Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Církev si restitucemi kope hrob

V poslední době hýbe českou republikou otázka církevních restitucí. Protože se jedná o velmi značné částky po dobu mnoha let, není snad člověka, který by na to neměl vlastní názor a kterého by se to nedotýkalo. Jsou tu jasní zastánci i přesvědčení odpůrci.

Věc je velmi složitá a je nutno ji posuzovat v několika rovinách: právní, morální a protože se jedná o církev, tedy i duchovní.

Co se týče práva, je situace jasná. Co bylo ukradeno, má se vrátit. Demokratický stát musí být stát spravedlivý. Církev požaduje určitý majetek zpátky, má tedy povinnost předložit důkaz, že tento majetek jí právem patřil a stát má zcela jasnou povinnost tento majetek vrátit.

Co se týče morálky, je to složitější. Všichni víme, že římská církev si v českých zemích nepočínala právě nejlépe. Spoustu toho majetku získala jaksi podivně. Kolik bylo třeba lidí, kteří museli opustit vlast, protože církev je – paradoxně kvůli víře - pronásledovala a potom si přisvojila jejich statky. Kolik bylo lidí, kterým církev ublížila – myslím třeba na sexuální zneužívání a podobné věci. Vyplynulo to napovrch v Rakousku, Irsku a jinde, ale u nás to bylo taky, jen si nedělejme iluse. Už se to nikdy nevyšetří, ani  to nelze nahradit penězi, ale považoval bych za jakési smířlivé gesto, kdyby církev dokázala říci – ano, počínali jsme si špatně, udělali jsme spoustu chyb, nahradíme to alespon‘ částečně tím, že vrátíme něco ze svého majetku. Nelze už najít ty, kterým by to mělo patřit, ale dáme to celému národu. Ono je totiž velmi snadné omluvit se za „chyby minulosti“ a majetek si nechat. Ale má-li církev mít právo mluvit o morálce, pak musí sama morálně žít. Podobné handrkování jako bylo o katedrálu pražského hradu nebo ted‘ o restituční miliardy vede pouze k tomu, že církev se v očích lidí zesměšn‘uje ještě víc.

Ještě větší váhu má rozměr duchovní. Pán Ježíš řekl, že jeho království není z tohoto světa. Myslel tím moc a peníze. Neměl a nechtěl ani jedno z obou a přesto změnil svět. Měl obrovskou autoritu a dodnes žije spousta lidí, kteří ho hledají a chtějí žít jako on. Jeho autorita ovšem byla a je pouze duchovní, to znamená, že pramenila pouze z duchovního rozměru, tedy ze spojení s Bohem. Ježíš změnil svět, ale ne prostředky tohoto světa. Pokud církvi jde o tento svět – tedy o moc, uznání a peníze, pak ztrácí svou autoritu duchovní a stává se částí světa. Svět vlastně vnikne do ní a zničí ji. Pak už to není církev, ale pouze něco jako další politická strana. Místo církve Boží je pouhou karikaturou, které ve skutečnosti nikdo nevěří a stává se jakousi anticírkví. Ztratí se obsah a zbydou obřady a prázdná liturgie. Nelze se pak divit, že myslící lidé takovou církev odvrhují, s ní ale bohužel i víru.

Církev říká, že potřebuje ten majetek na udržení svého provozu. Nutno uvážit, že spoustu úkolů, které církev dříve dělala - jako školství či zdravotnictví - dnes převzal stát a církev by v tom stát mohla finančně podpořit, právě kdyby se dobrovolně zřekla části svých nároků. I některé církevní památky by stát možná spravoval lépe – určitě by bylo možno se dohodnout, že církev by měla právo v těchto objektech i nadále provádět své akce. Ale pokud církevní provoz má spočívat pouze v prázdných obřadech, pak nebude vůbec škoda, když zajde. Naopak!

Ovšem jde o velké majetky, o hodně peněz a tak v tom hraje lidská chtivost velikou roli. At‘ to dopadne jak to dopadne, spousta toho majetku se rozkrade a běžnému člověku zbyde jen hořkost a vztek, který se nakonec obrátí proti církvi. Takže čím víc si toho církev vydobyde, tím víc nakonec ztratí.

Autor: Jan Stifter | pátek 17.8.2012 10:30 | karma článku: 29,86 | přečteno: 1501x
  • Další články autora

Jan Stifter

S von Leyen asi až na úplné dno

Paní von Leyen bojuje o to, aby během dalších pěti let mohla stát v čele Evropské unie a určovat její směřování. Nahání mi to husí kůži.

3.4.2024 v 18:21 | Karma: 36,94 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Politika

Jan Stifter

Gaza – rozstřílená nemocnice

Včera, 1. dubna, ukazovala jak švýcarská, tak německá televize ve večerních zprávách tu největší nemocnici v Gaze. Byla rozstřílená skoro jako vesničky na Ukrajině, zřejmě se tedy o ni urputně bojovalo.

2.4.2024 v 17:30 | Karma: 35,14 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Ostatní

Jan Stifter

Svoboda slova? Ano, ale ...

Protože různé politické instituce jsou «znepokojeny» názory, které se nekryjí s oficiální linií, uvažují o mazání blogů nebo «falešných» názorů. To samozřejmě vede k diskusi o svobodě slova.

29.12.2023 v 17:42 | Karma: 18,37 | Přečteno: 403x | Diskuse| Společnost

Jan Stifter

Volby a krajané v cizině

Zřejmě je to pro mnohé autory důležité téma, které se vynořilo společně s diskusí o zavedení korespondenčního hlasování.

13.12.2023 v 16:22 | Karma: 35,46 | Přečteno: 673x | Diskuse| Politika

Jan Stifter

Blog pana Kurase o odbankování

Dnes, v sobotu 5. srpna, uveřejnil pan Kuras na «Neviditelném psu» velmi zajímavý blog o t. zv. «Odbankování» neboli o vyhození z banky (zde).

5.8.2023 v 16:17 | Karma: 23,58 | Přečteno: 622x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  19:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,04
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem věřící křestan. Mám rád lidi a chtěl bych se stát trpělivým a laskavým člověkem - bohužel mi k tomu ještě hodně chybí.

Seznam rubrik