Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SL

Myslím, že na ateismu u nás má velký podíl komunismus a obvzvlášť ten Bolševický, který byl k nám importován a k moci se dostal v r.1948.

Ten ukázal lidem, co je to beznaděj a současně tvrdě likvidoval svou konkurenci (jakoukoliv církev) :-P.

0 0
možnosti
Foto

Výborný článek, karma a R^

0 0
možnosti

Autore, zajímavé myšlénky tu rozvíjíte, ale souhlasit s Vámi nemohu. Vámi popisovaný rozdíl není rozdíl mezi konfesemi, ale mezi středověkým pohledem a moderním.

Levičácká podřízenost státu není otázkou hloubky náboženského vnímání světa! Naopak! Život s Bohem vede k samostatnosti, k aktivitě a odpovědnosti v životě.

Ano, středověký člověk stavěl na formální podřízenosti. Tuto podřízenost vyžadovali komunisti a mnozí jsme si tuto formální podřízenost přetáhli přes Listopad. Bohužel!

Chybí nám pravicové, svobodné chování s osobní odpovědností. Bohužel, ani mnohé pravicové strany nám pravicové chování nepředvedly!

A Vám zjevně chybí soustavné studium Písma, abyste věděl, co je poselství Ježíše, a co je zdeformované poselství středověku.

:-)

1 1
možnosti

Nerozumím tomu, proč by Čechům brali jejich víru, když je rekatolizovali. Rozdíly mezi evangelickou a katolickou vírou jsou minimální, alespoň podle tohoto webu:

https://www.vira.cz/texty/otazky-a-odpovedi/evangelici-a-katolici-rozdil

0 0
možnosti
Foto

Tak náboženství bylo především prostředkem politického boje... na obou stranách...

2 1
možnosti
LU

"na jedné straně země katolické – Italie, Francie, Španělsko atd. Na druhé Německo, Holandsko, Skandinavie, Anglie."

Na druhej strane Nemecko, je polovica katolícka, najvyspelejšia časť Nemecka je katolícke Bavorsko.

1 0
možnosti
PK

Bavorsko vylétlo na špici až v "nové" době. Před tím Porůří, severnější Porýní, Hamburg, Brémy.

0 0
možnosti
JR

J65a59n 52R47á30ž

6. 7. 2021 11:49

Co se týká zvěrstev, které ve své historii napáchali ve jménu své víry jak katolíci, tak protestanti, není mezi nimi rozdílu. Ovšem lze pozorovat velký rozdíl v přístupu k životu i morálce u katolíků a protestantů, což v moderních dějinách udělalo z protestantů progresivní živel. Což je i poznat na vývoji zemí, kde se staly protestantské církve dominantní duchovní silou.

0 0
možnosti
LU

Zverstiev?8-o

Viete aké bolo ľudstvo v tej dobe? Kresťanstvo zakazovalo obetovanie ľudí ktoré bolo nielen v celej Európe bežné (Slovania, ,Vikingovia bežne dávali drastickým spôsobom obete svojim Bohom aj deti),

Nielen u primitívnych Slovanoch, Germánov, Vikingov, ale aj v najkultúrnejšej časti sveta v Ríme čo sa dialo pred príchodom kresťanov, to boli fakt zverstvá.

0 0
možnosti
PK

Byl jsem vychováván v katolické rodině ale více mě oslovovaly "evangelické" církve. Větší akcent, řekl bych, na myšlenku, filozofii, pokrok, žádné "pozlátko". Z katolického světa - architektura, hudba. Také dnes je vidět úporná snaha o "perestrojku". A nejde jen o celibát.

0 1
možnosti
JR

J24a59n 11R47á28ž

6. 7. 2021 12:07

Katolická církev dnes tápe a vykazuje značnou názorovou polaritu. Škodí jí jak přehnaně "modernistický" revizionismus papeže Františka, či Msgre Halíka, tak i ortodoxní konzervatismus mnoha kardinálů i kněží.

Názorové extrémy hlásané vlivnými funkcionáři škodí každé organizaci a zejména škodí církvi, u které mnozí lidé hledají pevnou kotvu v dnešním "plovoucím" světě.

0 1
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,04
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem věřící křestan. Mám rád lidi a chtěl bych se stát trpělivým a laskavým člověkem - bohužel mi k tomu ještě hodně chybí.

Seznam rubrik