Cigarety si teenageři koupí bez problému

Sehnat cigarety nebo alkohol v centru Brna není nic těžkého. Na věk se neptají prodavači v trafikách, obchodech ani na stáncích. Nezletilí figuranti při testovacích nákupech v režii týmu STISKu nikde nenarazili na jedinou překážku.

Brno – „Vždy se ptám na věk, když přijde někdo, kdo vypadá mladě,“ odpovídali všichni dotázaní prodavači poté, co nezletilému figurantovi týmu STISKu prodali cigarety nebo alkohol. 

Když je poté členové týmu upozornili na jejich pochybení, byly reakce rozdílnější. „Vždyť tak nevypadá!“ zněla častější varianta odpovědi zaskočených prodavačů. Jiní jen lhostejně pokrčili rameny. V obchodě na České ulici se tým dokonce setkal s dotazem: „Vy jste kontrola?“

Testovací nákupy prováděl tým se dvěma figuranty v centru Brna v šesti kamenných obchodech a trafikách a rovněž na stáncích s alkoholem na Náměstí svobody, které jsou součástí vánočních trhů.  V roli nakupujících nezletilých se testu zúčastnila šestnáctiletá Klára Burešová a sedmnáctiletý Filip Lamparter. Ani jeden z nich nikde nemusel předkládat žádný průkaz dokazující jeho věk, ani nebyl na svou zletilost dotázán. "Nic po mě nechtěli," potvrdila Burešová poté, co v obchodě nakoupila alkohol i cigarety najednou.

Prodej tabákových výrobků a alkoholu nezletilým je sice zakázán, ale není trestným činem, pouze přestupkem. Za prodání či podání alkoholu a cigaret nezletilým hrozí pouze pokuta do maximální výše 500 000 korun. „Pokud je to ale opakovaně, může být i trestně stíhán,“ upozornila Eva Sichrová z Policie ČR. 

Anna Jordanová, Marcela Trávníčková, Annamária Ondrejková, Klára Čápová

Článek čtěte také na munimedia.cz

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 16.12.2014 17:12 | karma článku: 6,74 | přečteno: 527x