Moje práce: Průvodce v outdoorové cestovní kanceláři

Vysněná práce nejednoho studenta. Cestovní kanceláře hledají před letní sezónou nové průvodce a nezanedbatelnou část tvoří právě studenti. Stačí jen projít přijímacím řízením.

Prázdniny v rumunských Apusenách s tezkým nákladem. Foto: Lada Klimovová

Z klientky průvodkyní

Brno - Užít si volno aktivně, procestovat cizí země a potkat nové lidi nemusí vyjít zrovna levně. Své o tom ví i studentka druhého ročníku ekonomiky cestovního ruchu Markéta Stiborková. Prázdniny tráví jedenadvacetiletá Ostravačka nejraději ve vysokých horách nebo na raftu. Na všechna místa, která by chtěla navštívit, ji ale studentský rozpočet nestačí. Ráda by se proto stala průvodkyní.

"Jsem komunikativní a organizovat zájezdy by mě bavilo. Navíc ráda chodím po horách a v mapách se celkem vyznám,“ říká s úsměvem studentka, která se před měsícem zúčastnila konkurzu na průvodce v brněnské outdoorové cestovní kanceláři Alpina. Uspěla a teď ji čeká víkendová akce s ostatními průvodci na Vysočině. „Pokud zapadnu do kolektivu a osvědčím se, tak mě čeká ještě školení,“ vysvětluje. Do Alpiny se zkusila přihlásila také proto, že tuto cestovní kancelář před dvěma roky poznala v rumunských Apusenách i z pozice klientky.

Alpina navíc nevyžaduje licenci průvodce. Součástí výběrového řízení, kterého se dívka zúčastnila, byl test zaměřený na řešení krizových situací, které mohou při zájezdu nastat. Následoval krátký ústní pohovor. „Jestli to vyjde, ráda bych dělala průvodce i v budoucnu při zaměstnání,“ říká studentka, jejímž snem je mít vlastní cestovní kancelář, která by se zaměřovala na turistiku a vodácké akce. „Myslím, že mě vybrali také proto, že bych s nimi ráda spolupracovala dlouhodobě,“ dodává. Coby průvodce by se ráda vydala na Korsiku nebo na Slovinsko do Julských Alp.

Cestovní kanceláře mají různé nároky

Alpina není jedinou cestovní kanceláří zaměřenou na outdoorové aktivity, která přijímá průvodce. Jednotlivé kanceláře se liší požadavky na uchazeče i zastoupením studentů v řadách svých průvodců. Podle Dity Markové z cestovní kanceláře Nomád tvoří zhruba půlku jejich průvodců právě studenti, kteří mají čas hlavně od června do srpna. „Mezi zájemci upřednostňujeme ty s praxí, průvodcovskými zkouškami a znalostí světových jazyků. Přijímáme ale i bez průvodcovských zkoušek,“ říká Marková. „Žádnou nevyhnutelnou podmínku pro uchazeče nemáme, všechny posuzujeme individuálně,“ vysvětluje. Letos se jim do výběrového řízení přihlásilo okolo sedmdesáti zájemců.

Brněnská cestovní kancelář Kudrna u uchazečů zase nejvíce oceňuje schopnost rozhodovat se, samostatnost, komunikativnost, týmového ducha, fyzickou kondici či znalost nějaké oblasti. „Znalost cizího jazyka je výhodou, ale určitě není hlavní podmínkou,“ upozorňuje Marie Klementová z Kudrny. Studenti podle ní tvoří významnou část jejich průvodcovské databáze. „Jde o studenty různých oborů, kteří mají třeba vztah k horám,“ říká. Průvodcovské zkoušky u Kudrny ze začátku nevyžadují. „Přijatý uchazeč má možnost vyzkoušet si, jestli mu spolupráce s námi vyhovuje a pak si licenci, která je třeba, dodělat,“ říká Klementová a dodává, že si jejich cestovní kancelář zkoušky organizuje sama ve spolupráci s Masarykovou univerzitou. Skládají se z několika bloků, kterými jsou například pohyb po feratech či zdravověda.

Ne ve všech cestovních kancelářích zaměřujících se na outdoor ale působí studenti. „Máme tu nějaké učitele, kteří mají přes léto čas a pak průvodce s živnostenským listem – studenta žádného,“ říká Jan Odehnal z cestovní kanceláře Rajbas, jejíž specialitou jsou i expediční výpravy na motorkách. „Přednost dáváme především uchazečům se zkušenostmi a znalostí cizích jazyků,“ vysvětluje.

Většina cestovních kanceláří zaměřených na outdoor aktivity má pro uchazeče, kteří projdou přijímacím pohovorem, připravenou ještě nějakou akci v terénu. Podle Markéty Stiborkové, která se na podobnou akci chystá, bude ta její probíhat formou bojové hry. „Radši si osvěžím vázání uzlů a práci s buzolou,“ dodává studentka.

 

                                                                                                                                        Lada Klimovová

 


Infobox – stránky některých cestovních kanceláří, věnované náboru průvodců

http://www.alpina.cz/t/hledame-pruvodce

http://www.livingstone.cz/o-nas/kariera/

http://www.poznani.cz/n_kariera.asp a http://www.poznani.cz/n_kariera_aktualni.asp

http://www.kudrna.cz/publik_syst/ctihtmlpage.php?from=mapa&what=909

http://www.turistika-hory.cz/informace

http://www.nomad.cz/cs/pruvodci.php

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 19.3.2009 8:00 | karma článku: 16,78 | přečteno: 3666x