Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Muzikál Johnny Blue nabízí barevný koktejl tónů do pohody

Slepý zpěvák Johnny Blue upíše duši ďáblu, ale zachrání jej láska. Zase jeden Faust. Příběh starý jak peklo samotné, až klišé. Původní německý muzikál autora Ralpha Siegela na české jeviště dopravil režisér Stanislav Moša. Naservírování barvité podívané se ujali herci Městského divadla Brno, impozantní výkon předvedla Andrea Březinová v roli Satany. Moderní zpracování rušila staromódnost romantických monologů a příliš ostrá světla.

Roli Johnnyho Blue v české adaptaci ztvárnil Dušan Vitázek. Hrdina stejnojmenného muzikálu je slepec, který si pouličním hraním přivydělává, aby pak svou milovanou Marii mohl vzít na večeři do nejdražší hamburské restaurace. Na ulici potká vypočítavého kámoše Freda (Alan Novotný), jenž zatouží dělat hlavní postavě manažera. Johnny zvítězí v pěvecké soutěži, avšak svou duši půjčí za zrak ďáblu Sataně (Andrea Březinová). Ta mu postupně nabízí celý svět. Klasický faustovský příběh o zaprodané duši, jemuž kvůli zasazení do současnosti škodí více než pohádkové rozuzlení samotný hlavní hrdina. Ovšem bez něj by muzikál nevznikl.

Johnny se představuje jako opilec a zoufalec. Pokud se člověk nezamyslí nad množstvím nešťastných lidí bez lahvinky, mohlo by mu ho být i líto. Bohužel Vitázkovi úloha chudáka nesedla a slzu z diváka loudí jen dojemným zpěvem. Co však nedal do role na začátku, dohnal, když jeho postava získala zrak. Flámy si vysloveně užívá a obecenstvo mu to věří. Uchvacující jsou role záporné. Satana Březinové sice nesmrdí sírou a nevzbuzuje děs, v červených kuželech světla se však tiše, nenápadně a lákavě vtírá pod kůži. „Tyátr, když začne se hrát, hned svět v hrsti mám,“ zpívá několikrát Březinová a má pravdu. S korunou na hlavě, zvučným hlasem a ďábelskou délkou šortek představuje ideál zla současnosti.

Muzikál nabízí pestrou směsici žánrů. Popík, gospel, folklor i reggae. Otázkou zůstává, zda autoři vsadili na pestrost záměrně, nebo je jen důsledkem rychlého splácání kvůli nedostatku času. Tak či tak, hudba je chytlavá a nejeden si při ní podupává. Navíc kontrast akustické a elektrické kytary dokreslil úpadek Johnnyho i umělecky. Inu Siegel, který skládal pro soutěž Eurovize a na přelomu osmdesátých let produkoval i tvorbu Karla Gotta, je zkušený autor. Z hlavy na paty staví tradici pekla do současnosti, když při kresbě pentagramu zpívá Satana jak Sestra v akci. Zlo totiž není strašidelné, ale nabízí - ačkoliv ne zadarmo - spásu.

O slepých jen v dobrém, ale s humorem

 

Mošovu českému zpracování pochvalme vtip. Kameňáky o klučičích rošťárnách sice pobaví jen ty, kdo je neznají, avšak situační humor založený na kráse češtiny neomrzí. I když si bere na paškál slepé, není to nemístné. Rande na slepo, esemeska před slepeckými brýlemi s výrazem „to čumíš“ a hláška o konkurenčním duu Bílá-Hůlka jednoduše pobaví. Poučený divák pak poznává pohyby Gotta v podání bravurního Novotného (Fred), přičemž za takové vrtění pánví by mu pogratuloval i porotce hvězd, co tančí, Chlopčík.

Zatímco první dějství se ne a ne rozjet, druhé nabere nosnou dynamičnost. Nápadité choreografie, střídání oblečků. Ačkoliv nelze očekávat Broadway show, blyštivé kostýmky i s péry na čelenkách jsou součástí některých scén. V džínách tanečníci skáčou, v plesovkách odtančí valčík. Na scéně se mihne i Caesar, papež a Hitler - geniální vrchol zápletky, při níž je generálem vzduch vířící taktovka dirigentky Emy Mikeškové. To vše strhává a baví.

Nicméně modernímu pojetí škodí romantická představa 19. století. Ačkoliv Holišová (Marie) hraje bez zaváhání, do chování její hrdinky by se obula nejen feministka. Johnny na ni řval, odstrčil ji doslova na dno, až by se nikdo nedivil, že ji uhodí. A Marie? Opět zahazuje hrdost a Johnnyho rve ze chřtánu stvůry. Ach, ten Goethe. Téměř okamžité svlečení se z kůže zla by Johnny ve skutečnosti také nezvládl, avšak přejme mu happy ending s návratem na lavičku v parku, v západu modrého reflektoru.

Opona se stahuje, potlesk, v šatně si berete kabát, nastupujete do tramvaje, uleháte do postele. A v hlavě stále zní ta zatracená melodie: „Blue, Blue, Johnny Blue.“ Muzikál, jenž dává abstraktnímu boji dobra a zla lidskou tvář, je vedle klasických Koček (taktéž v repertoáru Městského divadla Brno) trochu nevšední a neporovnatelný. Ačkoliv nabádá k zamyšlení, chce především bavit, což se daří. S nadsázkou lze pak dodat, že nepříjemně silná světla poskytla divákovi také slepeckou zkušenost, takže domů odcházel v tomto směru poučen.

Na půl realita, na půl pohádka. Johnny Blue, muzikál, při jehož hodnocení záleží, na jakou vlnu se člověk zrovna naladí. Sieghelovo dílo převzaté Mošou však nikoho neurazí, ba naopak nabídne jednoduše stravitelný koktejl tónů a barev do pohody. 

Markéta Turková 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | středa 8.4.2015 16:24 | karma článku: 12,34 | přečteno: 264x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stanul její manžel

15. května 2024  8:52

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Mění se zákon o České televizi. Lidé si za sledování připlatí

15. května 2024  8:48

Přímý přenos Ministr kultury Martin Baxa spolu s řediteli České televize a Českého rozhlasu ve středu dopoledne...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com