Brněnské plavce trápí nedostatek místa

Jedním z oblíbených způsobů, jak shodit pár kil nebo si jen udržet kondici, je u mnohých studentů plavání. Kam si jít v Brně zaplavat? Který bazén je více „student - friendly"?

Dá se v Brne plavat v cisté vode a bez strkanic?Foto: Tereza Polášková

Brno - Jihomoravská metropole je sice zlatá loď, ale se sportovním vyžitím to v ní nemají jednoduché ani studenti. Platí to i pro plavání. Zatím není takové teplo, aby se Brňané vyráželi slunit na koupaliště, zato možnost navštívit krytý plavecký bazén mají téměř nepřetržitě.

Pokud si ale chtějí opravdu zaplavat, natočit od stěny ke stěně nějaké ty kilometry a ne se jen cachtat ve vířivce, okruh těchto možností se rapidně zužuje. V Brně se totiž nacházejí pouze tři závodní bazény, z toho jen jeden o délce padesáti metrů. Těch ostatních, rekreačních, je o něco více. Ani tam se ale sportu příliš nefandí a jsou vhodné spíše k relaxaci. Za hlavní lákadla v těchto zařízeních platí spíše vířivky, nabízené masáže, sauny a podobně.

„Chodím plavat dvakrát týdně, většinou na Lesnou. Mám to nejblíže," prozradila studentka psychologie Veronika Buchtíková. Otevírací dobu a počet volných drah na bazénu TJ Tesla Brno, si je ale třeba pečlivě hlídat. „Velikost volné plochy pro veřejnost upravujeme každý týden podle potřeb našich nájemců, ale návštěvníci si mohou veškeré informace najít na internetu," vysvětlila jedna ze zaměstnankyň. Často je tak veřejnosti k dispozici pouze jedna ze šesti drah. Vedle sebe se tísní jak pomalu plavající důchodci, tak lidé, kteří se u břehu nezastavují, ale otáčí se kotoulovou obrátkou. Někdy tím vzniká poměrně slušná mela, plavci si navzájem nadávají a nakonec odchází naštvaní.

Asi nejvíce prostoru nabízí Plavecký stadión za Lužánkami. Jeho budova i téměř veškeré vybavení je už od pohledu v havarijním stavu. Když ale návštěvník překousne nějakou tu odlupující se kachličku a vítr ve vlasech, zaplave si slušně. Nesmí si s sebou vzít fotoaparát, neboť focení je v prostorách plaveckého stadionu přísně zakázáno, stejně jako vstup na tribunu. Vstup není časově omezený, takže poměr cena - výkon je ve výsledku spíše ku prospěchu studentů.

Oproti tomu plavecký areál na Kraví hoře nadchne designem své před pěti lety zrekonstruované budovy. Nerezová vana bazénu působí stejně dobrým dojmem, jako prostory šaten i bar ve druhém patře. S místem k plavání je to už horší. Počty volných drah musí opět zájemci o sport kontrolovat na internetu. Část bazénu většinou pro svou výuku zabírá Masarykova univerzita nebo jiní nájemci. Cenově už to na „Monte Bu" pro studenty není tolik výhodné, ale náladu všem spraví vířivka nebo parní kabina. Trochu zarážející může být pro nové návštěvníky zahraniční model, podle kterého nejsou šatny rozděleny na dámské a pánské. Prostory jsou společné, k převlékání jsou určeny kabinky. Občas je tam k vidění nezkušená slečna, která se bezostyšně producíruje nahá mezi skříňkami, aniž by tušila, že za tři sekundy zpoza rohu vykoukne přicházející parta puberťáků.

 

 

TJ Tesla Lesná

+

- dobrá dostupnost MHD

- k zapůjčení i další vysoušeče vlasů kromě těch běžných v šatnách

-

- nenabízí studentské vstupné

- větší vzdálenost od centra

- počty volných drah se mění každý týden

- nedostatek sprch

vstup:

50,-60,-

Volné dráhy na: http://www.tjtesla.cz/prov_doba.php

 

Plavecký stadión za Lužánkami (50m)

+

- oproti jiným závodním bazénům výhodné vstupné

- přes den dostatek prostoru v plaveckých drahách

- většinou čistá voda

-

- nepříliš moderní vybavení a vzhled

- ne vždy úplně vstřícný personál

vstup:

období od začátku dubna do konce září tohoto roku

studenti VŠ na ISIC kartu

75,-55,-75,-
75,-

 Kraví hora

+

- moderní vzhled

- možnost návštěvy parní kabiny

- vířivka přímo u bazénu

-

- chybí výhody pro studenty

- nedostatečná kapacita vysoušečů vlasů

vstup:

60,-70,-
Víkendy
70,-

Volné dráhy na: http://www.kravihora-brno.cz/rozpis.php

Tereza Polášková

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 10.4.2009 13:00 | karma článku: 14,65 | přečteno: 2528x