Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman a Babiš: dva ptáčci z jednoho - nejen Čapího – hnízda

Návštěvou farmy Čapí hnízdo prezident Miloš Zeman upevnil své spojenectví s majitelem farmy a šéfem ANO Andrejem Babišem. Přítomné děti z Klokánků tak dělaly stafáž piklím, které mohou výrazně ovlivnit českou politiku.

Celé setkání bylo dopředu pečlivě zrežírováno a patřičně medializováno. I na farmu nedaleko středočeských Olbramovic si Zeman vedle svého ansámblu přivezl i nějaké to peprné (viděno Hradem moudré) vyjádření k politickému dění. Velice správně tušil, že média ho hned lačně převezmou a bude zase o čem mluvit. A aby to nevypadalo až tak cynicky, vzal s sebou děti z Klokánků (kterým hned Babiš poslal milion korun, ale pro ně každá koruna samozřejmě dobrá!). Pro děti to byl velký zážitek a den si užily, jen jim samozřejmě nemohlo dojít, že cílem této návštěvy bylo úplně něco jiného.

Česká republika se opět velice rychle blíží do období, kdy doslova nevybředne z volebního maratonu. Bude se volit do krajů, Senátu, Poslanecké sněmovny a poté i na Hrad. A na české politické šachovnici jsou Zeman i Babiš významní hráči, kteří se čím dál více potřebují a zjišťují, jak si mohou vzájemně posloužit. Vzájemný vztah těchto dvou mužů ještě před pár lety měl k idylce daleko. Stačí jen vyhledat v archivech novin či televize peprné odsudky, které na sebe tito politici hojně metali. Ale vidíte, stačí, aby uběhla nějaká doba a oba vyměnili své názory a postoje jako ušpiněné ponožky. To je politika, v níž účel světí prostředky a někdo má holt silnější žaludek než obyčejní smrtelníci.

Výsledky podobných okázalých kamarádských návštěv se mohou projevit na budoucím rozložení politických sil v zemi. Na nich se utužují vazby a spolurozhoduje se, kdo bude jednou premiér či prezident. Zvrátit by to mohl jen „nečekaný“ výsledek příslušných voleb, v němž by lidé odmítli tento styl politiky a dali hlas jiným silám či kandidátům. Ale to už je téma na jiné zamyšlení. Za něj ale stojí skutečnost, že kolem Čapího hnízda bylo v posledních týdnech nebývale živo v souvislosti s (nejspíš sporným) poskytnutím padesátimilionové dotace a co její návštěvou chtěl Miloš Zeman svým plebejským poddaným naznačit. To ale ať si každý čtenář rozhodne sám.

Zajímají vás další moje glosy nebo zpravodajské texty? Navštivte moje stránky:
http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/novinky/

Autor: Jiří Štefek | čtvrtek 28.4.2016 15:58 | karma článku: 30,60 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Trutnov Open Air 2009 aneb letošní ročník festivalu mýma očima

Festival na trutnovském Bojišti přezdívaný jako východočeský Woodstock o uplynulém víkendu přidal na svůj náhrdelník již 22. léto svého trvání. A opět se vydařilo, byla to sázka na osvědčené karty, tolerantní publikum a nespoutaného undergroundové ducha. Letos to bylo již poosmé, co jsem na festivalu strávil "mejdan na konec prázdnin". A jak jsem tedy viděl letošní ročník a co mě zaujalo či naopak?

24.8.2009 v 11:28 | Karma: 25,01 | Přečteno: 3805x | Diskuse| Kultura

Jiří Štefek

Chvála YouTube aneb Proč hledám polozapomenuté hity

Ten pocit zná asi každý. Čas od času se mu stane, že při nejrůznějších příležitostech (při poslechu vzpomínkového nebo retro pořadu v nějakém rádiu, návštěvě oldies hudební produkce a nebo prostě čistě náhodně) zaslechne skladbu a pak si říká "hernajz, tu už jsem neslyšel hezkou řádku let!" A pokud je takových skladeb během kratší doby více, člověku se poněkud vrací nostalgický pocit vpomínek a vybavuje si k těmto skladbám nějaké zážitky a polozapomenuté události. Každopádně z nich má dobrý pocit a ještě lepší náladu.

11.8.2009 v 15:03 | Karma: 14,44 | Přečteno: 3860x | Diskuse| Kultura

Jiří Štefek

Povídání o spořivém Slávkovi a ČSSD, která o potřebných jen mluví

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka je nejpopulárnějším politikem v zemi. Už dlouho. Nicméně ani to ho neochránilo před zájmem médií a veřejnosti po tom, aby jim řekl, kde vzal na svůj pražský byt. Nejprve se trošku holoubek kroutil, ale pak přiznal barvu. Na nákup bydlení použil i nezdanitelné příjmy, které jako ústavní činitel už hezkou řádku let pobírá. S upřímností sobě vlastní ještě přiznal, že jako ministr financí prakticky žádné výdaje neměl a že po odchodu z ministerstva do významné funkce ve sněmovně si platově taky nepohoršil a bere více než 100 tisíc čistého měsíčně.

2.7.2009 v 11:55 | Karma: 33,63 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Tak nám benzin zase pěkně zdražuje...

Ta zpráva zřejmě nepotěší asi nikoho (možná jen pár ekologických aktivitstů), ale je to tak. Benzin (především ten v České republice nejpoužívanější - tedy Natural 95) v posledním období opět poměrně citelně zdražuje. Podle údajů společnosti CCS činila průměrná cena litru Natural 95 ke včerejší půlnoci 27,96 koruny. Oproti předešlému dni litr podražil o 33 haléřů a když to srovnáme s 9. dubnem letošního roku, tedy obdobím před dvěma měsíci, vyjde nám nárůst ceny na 2,28 koruny za litr.

10.6.2009 v 12:46 | Karma: 9,88 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Štefek

Skvělá úspora: Přišlo volit málo lidí, strany dostanou méně peněz!

Volby o ničem, venku ošklivo, lepší sedět doma u telky. Asi takto uvažovala drtivá většina Čechů při víkendových volbách do Evropského parlamentu. Podle prvních a předběžných odhadů byla účast u voleb asi jen čtvrtinová, to znamená ještě menší než při prvních volbách před pěti lety. A to už tehdy jsme na tom byli s účastí na unijním štíru.

7.6.2009 v 16:06 | Karma: 18,22 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik