Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nevěstou na zkoušku

Blíží se máj, měsíc lásky. A začíná svatební sezóna. Jedním z úkolů budoucí nevěsty je vybrat si ty nejkrásnější šaty. Rozhodně to není jednoduché. Obléknout se, vzdychnout, pokochat se, svléknout. A další. A další. Pamatovat si, jak vypadaly ty první. A jestli u těch druhých nebyla přece jenom příliš široká sukně. A hlavně nebrečet, když na vás hledí ze zrcadla někdo úplně jiný. O hodně hezčí. A vážnější. 

Stojím polooblečená v brněnském svatebním salonu. Poměrně velká místnost je ze všech stran obklopená stojany s bílými šaty. Na jedné ze stěn visí velké zrcadlo a vedle něj je zkušební kabinka. Maminkám, tetičkám a kamarádkám, které předsvatební martyrium se svými drahými nevěstami absolvují, slouží coby útulek pohodlně vyhlížející kožené křeslo. Po dnešku už věřím, že je opravdu potřeba. I moje kamarádka, která mě provázela, jeho služeb využila. Taková záležitost totiž není nákup trvající pár minut. „Jedna nevěsta tu byla snad tři hodiny. To už jsme byly unavené všechny,“ vysvětluje mi sympatická blondýna Martina Hofmanová, která v salonu pracuje.

„Říkávalo se, že svatba v máji nosí máry. Teď už to ale není pravda. Lidé se hodně berou i v květnu,“ usmívá se Hofmanová  a pomáhá mi vysvléci se z prvního modelu, trochu těsného přes boky. Dříve se opravdu věřilo, že svatba v máji přináší neštěstí a smrt. To bylo ale tím, že po takovéto svatbě se děti rodily zpravidla v zimě. A právě nevlídná doba se podepsala na mnohých úmrtích novorozenců i prvorodiček. Teď už to ale neplatí a svatby v květnu nejsou žádnou výjimkou. „Má to samozřejmě něco do sebe. Všechno kvete a je krásné počasí. Fotky jsou pak nádherné,“ říká Hofmanová a já jí dávám za pravdu. Ačkoli vím, že mě v příštím měsíci svatba nečeká. Můj velký den přijde až na podzim.

 „Tak co na ně říkáte?“ ptá se mě odbornice na štěstí, když mi konečně došněruje záda. „Wow,“ zmůžu se jen na povzdech a zasněně se dívám do zrcadla, „to jsou ony.“ Krajkové rukávky, sukně až na zem a hlavně dlouhý závoj splývající přes ramena. Jednoduché a přece kouzelné.  „Opravdu ti to moc sluší,“ skoro se rozplývá moje kamarádka, která postává kousek vedle mě a je připravena vše fotit. Mírně se otočím, abych se viděla i zezadu. Křup. „Říkala jsem vám, ať se mi moc nehýbete. Prasknul špendlík, nebylo to na pevno,“ kárá mě průvodkyně bílým světem a já se omlouvám, že jsem se jen chtěla vidět ze všech stran. Protože svatební šaty na sobě člověk nemá každý den. Ještě chvíli na sebe upřeně zírám a potom se neochotně nechám vysvléknout a čekám na další poklad. „Zkusíme antiku,“ nabízí mi Hofmanová a já se nebráním. Vyzkoušela bych si klidně úplně všechny šaty, co tu mají. „Tolik času na vás bohužel nemám,“ směje se a já už stojím před zrcadlem v modelu antické bohyně. Bílá látka mi zvolna splývá z boků a zapínání se elegantně obtáčí kolem krku. Po těch předchozích se mi ale tyto šaty zdají chudé. Vlečce a závoji se totiž už nevyrovnají.

Vyzkouším ještě hodně modelů. Kamarádka i odbornice ze salonu na mě vrhají obdivné pohledy a já se koukám do zrcadla na stále jinou a jinou nevěstu. Těm, které se vdávaly přede mnou, jsem vždy tiše záviděla. Na tolika svatbách jsem zpívala, na některých i hrála na klávesy a skoro při všech brečela. Teď jsem to najednou já, kdo si vybírá bílé šaty. A je to přinejmenším zvláštní.

Po hodinovém nevěstování salon opouštíme bez konečného rozhodnutí. Kamarádka slibuje, že mi hned všechny fotky pošle, abych se mohla ještě večer pochlubit mamince. A taky abych popřemýšlela, co si vlastně vyberu. Je však těžké se zvolit z tolika možností. Jedno vím ale určitě. Budu ta nejkrásnější nevěsta na světě.

Hana Jandová

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 25.4.2015 18:40 | karma článku: 8,73 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 164x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 142x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Referendum o euru v superdebatě iDNES.cz podpořili Dostálová, Konečná i Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 12:37

Aktualizujeme „Green Deal je možná dobrá myšlenka, ale provedení je špatné,“ řekl Alexandr Vondra z ODS, který...

Kvíz o EU vyhráli Vondra s Kolajou. Dostálová pohořela na počtu hvězd

3. června 2024  12:13,  aktualizováno  12:34

Kolik má europarlament poslanců? Kolik jich zastupuje Česko? A kolik jsme dosud měli eurokomisařů?...

Černý kašel slábne, hodnotí zdravotníci. Na počtu nakažených to ještě není vidět

3. června 2024  12:19,  aktualizováno  12:25

Za minulý týden přibylo podle dat Státního zdravotního ústavu 1502 nových případů černého kašle,...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  12:14

Jih Německa, který čelí záplavám, zasáhnou další vydatné lijáky, varují meteorologové. Řezno kvůli...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com