Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se vrátil do mateřské školky

Když jsem před šestnácti lety opouštěl mateřskou školku, byl to pro mě konec jednoho nekonečného utrpení a rozhodně bych neuvěřil, že se tam někdy dobrovolně vrátím. Ale víte, jak se říká, že každý by měl dostat druhou šanci? Nedávno jsem se rozhodl aplikovat toto moudro na své veliké trauma z dětství - školku. Ve dvaceti dvou letech jsem zpátky.

Ještě před pár týdny bych si v souvislosti s mateřskou školkou vybavil hlavně odporně zdravé jídlo. Červenou řepu, rajče nebo kedluben, nad kterými jsem často vytrvale sedával několik hodin, než jsem nakonec potupně kapituloval a nedobrovolně je snědl. Případně nenápadně nacpal do kapes. Kromě jídla jsem s paní učitelkou s oblibou vedl nekonečné spory ohledně nutnosti každodenního poobědového spánku. Samozřejmě, tenkrát jsem byl na rozdíl ode dneška proti. V tuto chvíli pro uklidnění případných rodičů veřejně prohlašuji, že za mým návratem není touha po pomstě.

Že mám k dětem vřelý vztah a ony ke mně, jsem zjistil už dávno. Ačkoliv moje vychovatelské zkušenosti zahrnují spíše starší ročníky, když jsem před pár týdny dostal nabídku pracovat ve školce, přišlo mi to jako geniální nápad. Co by mi mohlo pár dětí udělat? Pro mě to přece bude zábava, za kterou mi ještě chtějí platit. A budu fakt cool! Řekněte, kolik chlapů jste ve školce potkali? Když nic jiného, atrakce ze mě rozhodně je. Pro děti i pro rodiče. Zpočátku jsem nechápal jejich výrazy údivu a soucitu, když ráno své děti ve školce opouštěli. Měl jsem to pochopit časem...

Až když jsem přišel na první směnu, zjistil jsem, že v oné soukromé školce na mě nečekají pětiletí kluci, které můžu učit hrát fotbal. Naprosté většině dětí byly dva roky. Tragédie! Pokud vůbec mluví, není jim rozumět, nosí pleny, sami si neoblečou ani čepici (o zbylém oblečení nemluvě) a slintají na všechno a na všechny okolo nich.

Pozitivní na tom bylo, že ačkoliv jsem řeči jejich kmene zpočátku příliš nerozuměl, okamžitě mě do něj přijali. Vlastně jsem se celkem rychle stal náčelníkem. To znamená, že jste ten uprostřed, na kterém všichni visí a snaží se ho dostat na lopatky. Brzy jsem přišel na to, že osmdesát procent času ve školce vyplňuje oblékání. Za dopoledne se to mnohdy stihne i šestkrát a pokaždé je to operace na takových deset minut. Po prvním faux pas už sice oblékám punčocháčky správně a dokážu se i časově vyrovnat paní učitelce, ale na zoufalství, které při pátém oblékání zažívám, to zatím nic nezměnilo. Mimochodem, dovolte mi uctivě poděkovat všem rodičům, kteří svým ratolestem pořizují boty na suchý zip.

Chvilku mi to trvalo, ale dnes už jsem si celkem jistý, že peklo vypadá jinak. Nikdy jsem neměl tolik ctitelek, kolik jsem jich získal v mateřské školce. A ta pozitivní atmosféra všude kolem! Třeba když v tělocvičně hrajeme hru na ovečky a vlka. Můžete vystřídat v pozici vlka kolik dětí chcete, beztak nikdo nepochopí, že by měl ovečky honit. Takže ovečky vždycky přežijí a všichni jsou šťastní. Kéž by to tak fungovalo i mezi dospělými. Mimochodem, není ta hra normálně dost drastická? 

Zpětně si myslím, že jsem se do školky přišel hodně věcí naučit. Ta bezprostřednost dětí je něco úžasného, na co nejsem zvyklý. A jak říká paní učitelka, ty praktické věci, které jsem si okolo toho osvojil, snad jednou taky někdo ocení. Je to přece hlavně zábava. Stačí si odmyslet oblékání, stravování, všechny ty tělní tekutiny, které se na vás hrnou, vytrhané vlasy nebo nesnesitelnou únavu. Právě díky ní jsem si uvědomil, že během té dlouhé pauzy mezi mými angažmá ve školce jsem dospěl. Teď už po obědě chodím spát dobrovolně. A strašně rád.

Tomáš Kulhánek

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 5.4.2015 11:30 | karma článku: 18,55 | přečteno: 500x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com