Zásadní problém, kdo je fašista, fašizující a kdo to určí?

Vím dávno a po včerejšku ještě více, že zásadní problém tkví v tom, kdo je fašista, fašizující, fašistoidní atp. a kdo to určí.....

Sleduji, že se např. navzájem takto označují, nálepkují obě strany sporu, tj. Zemanovci a jeho noví přátelé z Bloku proti islámu a Úsvitu, a jejich odpůrci. Případný úspěch fašizujících politiků, stran či hnutí tví v tom, že nebudou nikdy označeni za fašizoidní, ale naopak za demokraty, kteří chrání svůj národ.

Sledoval jsem v televizi dokument, kde bylo mmj. uvedeno, že nacistická Říše za Hitlera byla vykreslována tehdy jako "stáletrvající svátek" a Hitler a spol. měli drtivou podporu veřejnosti. Chápu, proč včera prezident Zeman, který se postavil na pódium s fašizoidními politiky či aktivisty "zakázal" označování fašisty, xenofóby, rasisty atp. Nazval to absurdně nálepkováním a popřením svobody slova, manipulací a vymýváním mozků. Naopak je povinností každého demokrata hájící lidská práva, právní stát, toleranci, snášenlivost, sociální cítění, solidaritu se ozvat, pokud jsou ve společnosti fašizující jevy.

Problém je v definici fašismu, fašizujícího. O fašismu, fašizujícím se mluví často, ale málokdo ho přesně definuje. To provedl v roce 2011 profesor filosof Václav Bělohradský, jeden z nejmoudřejších Čechů, kterého si velmi vážím a myslím, že to vystihl brilantně. Mějme na paměti, že zlo může uspět tehdy, pokud nebude od prvopočátku označováno za zlo, ale za dobro, které chrání lidi. Na tom politiku založenu Hitler a spol. a Němcům trvalo dlouho než zjistili, že to byla cesta do pekel.

Cituji profesora filosofa Václava Bělohradského: "Bělohradský odpovídá: „Pojem „fašizace“ má svůj specifický obsah. Neoznačujeme jím politický systém, ale hodnotové proměny, které fašismus umožňují.“ „Fašizaci“ definuje i jako „normalizaci nerovnosti životních šancí“. „Hesla jako „život je boj, slabší podléhá“ nebo „bezdomovci jsou si vinni svým osudem“, „cikáni si jezdí svými mercedesy pro sociální dávky“ nebo i některé postoje k cizím dělníkům jsou také příznaky „normalizace nerovností“. Následně definici fašismu upřesňuje podle tzv. F-scale – škály hodnot, které připravují fašismus (viz Adorno a kol. – The Autohoritarian Personality). „Patří mezi ně třeba „conventionalism“ neboli fanatické vyznávání konvečních hodnot, nekritické uctívání autorit, idealizace hodnot vlastní referenční skupiny, agresivní vylučování kritiků konvenčních hodnot ze společnosti, „anti-intraception“, což je slovo, které označuje přibližně „pohrdání intelektuály“, preference stereotypů, orientování se na dichotomiích moc-slabost, nenávist k „pravdoláskařům“, cynické pojetí společenských vztahů, přesvědčení, že ve světě se dějí nebezpečné věci, kterým je třeba zamezit silou – to všechno jsou kulturní příznaky fašizace společnosti.“ konec citace.

odkaz na zdroj http://reporti.net/polis/belohradsky-ceska-stredni-trida-se-fasizuje

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Steinbauer | středa 18.11.2015 13:03 | karma článku: 12,01 | přečteno: 914x