Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mise splněna – hra skončila

Bezpilotní letouny neboli drony se v posledních deseti letech stále více využívají v bojích. Režisér Tonje Hessen Schei představuje v norském dokumentárním filmu Dron situaci, kde se člověk musí zamýšlet nad rozdílem mezi zabitím v boji a vraždou. Snímek mohli diváci zhlédnout v rámci festivalu Jeden svět.

Dokumentární film Dron ukazuje nejmodernější technologie, které umožňují nový a pro Letectvo Spojených států amerických bezpečnější způsob zabíjení. Teroristu už nemusí pronásledovat živí lidé, stačí do místa jeho pobytu vyslat bezpilotní letoun vybavený raketami. Pilot stroje je v té chvíli tisíce kilometrů daleko. Sedí na bezpečném místě před svými obrazovkami s joystickem v ruce. Asi tak by se v krátkosti dalo shrnout využití bezpilotních letadel, na které se dokument zaměřuje.

Dokument se ale snaží ukázat, že nic není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Mezi oběťmi jsou velice často nevinní civilisté, mnohdy děti. Identifikování cíle je často velice rychlé, rozkaz ke střelbě může přijít na základě podezřelého chování. Přitom obraz situace, který má pilot k dispozici není zrovna v HD kvalitě. Kolik lidí identifikovali chybně a kolik jich zabili na základě neurčitého a velice obecného podezření, o tom Spojené státy mlčí. Ve skutečnosti díky neuvěřitelnému množství zákonů, pravomocí a institucí, které se kolem celé situace točí, nejsou ani povinni cokoli sdělovat. Nicméně cílem Spojených států je nalezení a zničení všech teroristických jednotek, ale s postupem času může být stále těžší říct, kdo je terorista, a kdo byl zlikvidován pouze proto, že jej někdo shledal nepohodlným. Hranice mezi zabitím ve válce a vraždou se zde začíná rozostřovat.

Drony jsou důvodem, proč děti v pákistánském kmenovém regionu Vazíristánu nemají rády modrou oblohu. Když je nebe zatažené nebo prší, drony nad svými hlavami alespoň neslyší. Právě výše popsané skutečnosti se zdají být nosnými pilíři dokumentu. Ukazování fotografií nevinných obětí, především dětí ve spojení s výpověďmi pilotů, kteří si až příliš pozdě uvědomí, že už se nejedná o počítačovou hru, ale o skutečné lidské životy, vytváří směs, která se až příliš vtíravě snaží zapůsobit na divákovy city. Svou troškou si do mlýna přispěje i ochránce lidských práv, který tiskne obrázky mrtvých dětí a dává je na střechy budov, kde je mohou zahlédnout piloti dronů. Po zhlédnutí dokumentu divák nabude dojmu, že Spojené státy jsou nejhorší na světě a jejich praktiky si zaslouží naprosté odsouzení. Pravdou ale zůstává, že bezpilotní letouny v dnešní době vlastní velký počet zemí jako Velká Británie, Itálie, Izrael, Francie nebo Čína, ale Spojené státy mají tu smůlu, že jsou nejvíce na očích.

K verbování mladých chlapců se používají počítačové hry s válečnou tématikou. Propojení videoher a armády je vskutku znepokojující. V jednom světě na konci hry naskočí Game Over, zatímco v tom druhém zůstávají skuteční mrtví. Hrdinou už nadále nemusí být člověk, který se odmalička věnuje sportu, ale může se jím stát nerd, který od útlého věku tráví hodiny hraním videoher a zabíjením postav v nich. Přirovnání současného způsobu války k odplatě nerdů, které v dokumentu zaznělo, je opravdu vcelku trefné.

Celkově dokument působí povrchně, respektive se zdá, že režisér se až příliš zaměřil pouze na jednu stranu pravdy. Je dost dobře možné, že jednostrannost v kombinaci se snahou chytnout diváka za srdíčko byly hlavními důvody, proč se po půl hodině projekce, začaly v sále sem tam rozsvěcovat mobilní telefony. Těžko říct, jestli diváci kontrolovali, jak dlouho si dokument ještě budou moci vychutnávat nebo spíše zvažovali, zda se nevyplatí stihnout tu šalinu, která je doveze až před dům.

Veronika Petrušková

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 19.3.2015 22:46 | karma článku: 13,16 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát z davu je noční můra ochranky, líčí experti. Bývalý šéf mluví o chybách

15. května 2024  18:45,  aktualizováno  19:34

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  19:31

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Robo, pojď sem, řekl útočník Ficovi. Syn nechápe, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25

Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  19:05

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com