Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman chce zůstat prezidentem, současnou kampaň mu ale platíme my všichni

Přestože se prezident Miloš Zeman ještě nevyjádřil, zda se bude ucházet o druhý mandát na Hradě, jeho výjezdy do regionů už jsou regulérní volební kampaní. Jen s „nepatrným“ rozdílem: Zemanovi ji platí všichni daňoví poplatníci.

Ze strany prezidenta jde o mimořádnou vychytralost, kterou navíc zabije více much jednou ranou. Během každé krajské návštěvy navštíví několik měst, ve kterých se potká s občany, z nichž nemalá část jsou jeho voliči nebo alespoň sympatizanti. Prezident má v zásobě pochopitelně nějaký ten bonmot, provokativní odsudek svých odpůrců (neboť mít jiný názor než má prezident je de facto vnímáno a prezentováno jako zločin či přinejmenším malomocenství) či vyhrocený komentář na předem vybrané téma, o kterém se pak mluví. Svůj účel to však splní, prezident je vidět. Ukořistěný prostor v médiích nestojí ani korunu. Otázkou jen je, zda média musí tak detailně referovat o každém navštíveném městě či každé pronesené větě na místním náměstí. Myslím, že nemusí, respektive nemusela by. Protože čím se jednotlivá setkání od sebe liší? Snad jen jménem náměstí. Média se ale takto mimoděk podílejí na vytváření poměrně značné mediální bubliny hraničící až s posedlostí.

Stejně jako takto získává Zeman své PR zcela zdarma, tak ho nic nestojí ani samotné cesty za svými sympatizanty (a odpůrci). Kdyby narovinu řekl „ano, budu kandidovat“, tak musí jeho tým lepit plakáty, tisknout brožury, platit inzerci v novinách, benzin, noclehy v hotelích a podobně. Takto všechny náklady přecházejí na erár (je to oficiální akce prezidenta republika) a je úplně jedno, jestli jdou z rozpočtu obce, kraje nebo prezidentské kanceláře. Jsou to veřejné prostředky, tedy vybrané daně od všech lidí. Slouží však na zviditelnění jen jedné osoby.

Je samozřejmě pravdou, že v České republice funkce prezidenta stále požívá vysoké úcty a autority. Do některých městeček zavítá prezident jednou za desítky let, pro místní je to veliká událost. Chtějí prezidenta vidět, třeba mu položit otázku nebo jen si s ním potřást rukou. To je všechno naprosto v pořádku, ti lidé k tomu přistupují upřímně (jakkoliv je toto slovo v Česku již zprofanované). Ze strany druhé to však je pečlivě připravená akce, která má předem jasné cíle.

Miloš Zeman s oznámením své kandidatury nespěchá. Je to logické, současný stav mu vyhovuje. Po světě moc nejezdí, tak rotuje po českých a moravských krajích. Je na očích, připomíná se. S těmi, kdo nejsou naladěni na stejné vlně jako on, se vždy vypořádává s rázností a jizlivostí sobě vlastní. Bez nadhledu. Během cest komentuje další dění, ekonomiku, politiku. Vytváří dojem, že vše vidí a vše zařídí. Pro něho je hlavní, že na obzoru zatím nevidí žádného svého protivníka. Protože čím déle bude své oznámení odkládat, tím hůře pro jeho potenciální vyzyvatele. Oni nestihnou včas sestavit týmy, sbírat peníze a představit se lidem. Pak to budou jen takoví lidé, kteří budou působit jako na poslední chvíli vytažení králíci z klobouku.

Poměrně úsměvné je, že na toto prezidentské lavírování přistupuje i samotná sociální demokracie, jakkoliv jí Zeman opovrhuje. Když jsem nedávno zpracovával článek pro svůj web Štefkův zápisník, odpověděl mně Zdeněk Škromach, že by se o kandidaturu rád ucházel, ale jen v případě, že nebude kandidovat Miloš Zeman. O ostatních jménech je z Lidového domu zatím ticho. To ale není ideální stav a něčem svědčí. Zeman bude silným protivníkem pro kohokoliv, otázkou však zůstává, zda je jeho znovuzvolení tím nejlepším řešením. Průzkumy veřejného mínění jsou jedna věc, na druhou stranu tu jsou přešlapy typu Peroutkův článek či zříkání se zodpovědnosti za kauzu Lidový dům. Ale o všem nakonec rozhodnou svobodné volby a většina odevzdaných hlasů. Výsledky jakýkoliv voleb něco vypovídají i o voličích. To už je však úplně jiné téma pro jiný článek.

Zajímají vás další moje glosy nebo zpravodajské texty? Navštivte moje stránky: 
http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/

 

Autor: Jiří Štefek | středa 20.4.2016 13:23 | karma článku: 35,72 | přečteno: 2775x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Mučedníci z rozkřáplých vajec

V posledních dvou dnech se mě řada známých ptala, jestli jsem byl osobně zúčastněn v onu středu odpoledne na pražském Andělu, kde se snesl déšť vajec na pohlaváry ČSSD. Když jsem jim odpověděl že ANO, tak se vyptávali jak to tam vypadalo a co jsem tomu říkal. Ptali se i kvůli tomu, že měli a mají dojem, že celá vaječná kauza žije už svým vlastním životem, prakticky zastínila celou kampaň před volbami do Evropského parlamentu a spekulovali, zda paradoxně toto vejcování sociální demokracii nepomůže.

29.5.2009 v 14:19 | Karma: 36,12 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Kéž by i moje vejce bylo pro Paroubka, sní české slípky

V poslední době snad nemine den, kdy by se na předvolebním mítinku ČSSD neodehrál incident, v němž jsou více či méně zapletena vajíčka. Někde je po šéfovi ČSSD Jiřím Paroubkovi jeho odpůrci háží, jindy mu je přinesou v celém platu na pódium. Skoro by se chtělo napsat, že sociální demokraté by měli vážně zvažovat, jestli ve svém stranickém znaku nevymění vejce za růži. Ostatně zabili by tím hned několik much jednou ranou: větší spotřeba vajec kvůli předvolebním mítingům podporuje tržby v maloobchodu (a tedy posílila churavějící české hospodářství), dostalo by se tak zvláští úctě kuru domácímu, jehož produkty více či méně jíme skoro všichni a navíc by to byl i velký zátah na voliče: slepice doma chovají desítky tisíc lidí a to už je přece slušný voličský elektorát.

22.5.2009 v 17:42 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Báječný start Aleny Borůvkové, (ne)možné nové hvězdy ČSSD

Z výběru nové místopředsedkyně ČSSD, kdy podle stanov strany nějaká žena v jejím vedení musí být, se stává docela zajímavá podívaná, ne-li přímo psina či prča. Nejdříve se nedávno straničtí pohlaváři na svém sjezdu tak radili až se přeradili a zástupkyni něžnějšího pohlaví do svých čelných řad nezvolili. A pak ejhle, najednou se tu zjevila paní Alena Borůvková, u které se našla jakási shoda na tom, že by se místopředsedkyní mohla stát. Když mělo dojít k volbě, která by ji měla jako jedinou kandidátku na tento post potvrdit, nesešel se dostatečný počet delegátů, takže hrozilo fiasko. Rozhodnutí jak z toho ven bylo opět šalamounské.

24.4.2009 v 11:24 | Karma: 31,72 | Přečteno: 2363x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Rath, Paroubek a další hvězdy píšou Obamovi. Ten se ale má!

Kdyby se americký prezident Barack Obama, který zítra přiletí do Prahy na summit EU-USA, náhodou nudil, někteří čeští politici se rozhodli, že mu nudu zaženou a napsali mu pár řádek. Nedávno tak učinil například jistý (dle titulu zřejmě doktor medicíny) David Rath a aktuálně i další plejáda politiků v čele s Jiřím Paroubkem, Vojtěchem Filipem a dalšími levicovými politiky. Zatímco se Rath přimlouval za ochranu přírody v Brdech, Paroubek a spol. pokračovali v pění své protiradarové mantry.

3.4.2009 v 12:04 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Jak se stát lumpem za pár minut? Neplatit 30 korun u lékaře.

Třicetikorunový poplatek a revolta proti němu vyhrála ČSSD oboje podzimní volby. Noví vládci třinácti krajů se pak postarali, aby toto dítko ex-ministra zdravotnictví Julínka bylo alespoň v krajských nemocnicích a lékařských zařízeních zprovozeno ze světa. Vědomě tak obešli zákon i Ústavu a stejně s nimi všichni, kteří za sebe nechají poplatky platit a zákon je od toho výslovně neosvobozuje. Je to lumpárna a jak potom nazvat lidi, kteří se této praxe účastní, je otázka jednoduchá i pro pětileté dítě.

3.3.2009 v 16:43 | Karma: 37,56 | Přečteno: 2277x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik