Neseďte doma a udělejte něco pro svou budoucnost

V jazykových školách v těchto dnech začínají nové semestrální kurzy. V tuto dobu mají zájemci poslední možnost se přihlásit do příprav na jazykové zkoušky.

Vlastnit certifikát je v živote výhoda.Josef Cvrcek

Brno – Zkoušky z cizího jazyka? Nemám. Ale proč ne? Stále více studentů se snaží získat certifikát z cizího jazyka. Mezi nejběžnější zkoušky patří anglické British Council, především First Certificate in English (FCE) nebo Certificate in Advanced English (CAE). Zkoušce většinou předchází kurzy, které začínají právě v těchto dnech. V nabídce je i mnoho dalších příprav na mezinárodní certifikáty v různých jazycích.

„Zkouška samotná není přehnaně těžká. Příprava je ale nutná. Dobré je zkusit si příklady testů, jinak mohou části testu nepříjemně překvapit,“ popsala studentka a držitelka certifikátu FCE Eva Prokopová.

Nabídky kurzů jsou rozmanité. Můžete si vybrat intenzivní kurzy, někomu postačí jedna hodina týdně. Cena se pohybuje mezi sto až sto padesáti korunami za učební hodinu. Platí pravidlo, že čím více hodin, tím jsou levnější.

Největší předností mezinárodních certifikátu je jejich platnost v zahraničí, především na mnoha univerzitách. Jsou také výhodou v přijímání do zaměstnání. Dokonce mohou pomoci k získání stipendia v různých studentských programech. „Při přijímacím řízení do Erasmu nejsou na naší katedře rozhodující. Někdy ale zájem několikanásobně převyšuje počet míst a rozhodují i drobné detaily,“ řekl Jan Miessler z Masarykovy univerzity. „Přiložením jazykového certifikátu rozhodně nikdo nic nezkazí,“ dodal.

Pokud studujete Vysoké učení technické v Brně, je vaše šance na přijetí do Erasmu ještě vyšší. „Ve výběrovém řízení máme známkovaný pohovor z jazyka. Kdybych měl nějaký certifikát, nemusel bych na něj chodit a měl automaticky A,“ uvedl čerstvě vybraný student do programu Erasmus Radek Čepl.

Celkově si jazyková osvědčení studenti chválí. „Státnice mi pomohly při přijímacím řízení na vysokou školu. Ve škole nemusím plnit povinné jazykové minimum, berou se, jako kdybych udělal zkoušku. Také jsem i díky nim získal místo pomocné vědecké síly,“ řekl Jakub Fučík z Masarykovy univerzity.

Proč tedy nevyužít svůj volný čas právě k docházení na takovéto kurzy? Kolonka vyplněná certifikátem FCE/CAE se ve vašem životopise rozhodně bude vyjímat.

Dana Kopecká

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 1.3.2009 12:00 | karma článku: 10,87 | přečteno: 1387x