Vulgární české překlady

Před časem jsem si s chutí přečetl pár knížek od Toma Clancyho. Jsou to strhující příběhy o tajných službách, agentech, nebezpečí, válkách, ale i o síle lidskosti a pravdy. Výborně napsané, napětí od první do poslední stránky. Hlavní hrdina Jack Ryan je sice agent CIA – později se dokonce stane presidentem USA – ale vždycky jedná podle svého svědomí a úzkostlivě se drží pravdy. Celkem sympatický hoch.

Četl jsem tyto knihy německy, a moc se mi líbily. Pak jsem ale díky diskusím tady na iDnes zjistil, že české knihy je možno stáhnout z internetu a to dokonce zdarma. Zadal jsem “Tom Clancy” a začal číst. Jaká pohoda, číst česky!

Musím ale přiznat, že mi něco nesedělo. Jaksi to nebylo ono. Došlo mi, že český překlad se přímo hemží vulgarismy. Rozhovory hrdinů knihy jsou plné slov, jako hov**, prd**, kur** - i jiných, která nechci ani naznačit. Podotýkám, že se nic netečkuje, ale vše stojí černé na bílém.

Nečetl jsem ty knihy v anglickém originále. Nevím, jak je to tam. Ale v německém překladu tato slova nejsou, v českém ano. Zřejmě se český překladatel domníval, že bez těchto slov by něco chybělo a chtěl jimi dodat tu pravou štávu.

Chápu, že se tak mluví a že třeba i president nebo diplomat si občas takovým slovem vypomůže nebo uleví. Ale natištěné to vypadá úplně jinak. Je skutečně podivné, když státníci jednají na nejvyšší úrovni a přitom hovoří jako skotáci. Člověka to zarazí a i trochu mrzí. Jakoby se hrdinové knihy nějak shazovali. Prostě od krále čekám, že se bude chovat i mluvit jako král a vadilo by mi, kdyby jednal a mluvil jako slouha.

Považuji podobné vulgarismy za chybu. Dobrá kniha působí na čtenáře a může mu ukázat, že se dá mluvit i jinak a že to je stejně dobré, ba lepší. Pokud se zhrublá mluva dostává do knih a filmů, pak se nelze divit, že se to rozšiřuje a společnost hrubne. Nejen co se týče řeči, ale i celkového chování. Místo, abychom měli lidi s charakterem králů, vychováváme slouhy.

Autor: Jan Stifter | čtvrtek 5.9.2013 10:40 | karma článku: 16,47 | přečteno: 1041x
  • Další články autora

Jan Stifter

S von Leyen asi až na úplné dno

3.4.2024 v 18:21 | Karma: 36,94

Jan Stifter

Gaza – rozstřílená nemocnice

2.4.2024 v 17:30 | Karma: 35,14

Jan Stifter

Svoboda slova? Ano, ale ...

29.12.2023 v 17:42 | Karma: 18,37

Jan Stifter

Volby a krajané v cizině

13.12.2023 v 16:22 | Karma: 35,46

Jan Stifter

Blog pana Kurase o odbankování

5.8.2023 v 16:17 | Karma: 23,58