Lidé mohou objevovat tajemství brněnských kostelů

Druhý ročník akce nazvané Noc kostelů nabídne 28. května netradiční zážitek nejen pro věřící, ale hlavně pro ty, kteří denně procházejí kolem kostelů, a nenapadlo by je vstoupit dovnitř. 

Brno – Milovníkům architektury, kultury a výtvarného umění se v pátek večer otevřou brány všech brněnských kostelů, klášterů a modliteben. Do akce se zapojilo dvacet osm kostelů v Brně a další stovky po celé České republice. Zpřístupněna budou i místa, jež jsou jinak pro veřejnost uzavřena.

„Mimořádně se návštěvníci budou moci podívat do věže kostela svatého Jakuba, do místního minoritského kláštera nebo do krypty svaté Máři Magdalény. Těšit se mohou také na refektář v klášteře kapucínů, na prostory v pozdně gotické severní věži katedrály sv. Petra a Pavla a na další místa, jakými jsou sakristie, kůry, krypty a klášterní zahrady,“ představila nejzajímavější místa koordinátorka akce pro Brno Zlata Součková. Organizátoři připravili na páteční večer a noc rovněž bohatý doprovodný program. Kromě komentovaných prohlídek se zájemci mohou zúčastnit několika workshopů, divadelních představení a koncertů.

„Zvláště studenty by mohla zaujmout prezentace jezuitského kostela Nanebevzetí Panny Marie, kterou připravují jejich vrstevníci. V kapucínských zahradách se bude hrát divadlo.  Připraveny jsou také besedy s režisérem Jiřím Strachem a umělcem Otmarem Olivou, nebo finalistkou Superstar Monikou Bagárovou,“ řekla Součková.

Noc kostelů měla svou premiéru v Rakousku v roce 2005. V Brně proběhl vůbec první ročník této akce v roce 2009 a letos se zapojila již většina tuzemských diecézí. Záštitu nad celým programem převzal pražský arcibiskup a český katolický primas Dominik Duka. „Líbí se mi, že se nejedná o evangelizaci za každou cenu, ale spíše o pozvání na normální návštěvu. Věřím, že nám tato Noc umožní přiblížit se i lidem, pro které je křesťanství těžce pochopitelné,“ řekl farář z Ostravy – Radvanic Marek Jargus. Pro návštěvníky bude vytvořen průvodce s programem jednotlivých kostelů.

Informace o Noci kostelů mohou návštěvníci najít na webových stránkách www.nockostelu.cz.

Klára Lipowská

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 17.5.2010 20:00 | karma článku: 5,85 | přečteno: 988x