Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak studenti přicházejí o iluze

Naše představy se často liší od reality, na to už jsme si asi zvykli. Přesto je stále těžké se s touto skutečností smířit. Nejhorší je ten moment, kdy nadšení přejde do stavu vystřízlivění a v horším případě následuje frustrace, mnohdy až deprese či existenční krize. Věřím, že něco podobného si zažil nejeden student vysoké školy. Minimálně já ano.

V matematice jsem byla vždy tragická, ekonomickou dráhu jsem tedy mohla rovnou zavrhnout. Přírodní vědy na tom nebyly o nic lépe a větší šanci mám naučit se chůzi po rukou než porozumět technice. Takže ano, jediné, co se nabízelo, při volbě vysoké školy, byly obávané humanitní obory, se kterými údajně všichni skončíme na pracáku. S velkou pýchou, která pramenila z těžkosti přijímacích zkoušek, jsem se dostala na chtěnou kombinaci oborů Mezinárodní vztahy a Mediální studia a žurnalistika na Masarykovu univerzitu. Formulku o pracovním úřadu jsem zastrčila hluboko do útrob své mysli.

O vysoké škole se povídá, že je to jedna velká party, na všechno máte spoustu času a tak není problém si najít nějakou brigádu. To je jednoduše lež. Neříkám, že nějaká ta party v průběhu semestru není, ale rozhodně to není pořád. Člověk na to není vybavený časově a bohužel ani finančně. Najít si brigádu v Brně se může zdát jako brnkačka, ale pokud nechcete celý den otravovat lidi přes telefon, tak věřte, že není. Moje alma mater fakulta sociálních studií, posměšně přezdívaná fakulta smažených sýrů, má mezi technicky zaměřenými studenty pofiderní pověst. Zajímalo by mě, kolik z nich ví, jak těžké studium na této škole je. Ale to jsem ani já netušila, dokud jsem to nezkusila. Zatímco chemici dělají pokusy a medici pitvají, na FSS se píší kvanta seminárních prací, úvah, esejů, position paperů, případně článků a do toho byste měli číst kvanta povinné literatury. Záměrně říkám "byste měli", protože kde na to brát čas.
O studiu mezinárodních vztahů jsem měla lehce idealizovanou představu. Nástupem na tuto školu jsem se viděla jednou nohou na diplomatické půdě. Když pak, ale vidíte kolem sebe minimálně stovku dalších studentů, kteří jsou neskutečně chytří, ambiciózní a přemotivovaní, naivita vás přejde. Naráz si uvědomíte, že tohle jsou lidi, které v budoucnu budete muset při výběrovém řízení porazit. A jak jen tohle uděláte?
U humanitních oborů vám všichni vtloukají do hlavy, jak důležité jsou stáže a praxe. Na začátku školy jste tedy odhodlaní, chodit na jednu stáž za druhou s vidinou toho, že až odsud vyjdete, tak se o vás na pracovním trhu poperou. Jenže pak zjistíte, že času opravdu není nazbyt a navíc objevíte existenci začarovaného kruhu - pro většinu praxí a stáží, se už vyžadují nějaké zkušenosti a relevantní praxe, jenže kde ji teda získat? Začnete podezřívat všechny přehnaně aktivní lidi, že si „na něčem určitě jedou“.
Na začátku svého studia si stanovíte, že se budete vzdělávat nad rámec svého studia a zapojovat se do spousty mimoškolních aktivit. Ale jako klasický student, tvor prokrastinátorský, zůstanete pravděpodobně jen u slov a slibů. Obecně mezi největší studentské lži patří: „Tento semestr se budu učit průběžně,“ nebo „Zítra nepůjdu celý den na Facebook a budu se jen učit,“případně „Dobře, ale jen na jedno.“ Takhle bych mohla pokračovat hodně dlouho, ale v kostce je to vcelku vše, co běžného studenta vystihuje. Alespoň, můžu-li mluvit z osobní zkušenosti.
Bakalářské studium běží jako splašené a vy se pomalu začínáte děsit toho, kdy dokončíte vysokou školu a budete muset čelit realitě krutého života. Jak vaše studium postupuje, čím dál více tápete, jestli tohle je to, co chcete opravdu dělat. Začnete se ptát, jaký má tohle všechno smysl, sedět celý den v knihách a u počítače. Titul už vlastně dnes nic neznamená, jde o to, jak jste dobří. Začnete pochybovat, jestli jste tak dobří, jak jste mysleli. A ze všeho nejraději byste se sbalili a odjeli dělat dobrovolníky někam do Afriky, tak byste aspoň měli pocit, že váš život má nějaký smysl. Existenční krize je krutá věc. Mezi svými spolužáky ji však vidím stále častěji, nemluvě o sobě. Jde o touhu uniknout stereotypům a očekáváním.
Není to jedna velká party, není to snadné a není to, co jste čekali. Vysoká škola vám často vezme všechny ideály, se kterými jste na ni přišli. Jedno tvrzení o vysoké škole je však nepochybně pravdivé a sice že tu potkáte skvělé lidi. Jsem neskutečně vděčná za všechny úžasné přátele, které díky vysoké škole mám a s kterými společně sdílím své strasti i prokrastinátorské chvilky. Nezbývá, než doufat, že se nepotkáme na pracáku.

Dominika Floriánová

Článek čtěte také na munimedia.cz

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 14.12.2014 11:53 | karma článku: 14,83 | přečteno: 1841x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Rozhovor: Rusko vede s Ukrajinou válku nejen zbraněmi, ale i dezinformacemi

Když se jednadvacetiletý student Masarykovy univerzity Juraj Foltín dozvěděl, že může jet pomáhat na slovensko-ukrajinské hranice, ani chvíli neváhal a s dalšími čtyřmi spolužáky vyrazil.

13.4.2022 v 23:36 | Karma: 19,80 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ostatní

Stisk Studentský deník

Písemné maturitní práce se po třech letech vrací. Nyní v režii škol

Poprvé od koronavirové pandemie jsou součástí jarního termínu zkoušky dospělosti i písemné práce. Na rozdíl od minulých let ale nejsou součástí společné státní části. O jejich podobě si tak každá škola rozhoduje sama.

13.4.2022 v 22:00 | Karma: 9,65 | Přečteno: 198x | Diskuse| Ostatní

Stisk Studentský deník

Rekonstrukce Arnoldovy vily odkrývá její historii. Nově tu vznikne kulturní centrum

V průběhu oprav Arnoldovy vily našli dělníci cenné věci, díky kterým se odkrývá příběh toho, jak se ve vile dříve žilo. Nově tu vznikne multifunkční sál, kavárna nebo Centrum dialogu. Opravy vyjdou na bezmála 150 milionů korun.

10.4.2022 v 19:51 | Karma: 11,11 | Přečteno: 260x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Brněnská dětská nemocnice otevřela ambulanci pro ukrajinské děti

V brněnských Černých Polích Fakultní nemocnice Brno otevřela novou ambulanci pro ukrajinské děti. Ordinace má pomoct ulevit praktickým pediatrům především s administrativní činností.

7.4.2022 v 21:54 | Karma: 9,13 | Přečteno: 231x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Návrat branné výchovy? Jen moderně a pod jiným názvem

Předmět branná výchova zmizel ze školních osnov před třiceti lety. Někteří poslanci ho ale zvažují znovu zavést.

30.3.2022 v 19:08 | Karma: 10,11 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com