Chceš zničit mafii, buď v mafii aneb tunelem evropských dotací III.

Uběhly přesně tři měsíce, co jsem zveřejnil II. díl této nejdražší reality show. Proč takový časový odstup? Důvodem bylo, že jsem podepsal policii mlčenlivost ve věci prošetřování dvou mých trestních oznámení, které jsem v souvislosti s rozdělování eurodotací na Divokém Severozápadě podal. 

První trestní oznámení se týkalo podezření na spáchání trestného činu u jedné z  nejdražších propagačních kampaní v ČR (za více jak 40 mil. Kč) s názvem  Propagace rekultivovaných území postižených těžbou. V této věci probíhá stále policejní šetření, včetně mediálně známých obvinění a zatýkání osob, jakými byl například bývalý náměstek hejtmanky a ředitel Úřadu rozdělující eurodotace. Ústecký kraj před 4 měsíci raději odstoupil od žádosti o tuto přidělenou eurodotaci a bez mrknutí oka rozhodl tento projekt financovat z krajských peněz v celkové výši téměř 24 mil. Kč. Projekt již skončil a my nyní máme všichni možnost se ptát, co nám tato investice přinesla. Co myslíte Vy? Věřím, že toto trestní oznámení se dostane k soudu a veřejnost bude mít možnost se dozvědět, jak se rozdělují eurodotace na Divokém Severozápadě.

Předmětem druhého trestního oznámení bylo netransparentní rozdělování eurodotací vrcholnými politiky Ústeckého a Karlovarského kraje. Zde mám pro Vás dobrou zprávu. Mohu nyní zveřejnit všechny informace vážící se k předmětnému. Moc dobré zprávy ovšem nečekejte. Možná je lepší nevědět a nepřejít o zbytky iluzí o veřejné správě.

Trestní oznámení na vedení ROP SZ jsem podal ze dvou základních důvodů. Za těmito důvody si pevně stojí a jsem ochoten je obhájit kdekoliv (při výslechu, u soudu, na detektoru lži, apod.) a kdykoliv. První důvodem bylo, že politická moc roste s výši peněz, o kterých mohou libovolně rozhodovat. Proto politici, kteří byli (a jak to vypadá, dále budou) ve vedení obou krajů, se již na začátku programu (v r. 2007) mezi sebou dohodli, že si rozdělí celý objem programu (téměř 19 mld. Kč) mezi sebe. A to v poměru 35% pro karlovarský politiky a 65% pro ústecký. Druhým důvodem bylo, že tito politici ještě před vyhlášení výzvy (soutěží o dotaci) předem vybrali jimi podporované projekty. Jak vyplývá z uniklých informací ze spisů policejního vyšetřování (kauza náměstka hejtmanky Koudy(ČSSD)),tak to je pravděpodobné, jelikož mnozí svědci v této kauze o tomto rovněž vypovídají. Já musím ovšem dodat, že v těchto machinacích byli mnohem aktivnější a nenažranější jiné osoby, na které ovšem zatím nedošlo.

Předmětné trestní oznámení, které bylo připraveno s organizací Transparency, které moc děkuji za pomoc, bylo v červenci zveřejněno na těchto webových stránkách: https://www.facebook.com/pages/Ob%C4%8Dan%C3%A9-Nejsou-OVCE/342627485807851?sk=photos_stream

Na závěr dovolte, abych připomenul, že Evropská komise potvrdila netransparentní výběr projektů a rozhodla o sankci ve výši několika miliard Kč. Rovněž doporučuji si vyhledat i hodnocení těch nejzasvěcenějších v této kauze a to orgánů činných v trestním řízení (soudkyně, státních zástupců, policie, evropské policie). Všechny tyto složky hovoří jasně: systém implementace selhal a došlo k jeho zneužití. V příštích dílech této reality show zveřejním další informace  a to včetně vyjádření jedné složky policie k předmětnému.  

 

PS: Boží mlýny melou někdy pomalu, ale melou.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Leo Steiner | pondělí 19.11.2012 6:33 | karma článku: 18,58 | přečteno: 823x