Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Katolíci, evangelíci – a že by Švejk?

Pod blogem Jana Marka o Mexiku zde píše v diskusi Jirka Libeňský, že na utváření charakteru a kultury různých národů patrně mělo vliv jejich náboženství.  Evangelictví v USA a katolictví v Mexiku a vůbec jižní Americe.  

Je to zajímavá myšlenka, která patrně už byla analysována jinými hlavami, než je moje, ale velmi mě to zaujalo. Může v tom být hodně pravdy. Katolictví staví lidi do závislosti na církvi. Vztah k Bohu řeší za člověka církev. Dítě je hned po narození pokřtěno, čili se stane členem církve a je spaseno. A i dál církev při zpovědi udílí odpuštění, a jakýmsi způsobem i Ducha Svatého – tady, přiznávám, nejsem dostatečně informován, ale snad se to děje při biřmování. Nakonec při pohřbu ujistí kněz všechny přítomné, že nebožtík byl dobrý člověk a pokud by tu byl nějaký nevyřešený hřích, určitá doba v očistci to uvede do pořádku a nebe je tudíž jisté.

Člověk sám se tedy nemusí celkem o nic starat, stačí, když žije normálním, slušným životem a občas zajde do kostela.

Fakt je, že průměrný katolík toho o své víře moc neví. Potkal jsem tady ve Švýcarsku Čechy, kteří tu rovněž žijí už dlouho. Vyprávěli, že byli v neděli v Einsiedeln - tam je veliký benediktinský klášter a kostel, kde se uctívá černá Madona. Prý tam bylo biřmování – a já se zeptal, co to to biřmování vlastně je, jaká je jeho duchovní podstata a účel. Proč se lidi biřmují. Co to s nimi má udělat ve vztahu k Bohu. Říkali, že neví, a že je jim to jedno, ale že to bylo pěkné.

Ve 14. a 15. století přišla reformace. Reformátoři nechtěli církev ani zničit, ani rozštěpit, ale napravit, vrátit ji k biblickým kořenům, tak, jak to učil Pán Ježíš. Podle nich je víra osobní záležitost. Člověk, usilující o spasení, musí tedy sám najít vztah k Bohu, sám musí dojít odpuštění svých hříchů – a sice tak, že uvěří, že za jeho hříchy svou smrtí zaplatil Pán Ježíš. Nemusí vlastně dělat také skoro nic, spasení je z milosti, zadarmo, jen je musí vírou přijmout. Je tu tedy osobní zodpovědnost a osobní účast. I dál pak věřící osobně hledá svou cestu s Bohem, studuje Bibli, snaží se ji aplikovat na svou situaci, modlí se svoje modlitby a ne pouze naučené fráze. Jeho víra je tedy aktivní. Snaží se Boha poznávat a žít s ním.

Prosím čtenáře, aby moje slova četli tak, jak jsou psána. Nemluvím tady o evangelické církvi, ta je na tom, žel, často stejně jako ta katolická, ale o myšlenkách reformátorů, které se dneska snaží uskutečňovat některé svobodné církve.

Myšlenka, že tato aktivita či pasivita se přenáší i do osobního života a tím i do vztahu ke státu, je velmi zajímavá a jsem za ni panu Libeňskému vděčný. Stát v katolických zemích vlastně v politice dělá to, co církev dělá za člověka ve vztahu k Bohu. Člověk zůstává pasivní a stát řeší všechno. V evangelických zemích stát takovou roli nehraje, lidé mají svou osobní zodpovědnost. Alespoň tomu tak donedávna bylo.

Napadá mě, že to není patrné jen v Americe (rozdíl USA – Mexiko), ale všude. Na jedné straně země katolické – Italie, Francie, Španělsko atd. Na druhé Německo, Holandsko, Skandinavie, Anglie... Samozřejmě dnes se rozdíly s postupující sekularisací stírají, ale ještě v minulém století byly obrovské a i dnes je mentalita značně rozdílná.

Zajímavé by bylo vyzkoumat, jak se tento vliv projevil na národech, které se připojily k reformaci, ale následně byly rekatolisovány. Tedy třeba my Češi. Po stránce náboženské to byla katastrofa – protože když národu vezmeš víru, už nemá žádnou. Asi právě proto jsou Češi jeden z nejvíce ateistických národů. Jaký vliv to ale mělo na národní povahu? Možná je to zárodek určitého švejkovství – lidé se museli tvářit, jakoby byli katolíci. Víru neměli, s církví nesouhlasili, ale do kostela a ze zpovědi chodit museli. Začala hra na «jako». Nevím, netvrdím to, ale stálo by to za výzkum.

Autor: Jan Stifter | úterý 6.7.2021 11:03 | karma článku: 15,07 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Jan Stifter

S von Leyen asi až na úplné dno

Paní von Leyen bojuje o to, aby během dalších pěti let mohla stát v čele Evropské unie a určovat její směřování. Nahání mi to husí kůži.

3.4.2024 v 18:21 | Karma: 36,94 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Politika

Jan Stifter

Gaza – rozstřílená nemocnice

Včera, 1. dubna, ukazovala jak švýcarská, tak německá televize ve večerních zprávách tu největší nemocnici v Gaze. Byla rozstřílená skoro jako vesničky na Ukrajině, zřejmě se tedy o ni urputně bojovalo.

2.4.2024 v 17:30 | Karma: 35,14 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Ostatní

Jan Stifter

Svoboda slova? Ano, ale ...

Protože různé politické instituce jsou «znepokojeny» názory, které se nekryjí s oficiální linií, uvažují o mazání blogů nebo «falešných» názorů. To samozřejmě vede k diskusi o svobodě slova.

29.12.2023 v 17:42 | Karma: 18,37 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost

Jan Stifter

Volby a krajané v cizině

Zřejmě je to pro mnohé autory důležité téma, které se vynořilo společně s diskusí o zavedení korespondenčního hlasování.

13.12.2023 v 16:22 | Karma: 35,46 | Přečteno: 672x | Diskuse| Politika

Jan Stifter

Blog pana Kurase o odbankování

Dnes, v sobotu 5. srpna, uveřejnil pan Kuras na «Neviditelném psu» velmi zajímavý blog o t. zv. «Odbankování» neboli o vyhození z banky (zde).

5.8.2023 v 16:17 | Karma: 23,58 | Přečteno: 622x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,04
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem věřící křestan. Mám rád lidi a chtěl bych se stát trpělivým a laskavým člověkem - bohužel mi k tomu ještě hodně chybí.

Seznam rubrik