Nový vzhled Konečného náměstí ovlivnili Brňané díky anketě

Park, nebo náměstí? Místo mnoha zastávek hromadné dopravy a areál Konečňého náměstí v Brně mění svou podobu. Lákadlem má být udržovaná zeleň a výtvarné dílo o historii a výjimečnosti okolních staveb.

Brno – O tom, jak bude vypadat nová tvář Konečného náměstí, rozhodovali lidé v anketě v roce 2013. Většina Brňanů si přála příjemné posezení oddělené od okolního hluku projíždějících aut. Možnost hlasovat využilo téměř dvěstepadesát lidí. „Výsledky ankety jsme zohledňovali při plánování celkové rekonstrukce. Nejvíce zaznívala přání, aby byly využity stromy, keře a nechyběl také trávník,“ řekl mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián.

Svůj názor na velkou rekonstrukci náměstí má také student Stavební fakulty VUT v Brně Pavel Hendrych. „Náměstí si zaslouží velmi jednoduchou úpravu. Travnatou plochu, opravené chodníky a maximálně něco do jeho středu. Vzhledem k historickým domům v okolí by cokoliv složitějšího nemělo smysl. Hluk z okolního provozu z toho prostoru příliš příjemný park neudělá, a lidé ním budou spíše jen procházet, než že by se tam zastavovali,“ vyjádřil se Hendrych. 

„Rekonstrukce se týká celé plochy parku, tedy 1950 metrů čtverečních. Celkové náklady jsou téměř osm milionů korun. Cílem prací je vznik parkového náměstí, které bude zahrnovat trávníky, záhony trvalek, plochy z minerálního betonu, mozaiky a betonové dlažby," upřesnil mluvčí Burián. Součástí rekontrukce je také nové veřejné osvětlení. "Objeví se tady nové informační tabule, lavičky, odpadkové koše, stojany na kola a popelníky. Záhony budou zavlažovány z nového rozvodného potrubí,“ dodal Burián. 

Mezi ústřední motivy nové podoby náměstí patří také výtvarné dílo tematicky zaměřené na historii vzniku náměstí a okolních výjimečných budov.

Rekonstrukční práce na Konečného náměstí začaly koncem srpna. Dokončení stavby plánují  radní města na začátek prosince.  


 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 29.9.2014 12:56 | karma článku: 8,15 | přečteno: 433x