Fronček, Hromádková. Dvojic je možné nalézt na kandidátské listině několik.


Pomyslným bitevním polem kandidátů není pouze půda fakulty, ale i sociální sítě. Všichni si dobře uvědomují, že kampaň na Facebooku může přinést úspěch. Pomohla přece i Baracku Obamovi! Navíc v komunitním  prostředí fakulty může otevřená podpora některého z kandidátů stačit pro to, aby pro něj hlasovalo mnoho dalších, kteří o kandidátovi předtím neslyšeli.


Kampaň, nekampaň, stále balancuji, zda mají tyto volby smysl. Vždyť akademický senát má slabou pozici, setkává se jen jednou do měsíce a než něco projedná nebo schválí, trvá to neuvěřitelně dlouho. V opozici těmto argumentům stojí jediný fakt. Na fakultě existuje alespoň tento jediný orgán, jehož osazenstvo můžu volit. Pozici nemá sice nejvýhodnější, ale v minulosti dokázal, že něco změnit může. Pomalu, postupně a s trpělivostí.

Radka Šťávová

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 19.10.2009 12:45 | karma článku: 10,44 | přečteno: 1079x