Kam na oběd? Třeba do vegetariánské restaurace
Tym kucharu v restauraci Rebio. Uprostred sefkuchar Vlastimil Kelbl. Foto: Katerina Nenkova
Restaurace zdravého životního stylu Rebio na Orlí ulici v Brně funguje již čtyři roky. Před rokem byla otevřena její nová a větší pobočka v nákupním centru Velký Špalíček. Denně si tu člověk může vybrat ze sedmnácti druhů teplých bezmasých jídel, deseti druhů salátů a stejného počtu druhů domácích moučníků. K pití se tu podávají ovocné šťávy, bio pivo nebo bio káva.
„Snažíme se hlavně vycházet vstříc lidem,“ říká šéfkuchař a spolumajitel Rebia Vlastimil Kelbl. „Když někdo přijde s tím, že jsme dlouho neměli mrkvový salát, řeknu mu – dobře, přijďte zítra.“
Jídla tu částečně připravují z bio surovin. „Vařit čistě jenom z bio by bylo finančně neúnosné, ale snažíme se bio produkty používat co nejvíce,“ říká Kelbl.
Kuchaři v Rebiu čerpají inspiraci z mezinárodní i české kuchyně. Často si tu můžete pochutnat na exoticky vyhlížejících jídlech s or
iginálními názvy. Samotný prodej probíhá u pultu, kde si každý může nabrat libovolné množství i druh jídla. Jídlo je na váhu za jednotnou cenu.
Jediné, co by mohlo někoho odradit od návštěvy Rebia, jsou poněkud vyšší ceny. Oběd tu vyjde průměrně na sedmdesát až osmdesát korun. „Když se chci dobře najíst, dám tady za oběd i sto korun,“ říká studentka architektury Denisa Mrňová. „Ale při studiu pracuju, takže si to můžu dovolit. Myslím si, že pro normálního studenta by to bylo drahé,“ dodává.
Studentskou slevu tu zatím dostanou jen studenti JAMU. „V budoucnu chystáme další akce pro studenty a také zákaznické karty, které budou nejspíš fungovat na principu každý desátý oběd zdarma,“ slibuje šéfkuchař Kelbl.
Dopoledne restaurace, večer čajovna
Jedním z nejnovějších přírůstků do světa zdravého stravování je restaurace Zdravý život na Jaselské ulici. Své dveře otevřela teprve před půl rokem. Nabízí vegetariánská jídla, ale její hlavní specialitou je makrobiotická strava.
„Každý den nabízíme jedno vegetariánské a dvě makrobiotická menu,“ říká vedoucí restaurace Jana Sokolová. „Principem makrobiotiky je vyváženost energií jin a jang, které jsou obsaženy v každé potravině. Strava se skládá hlavně z obilovin, luštěnin a zeleniny,“ vysvětluje Sokolová.
V restauraci Zdravý život se hodně dbá na kvalitu a původ potravin. „Používáme sojové omáčky a mořské řasy, které dovážíme přímo z Japonska. Částečně také vaříme z bio surovin. To se samozřejmě projeví i na ceně,“ říká vedoucí. Hlavní jídlo tu stojí obvykle kolem semdesáti pěti korun. „I přes vyšší cenu sem chodím ráda, můžu se tady stravovat makrobioticky, aniž bych si jídlo musela vařit sama,“ říká studentka psychologie Lenka Platilová, která restauraci navštěvuje pravidelně. „Ale už jsem měla problém vzít sem kamarády studenty, protože jím to přišlo drahé,“ přiznává.
Zdravý život má sice otevřeno pouze do půl třetí odpoledne, avšak hned poté od čtyř do desíti hodin večer se restaurace proměňuje v čajovnu U zeleného lístku. „V čajovně pořádáme přednášky o astrologii, o výživě, cestovatelské pořady. Nově také promítání studentských autorských filmů,“ vyjmenovává kulturní aktivity vedoucí čajovny Jana Rinchenbachová.
Happy hours a pracovní stáže
Vegetariánská restaurace Avatár na Mendlově náměstí má v Brně již dlouhou tradici. „Restauraci jsem v roce 2001 odkoupil od původního majitele, který to po půl roce fungování vzdal. Mně se podařilo vytrvat a získat si stálé zákazníky,“ vypráví současný majitel Avatáru Václav Dvořák.
Vybrat si tu můžete z několika menu, jedno vždy bývá na indický způsob. „Všechna jídla jsou za jednotnou cenu šedesát devět korun. N
avíc si člověk může kdykoli libovolně přidat. Od šestnácti hodin máme happy hours, kdy jídlo stojí pouze čtyřicet devět korun. Toho využívají hlavně studenti, kterým nedělá problém si zajít na jídlo mimo polední špičku,“ popisuje Dvořák.
Pokud jste někdy snili o vlastní vegetariánské restauraci, v Avatáru se můžete řemeslu naučit. „Ve spolupráci s úřadem práce organizujeme pracovní stáže. Iniciativa musí ale vyjít ze strany zájemce. Před lety jsme tu měli například studentku z Ostravy, která byla na pracáku a chtěla si s kamarádkou otevřít vlastní restauraci,“ vzpomíná Dvořák.
Každou neděli od sedmnácti hodin se v restauraci Avatár koná vegetariánská hostina. Přijít může kdokoli a vše je zadarmo. Na programu je obvykle promítání dokumentů o Indii a zpívání manter.
Katerina Nenkova
Restaurace zdravého životního stylu Rebio Velký Špalíček
Mečová 2, Brno
Po – Pá: 9 – 21
So: 11 – 21
Ne: 11 – 20
ceny: 21,90 Kč/100 g
polévka 33 Kč
zákusky 10 – 41 Kč
káva 28 Kč, kvasnicové pivo 36 Kč
stravenky: ANO
Makrobiotická a vegetariánská restaurace Zdravý život
Jaselská 8, Brno
Po – Pá: 10.30 – 14.30
So, Ne a svátky: zavřeno
ceny: hlavní jídlo 70 – 95 Kč
polévka 20 Kč, bez hlavního jídla 25 Kč
dezert 20 – 30 Kč
stravenky: ANO
Vegetariánská restaurace Avatár
Mendlovo náměstí 10, Brno
Po – Pá: 11 – 18
So: 11 – 16
ceny: 69 Kč/menu, od 16 hod. 49 Kč/menu
stravenky: ANO
Stisk Studentský deník
Ukrajinskí študenti: Mier je to jediné, čo pre našu krajinu chceme
Konflikt na Ukrajine zasiahol aj študentov Masarykovej univerzity. Príbehy troch študentov a ich rodín si môžete prečítať v story od Bianky Masarykovej.
Stisk Studentský deník
Bruslařská sezóna startuje na brněnských kluzištích
V sobotu 27. listopadu vstoupili na led kluziště za Lužánkami v Brně první návštěvníci. Před branou se museli prokázat certifikátem o očkování nebo o prodělání nemoci. V pondělí se pak otevřelo i kluziště Vodova.
Stisk Studentský deník
Jihomoravští hasiči dostávají na semaforech automaticky zelenou
Jihomoravští hasiči se jako jediní v České republice zapojili do projektu C-ROADS Brněnských komunikací, díky kterému dostávají na křižovatkách preference, aby se na místo zásahu dostali včas. Zelenou na semaforech spouští majáky.
Stisk Studentský deník
Brněnský dopravní podnik montuje své vlastní tramvaje
Brněnský dopravní podnik si jako jediný v České republice montuje vlastní tramvaje, které jsou pojmenované po brněnském drakovi. Momentálně se pracuje na osmnáctém a devatenáctém drakovi. Do roku 2024 jich vyrobí čtyřicet jedna.
Stisk Studentský deník
Brněnská Montessori škola Perlička otevře lyceum s maturitou
První Montessori střední škola v Jihomoravském kraji bude od září v Brně. Studenti budou střídavě týden ve škole a týden na venkově v Křížovicích. Podobný režim už mají dospívající žáci z Montessori základní školy Perlička.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví
Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...
VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí
Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...
Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu
Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 2823
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1121x
Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com
Seznam rubrik
Oblíbené stránky
- Katedra žurnalistiky FSS MU Brno
- Magazín M, časopis Masarykovy univerzity
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Facebooku
- Stisk online, studentský zpravodajský online deník (plná verze)
- Atrium, časopis Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity
- Muni TV, studentská televize Masarykovy univerzity
- Humans of FSS
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Twitteru
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Instagramu
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na YouTube