Kusovky se dají sehnat. Je to ale ilegální

Koupit si kusovou cigaretu není v Brně nic těžkého, pokud člověk ví kam jít. V různých částech Brna jsme navštívili několik náhodně vybraných trafik a večerek a ve dvou z nich uspěli. 

Oba prodejci se bránili, že neprodávají z nabízeného zboží, ale ze svého. Zákon ale jakýkoliv prodej jednotlivých cigaret zakazuje. 

Brno– Prodej samostatných cigaret je zakázaný. Některým prodejcům je však zákon očividně jedno a dvě kusové cigarety redaktorům Stisku prodali. Ví, že je to zakázané, nicméně argumentují, že prodávají ze svého. To by však před zákonem neobstálo. Zákon o spotřební dani hovoří jasně: nesmí se prodávat cigarety bez kolku. Kontrolu prodejů tabákových výrobků má na starost více úřadů. Jedním z nich je Česká obchodní inspekce (ČOI). 

„Při kontrolách ve třetím čtvrtletí letošního roku odhalili naši inspektoři sedm porušení zákona o spotřební dani. Ve třech případech jsme zaznamenali prodej jinak než v neporušeném balení, ve dvou případech inspekce odhalila prodej špatně značených výrobků. V posledních dvou případech si prodejci účtovali vyšší cenu, než jakou uváděl kolek na cigaretách,“ řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. 

Redakce serveru Munimedia.cz provedla patnáct testovacích nákupů, které si nahrávala na skrytou kameru. Dva úspěšné prodeje, včetně vyjádření prodejců, jsou k vidění v úvodu článku. 

Po kusech nejčastěji nakupují kuřivo především nezletilí. „Jsem jenom příležitostný kuřák a nechci si kupovat celou krabičku. Navíc rodiče neví, že kouřím a kdyby u mě našli krabičku, bylo by zle,“ popsal své nákupy šestnáctiletý mladistvý, který si nepřál být jmenován. 

Za prodej neokolkovaných cigaret hrozí prodejcům pokuta až padesát tisíc korun. V případě prodeje právnickou osobou jdou postihy až do milionových částek. Legálně se daly kusové cigarety koupit naposledy v roce 2003. Na trhu byl jediný druh, od kterého cigareta vyšla na tři koruny padesát. Každá na sobě nesla řádný kolek. Tehdy zavedený Zákon o spotřební dani ovšem zavedl za nejmenší možné prodávané balení krabičku o dvaceti kusech. 

Marek Osouch, Denisa Macečková, Filip Živný, Karolína Vysloužilová, Veronika Hlavinková, Michal Rapco

Více na www.munimedia.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 9.12.2014 20:47 | karma článku: 13,44 | přečteno: 838x