Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman chce zůstat prezidentem, současnou kampaň mu ale platíme my všichni

Přestože se prezident Miloš Zeman ještě nevyjádřil, zda se bude ucházet o druhý mandát na Hradě, jeho výjezdy do regionů už jsou regulérní volební kampaní. Jen s „nepatrným“ rozdílem: Zemanovi ji platí všichni daňoví poplatníci.

Ze strany prezidenta jde o mimořádnou vychytralost, kterou navíc zabije více much jednou ranou. Během každé krajské návštěvy navštíví několik měst, ve kterých se potká s občany, z nichž nemalá část jsou jeho voliči nebo alespoň sympatizanti. Prezident má v zásobě pochopitelně nějaký ten bonmot, provokativní odsudek svých odpůrců (neboť mít jiný názor než má prezident je de facto vnímáno a prezentováno jako zločin či přinejmenším malomocenství) či vyhrocený komentář na předem vybrané téma, o kterém se pak mluví. Svůj účel to však splní, prezident je vidět. Ukořistěný prostor v médiích nestojí ani korunu. Otázkou jen je, zda média musí tak detailně referovat o každém navštíveném městě či každé pronesené větě na místním náměstí. Myslím, že nemusí, respektive nemusela by. Protože čím se jednotlivá setkání od sebe liší? Snad jen jménem náměstí. Média se ale takto mimoděk podílejí na vytváření poměrně značné mediální bubliny hraničící až s posedlostí.

Stejně jako takto získává Zeman své PR zcela zdarma, tak ho nic nestojí ani samotné cesty za svými sympatizanty (a odpůrci). Kdyby narovinu řekl „ano, budu kandidovat“, tak musí jeho tým lepit plakáty, tisknout brožury, platit inzerci v novinách, benzin, noclehy v hotelích a podobně. Takto všechny náklady přecházejí na erár (je to oficiální akce prezidenta republika) a je úplně jedno, jestli jdou z rozpočtu obce, kraje nebo prezidentské kanceláře. Jsou to veřejné prostředky, tedy vybrané daně od všech lidí. Slouží však na zviditelnění jen jedné osoby.

Je samozřejmě pravdou, že v České republice funkce prezidenta stále požívá vysoké úcty a autority. Do některých městeček zavítá prezident jednou za desítky let, pro místní je to veliká událost. Chtějí prezidenta vidět, třeba mu položit otázku nebo jen si s ním potřást rukou. To je všechno naprosto v pořádku, ti lidé k tomu přistupují upřímně (jakkoliv je toto slovo v Česku již zprofanované). Ze strany druhé to však je pečlivě připravená akce, která má předem jasné cíle.

Miloš Zeman s oznámením své kandidatury nespěchá. Je to logické, současný stav mu vyhovuje. Po světě moc nejezdí, tak rotuje po českých a moravských krajích. Je na očích, připomíná se. S těmi, kdo nejsou naladěni na stejné vlně jako on, se vždy vypořádává s rázností a jizlivostí sobě vlastní. Bez nadhledu. Během cest komentuje další dění, ekonomiku, politiku. Vytváří dojem, že vše vidí a vše zařídí. Pro něho je hlavní, že na obzoru zatím nevidí žádného svého protivníka. Protože čím déle bude své oznámení odkládat, tím hůře pro jeho potenciální vyzyvatele. Oni nestihnou včas sestavit týmy, sbírat peníze a představit se lidem. Pak to budou jen takoví lidé, kteří budou působit jako na poslední chvíli vytažení králíci z klobouku.

Poměrně úsměvné je, že na toto prezidentské lavírování přistupuje i samotná sociální demokracie, jakkoliv jí Zeman opovrhuje. Když jsem nedávno zpracovával článek pro svůj web Štefkův zápisník, odpověděl mně Zdeněk Škromach, že by se o kandidaturu rád ucházel, ale jen v případě, že nebude kandidovat Miloš Zeman. O ostatních jménech je z Lidového domu zatím ticho. To ale není ideální stav a něčem svědčí. Zeman bude silným protivníkem pro kohokoliv, otázkou však zůstává, zda je jeho znovuzvolení tím nejlepším řešením. Průzkumy veřejného mínění jsou jedna věc, na druhou stranu tu jsou přešlapy typu Peroutkův článek či zříkání se zodpovědnosti za kauzu Lidový dům. Ale o všem nakonec rozhodnou svobodné volby a většina odevzdaných hlasů. Výsledky jakýkoliv voleb něco vypovídají i o voličích. To už je však úplně jiné téma pro jiný článek.

Zajímají vás další moje glosy nebo zpravodajské texty? Navštivte moje stránky: 
http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/

 

Autor: Jiří Štefek | středa 20.4.2016 13:23 | karma článku: 35,72 | přečteno: 2775x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Trutnov Open Air 2009 aneb letošní ročník festivalu mýma očima

Festival na trutnovském Bojišti přezdívaný jako východočeský Woodstock o uplynulém víkendu přidal na svůj náhrdelník již 22. léto svého trvání. A opět se vydařilo, byla to sázka na osvědčené karty, tolerantní publikum a nespoutaného undergroundové ducha. Letos to bylo již poosmé, co jsem na festivalu strávil "mejdan na konec prázdnin". A jak jsem tedy viděl letošní ročník a co mě zaujalo či naopak?

24.8.2009 v 11:28 | Karma: 25,01 | Přečteno: 3805x | Diskuse| Kultura

Jiří Štefek

Chvála YouTube aneb Proč hledám polozapomenuté hity

Ten pocit zná asi každý. Čas od času se mu stane, že při nejrůznějších příležitostech (při poslechu vzpomínkového nebo retro pořadu v nějakém rádiu, návštěvě oldies hudební produkce a nebo prostě čistě náhodně) zaslechne skladbu a pak si říká "hernajz, tu už jsem neslyšel hezkou řádku let!" A pokud je takových skladeb během kratší doby více, člověku se poněkud vrací nostalgický pocit vpomínek a vybavuje si k těmto skladbám nějaké zážitky a polozapomenuté události. Každopádně z nich má dobrý pocit a ještě lepší náladu.

11.8.2009 v 15:03 | Karma: 14,44 | Přečteno: 3860x | Diskuse| Kultura

Jiří Štefek

Povídání o spořivém Slávkovi a ČSSD, která o potřebných jen mluví

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka je nejpopulárnějším politikem v zemi. Už dlouho. Nicméně ani to ho neochránilo před zájmem médií a veřejnosti po tom, aby jim řekl, kde vzal na svůj pražský byt. Nejprve se trošku holoubek kroutil, ale pak přiznal barvu. Na nákup bydlení použil i nezdanitelné příjmy, které jako ústavní činitel už hezkou řádku let pobírá. S upřímností sobě vlastní ještě přiznal, že jako ministr financí prakticky žádné výdaje neměl a že po odchodu z ministerstva do významné funkce ve sněmovně si platově taky nepohoršil a bere více než 100 tisíc čistého měsíčně.

2.7.2009 v 11:55 | Karma: 33,63 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Tak nám benzin zase pěkně zdražuje...

Ta zpráva zřejmě nepotěší asi nikoho (možná jen pár ekologických aktivitstů), ale je to tak. Benzin (především ten v České republice nejpoužívanější - tedy Natural 95) v posledním období opět poměrně citelně zdražuje. Podle údajů společnosti CCS činila průměrná cena litru Natural 95 ke včerejší půlnoci 27,96 koruny. Oproti předešlému dni litr podražil o 33 haléřů a když to srovnáme s 9. dubnem letošního roku, tedy obdobím před dvěma měsíci, vyjde nám nárůst ceny na 2,28 koruny za litr.

10.6.2009 v 12:46 | Karma: 9,88 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Štefek

Skvělá úspora: Přišlo volit málo lidí, strany dostanou méně peněz!

Volby o ničem, venku ošklivo, lepší sedět doma u telky. Asi takto uvažovala drtivá většina Čechů při víkendových volbách do Evropského parlamentu. Podle prvních a předběžných odhadů byla účast u voleb asi jen čtvrtinová, to znamená ještě menší než při prvních volbách před pěti lety. A to už tehdy jsme na tom byli s účastí na unijním štíru.

7.6.2009 v 16:06 | Karma: 18,22 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik