Hráči Komety se připravují na vyřazovací boje

Pětadvacet let čekali hokejoví fanoušci v Brně na boj o ligový titul a vůbec poprvé budou dnes moci sledovat místní Kometu dobývat ten český. Jako první narazí borci z Brna na Kladno.

Hokejisté Komety poslouchají pokyny trenérů.Jakub Dohnal

Brno Až předposlední zápas základní části rozhodl o účasti brněnského celku v předkole play-off, když svěřenci trenéra Venery zvítězili těsným výsledkem 3:2 nad posledním týmem z Mladé Boleslavi. Očekávání play-off bylo letos v Brně cítit jako nikdy předtím. Klub sice ještě nedávno hrál stabilně první ligu, ale po odkoupení licence ze Znojma a přesunutí do nejvyšší soutěže chtěli fanoušci okusit opět boj s těmi nejlepšími. Pokaždé je však hráči svými výsledky v tabulce zklamali a i přes věhlasné posily zbyl na Kometu v posledních dvou letech vždycky jen potupný boj o záchranu. Před letošním ročníkem majitel klubu Zábranský navíc zvýšil cenu vstupného a mnoho fanoušků dávalo vedení a hráčům ultimátum (pokud na ně nezanevřeli úplně). I přes podobný průběh sezóny se však v závěru i díky skvělým výkonům brankáře Trvaje, který dříve spíše jen kryl záda oblíbenějšímu Sasu Hovimu, dostali Brněnští mezi nejlepší desítku.

„Je to obrovská úleva pro mužstvo i pro mě,“ říká hlavní trenér Komety Venera. „Hlavně hokejisté, kteří pamatují minulá play-out v Brně, už to nechtějí znovu zažít,“ dodává Zdeněk Venera, který přišel před sezónou ze Zlína. Právě proti tomuto celku sehráli hráči Komety poslední zápas a výhrou 4:1 se přesunuli na výhodnější osmou pozici, díky které budou se svými kladenskými protivníky začínat na domácím ledě v Kajot Areně. To může být důležitým faktorem. Letos totiž oba týmy ve vzájemných zápasech vždycky doma zvítězily. V systému tří vítězných zápasů by při platnosti této rovnice zákonitě musela postoupit Kometa. Za stavu 2:2 by se série totiž přesunula zpět do Brna.

Play-off, do kterého už předkolo můžeme zařadit, však bývá mnohdy úplně nová soutěž. Stává se, že celek, který dominoval v základní části, může vypadnout s nejhorším klubem z postupujících. „V play-off rozhodují věci jako výborná akce, dobrý bodyček a samozřejmě góly,“ říká opora týmu Róbert Petrovický. „Úspěch se neobejde bez šrámů na tváři či krve. To všechno patří k hokeji a zvláště pak k play-off. Od čeho jsou pak doktoři?“ říká trochu s nadsázkou člen úderné formace, která v celé sezoně nastřádala velkou část bodů brněnského mužstva. „Proto dřeme celou sezónu a připravujeme se na to, abychom ze sebe na závěr vydali úplně vše,“ dodává Petrovický.

Dlouhé čekání a hlavně střet se soupeři z Kladna ovšem spojuje i symbolika. Kladno bylo totiž prvním klubem, na který brněnská Kometa v play-off kdy narazila. Stalo se tak v sezoně 1970/71, kdy nejvyšší československá soutěž zavedla na zkoušku tento systém po vzoru NHL. Naposledy hráli Brněnští play-off v sezoně 1986/87 ještě v době první československé ligy proti Košicím pod názvem Zetor Brno.

Jakub Dohnal

 

Hráči Komety vyhráli i druhé utkání předkola play-off. Podrobnosti čtěte na

http://www.munimedia.cz/prispevek/aktualne-kometa-porazila-rytire-5-3-a-od-play-off-ji-deli-jedno-vitezstvi-2490/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | středa 29.2.2012 15:29 | karma článku: 18,38 | přečteno: 749x