Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zlaté české ručičky. Nebo že by jen stříbrné?

Asi před měsícem jsem tu četl blog o pivu. Autor ukazoval, že hodně věcí, na které jsou Češi hrdí, svoji kvalitu už dávno ztratilo. Jmenoval především pivo, pak i dabing zahraničních filmů a jiné věci. Následovala dosti bouřlivá diskuse a pak celá řada článků, kde autoři dokazovali, bud’ že Češi stále ještě mají zlaté ručičky nebo že už je dávno ztratili. Nechci přidávat svůj názor, pouze uvedu dvě zkušenosti.

Ta první. Mám známého, Itala, který léta pracoval pro firmu, která vyráběla a prodávala vysoce kvalitní pánské košile. Firma navrhla střih i materiál a úkolem mého přítele bylo zajistit výrobu. Nechával košile šít u různých výrobců, ale posléze se stále víc soustřed’oval na Portugalsko. Jednou mu tak povídám, proč to nezkusí v Čechách. Vím, že tam jsou či byly kvalifikované továrny – třeba Šumavan v Klatovech, tam dělali vynikající košile. A byly i jiné firmy, už si nevzpomínám.

Přítel se usmál, že už to zkoušel, ale že od toho upustil. Cituji jeho slova: „V Čechách mi ušili opravdu prvotřídní košili. Nebyla na tom jediná chyba, prostě perfektní práce. Ale když jsem jim zadal větší serii, bylo to odfláknuté. Švy nebyly rovné, knoflíkové dirky byly špatně obšité, ukradli dodaný materiál a udělali to z jiného - prostě jsem to nemohl převzít. Takový Portugalec neudělá tak dobrou košili jako Čech. Ale sedí u toho a dělá poctivě kus jako kus. Takže nechávám šít raději v Portugalsku.“

Druhá zkušenost je moje vlastní. Potřebovali jsme dobrou prošívanou deku, ale trochu větší než je obvyklý rozměr. Náš syn totiž měří skoro dva metry. Tady ve Švýcarech je zhotovení deky na míru dost drahé a já přišel s nápadem – co si to takhle nechat udělat v Čechách. Měl jsem i postranní myšlenku – když se to osvědčí, máme spoustu známých a třeba někdo také bude chtít levnou deku, uvidíme. Už jsem se viděl jako obchodník s dekama.

Napsal jsem sestře, ta to nechala udělat někde v Kutné Hoře a při první návštěvě nám deku přivezla. Jenže ouvej – rozměry nesouhlasily. A to ne jen o nějaký centimetr, ale byla to úplně jiná deka. Takže to sestra táhla zpátky a nechala to předělat. Po čase jsem přece jen dostali kýženou deku a když kluci přijeli na návštěvu, manželka ji hrdě potáhla. Jenže syn měl ráno rýmu a červené oči, celou noc prý kýchal a nemohl spát. No nic, mysleli jsme, že je nastydlý. Jenže se to opakovalo ještě u třech dalších hostů! Nepomohlo ani větrání na horském vzduchu. Manželka tudíž usoudila, že s tou dekou opravdu něco je. Co ale dělat? Lámala si s tím hlavu dost dlouho, až jednou v zoufalství deku nacpala do vany s vlažnou vodou. Nechtěli jsme tomu věřit, ale voda byla úplně černá. To bylo opravdu naprosto neskutečné – jako inkoust. Dlouho jsem ji máchali a pořád šla špína. Nevíme, co s tou dekou bylo – zda bylo špinavé peří (měla to být nejlepší kvalita), nebo jestli byl sypek špinavý zevnitř. Nevíme. Pod dekou se ještě pár lidí vyspalo, nikdo už nekýchal, ale pro jistotu šlo peří brzy do kompostu a sypek do odpadu.

Není pochyb, zda Češi umí nebo neumí. Umí. Umí udělat dobrou práci lépe než kdo jiný. Proč ji často nedělají, to je otázka morální.

Když mluvím s lidmi, často z nich vyzařuje pocit beznaděje a hořkosti. Jsou rozčarovaní a smutní z toho co se děje a to bere chut‘ něco poctivě udělat. Proč by někdo měl vyrábět pořádné deky, nebo šít pěkné košile, když se nahoře nedělá politika pro národ, ale jen pro vlastní kapsu? Myslím si, že s pořádkem se musí začít odshora. Volat lidi k poctivé práci a odpovědnosti může jen ten, kdo k tomu má morální oprávnění, t.j., kdo sám poctivě pracuje. Pokud se nahoře bude držet skupina kmotrů a zlodějů a bude se hrát systémem já na bráchu, brácha na mě, pak se bude flákat, švindlovat a krást čím dál víc. Je to velké prohřešení na duši národa a jestli se to nezmění, bude se to odstran’ovat dlouhá léta, pakliže se to vůbec podaří.

Autor: Jan Stifter | pondělí 3.6.2013 15:36 | karma článku: 38,90 | přečteno: 4087x
  • Další články autora

Jan Stifter

S von Leyen asi až na úplné dno

Paní von Leyen bojuje o to, aby během dalších pěti let mohla stát v čele Evropské unie a určovat její směřování. Nahání mi to husí kůži.

3.4.2024 v 18:21 | Karma: 36,94 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Politika

Jan Stifter

Gaza – rozstřílená nemocnice

Včera, 1. dubna, ukazovala jak švýcarská, tak německá televize ve večerních zprávách tu největší nemocnici v Gaze. Byla rozstřílená skoro jako vesničky na Ukrajině, zřejmě se tedy o ni urputně bojovalo.

2.4.2024 v 17:30 | Karma: 35,14 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Ostatní

Jan Stifter

Svoboda slova? Ano, ale ...

Protože různé politické instituce jsou «znepokojeny» názory, které se nekryjí s oficiální linií, uvažují o mazání blogů nebo «falešných» názorů. To samozřejmě vede k diskusi o svobodě slova.

29.12.2023 v 17:42 | Karma: 18,37 | Přečteno: 403x | Diskuse| Společnost

Jan Stifter

Volby a krajané v cizině

Zřejmě je to pro mnohé autory důležité téma, které se vynořilo společně s diskusí o zavedení korespondenčního hlasování.

13.12.2023 v 16:22 | Karma: 35,46 | Přečteno: 672x | Diskuse| Politika

Jan Stifter

Blog pana Kurase o odbankování

Dnes, v sobotu 5. srpna, uveřejnil pan Kuras na «Neviditelném psu» velmi zajímavý blog o t. zv. «Odbankování» neboli o vyhození z banky (zde).

5.8.2023 v 16:17 | Karma: 23,58 | Přečteno: 622x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,04
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem věřící křestan. Mám rád lidi a chtěl bych se stát trpělivým a laskavým člověkem - bohužel mi k tomu ještě hodně chybí.

Seznam rubrik