Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sociální demokraty čeká tvrdá odtučňovací kúra

Verdikt Městského soudu v Praze zaplatit Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun přišel pro ČSSD v nejméně vhodnou dobu. Nyní se ale ukáže, kdo byl ve straně jen ze zištnosti a kdo to s ČSSD vždy „myslel upřímně“.

Vedení sociální demokracie totiž nejspíš bude muset vedle snahy vyjednat si nový a nemalý bankovní úvěr oslovit i své řadové členy (a sympatizanty) s prosbou o finanční pomoc. A má-li to mít nějaký významnější efekt, budou muset dárci straně věnovat částky minimálně v řádu tisíců korun (a bude jich muset být opravdu hodně). Sociální demokracie má sice něco přes 20 tisíc členů, ale peníze pošle zřejmě jen zlomek straníků. O to větším příkladem by jim pak měli jít oranžoví náčelníci, kteří si jako ministři, poslanci, hejtmani a tak dále vydělávají měsíčně mnohonásobně více, než je průměrná mzda v České republice.

Zaplacení takové rakety způsobí ve financích ČSSD pěknou paseku. Strana bude muset tvrdě šetřit, vyházet nepotřebné analytiky, poradce a jim podobné přechytralé pijavice, prodat nepotřebná auta či budovy. Má-li ale zůstat důvěryhodná a dostát svým závazkům, bude muset hledat zdroje příjmů mezi svými straníky i sympatizanty, ostatně jako to dělala před dvěma lety ODS. A dlužno dodat, že docela úspěšně. České politické dějiny totiž pamatují i strany, které byly na vrcholu a pak je dluhy zahubily. Příkladem budiž jistá Občanská demokratická aliance (ODA), která měla v 90. letech ministry hned v několika vládách a v roce 2007 se sama rozpustila a zůstaly po ní dluhy v řádu desítek milionů korun.

Z politologického hlediska by měli mít zájem na stabilizaci ČSSD (a udržení její existence na významné úrovni) i příznivci pravice a ti, kteří by si o Lidový dům ani kolo neopřeli. Tuzemský stranický systém potřebuje silnou systémovou levicovou stranu, která bude tvořit protiváhu pravici či protestním stranám, a to bez ohledu na současnou výši preferencí. Současný stav tak může těšit maximálně ANO a Andreje Babiše, který by v zemi nejraději vládl sám. Pro něho je sice v tuto dobu ČSSD koaliční partner, ale z dlouhodobého hlediska zároveň i úhlavní nepřítel.

Samotnou kapitolou v této kauze je osoba Miloše Zemana, který se nyní tváří, jakoby se ho to netýkalo. Ačkoliv to byl právě on, kdo s Altnerem podepsal příslušnou smlouvu, teď hází odpovědnost na všechny své nástupce v čele strany. Ale fakt, že je současný prezident v podobných záležitostech poněkud méně statečný a s odvahou je na tom jako pětiletý kluk při stezce odvahy, není zas až takovou novinkou.

Pro ČSSD je ironií osudu, že tato finanční rána přichází v době, kdy startuje kampaň před podzimními volbami do Senátu a krajů. Na nějakou bombastickou kampaň a billboardy oblepenou republiku tak může zapomenout. Naskýtá se jí tak možnost vrátit se ke kořenům. Přestat říhat a mlaskat u plných stolů a vylézt z limuzín mezi prostý lid. S penězi hnutí ANO se ČSSD měřit nemohla a ani nemůže, ale v Česku ale stále žijí lidé, kteří nechtějí stát jako firmu a svůj hlas raději dají pro sociální stát.

Zajímají vás další moje články? Navštivte moji stránku http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/novinky/.

Autor: Jiří Štefek | pondělí 4.4.2016 14:33 | karma článku: 25,06 | přečteno: 2203x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Trutnov Open Air 2009 aneb letošní ročník festivalu mýma očima

Festival na trutnovském Bojišti přezdívaný jako východočeský Woodstock o uplynulém víkendu přidal na svůj náhrdelník již 22. léto svého trvání. A opět se vydařilo, byla to sázka na osvědčené karty, tolerantní publikum a nespoutaného undergroundové ducha. Letos to bylo již poosmé, co jsem na festivalu strávil "mejdan na konec prázdnin". A jak jsem tedy viděl letošní ročník a co mě zaujalo či naopak?

24.8.2009 v 11:28 | Karma: 25,01 | Přečteno: 3805x | Diskuse| Kultura

Jiří Štefek

Chvála YouTube aneb Proč hledám polozapomenuté hity

Ten pocit zná asi každý. Čas od času se mu stane, že při nejrůznějších příležitostech (při poslechu vzpomínkového nebo retro pořadu v nějakém rádiu, návštěvě oldies hudební produkce a nebo prostě čistě náhodně) zaslechne skladbu a pak si říká "hernajz, tu už jsem neslyšel hezkou řádku let!" A pokud je takových skladeb během kratší doby více, člověku se poněkud vrací nostalgický pocit vpomínek a vybavuje si k těmto skladbám nějaké zážitky a polozapomenuté události. Každopádně z nich má dobrý pocit a ještě lepší náladu.

11.8.2009 v 15:03 | Karma: 14,44 | Přečteno: 3860x | Diskuse| Kultura

Jiří Štefek

Povídání o spořivém Slávkovi a ČSSD, která o potřebných jen mluví

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka je nejpopulárnějším politikem v zemi. Už dlouho. Nicméně ani to ho neochránilo před zájmem médií a veřejnosti po tom, aby jim řekl, kde vzal na svůj pražský byt. Nejprve se trošku holoubek kroutil, ale pak přiznal barvu. Na nákup bydlení použil i nezdanitelné příjmy, které jako ústavní činitel už hezkou řádku let pobírá. S upřímností sobě vlastní ještě přiznal, že jako ministr financí prakticky žádné výdaje neměl a že po odchodu z ministerstva do významné funkce ve sněmovně si platově taky nepohoršil a bere více než 100 tisíc čistého měsíčně.

2.7.2009 v 11:55 | Karma: 33,63 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Tak nám benzin zase pěkně zdražuje...

Ta zpráva zřejmě nepotěší asi nikoho (možná jen pár ekologických aktivitstů), ale je to tak. Benzin (především ten v České republice nejpoužívanější - tedy Natural 95) v posledním období opět poměrně citelně zdražuje. Podle údajů společnosti CCS činila průměrná cena litru Natural 95 ke včerejší půlnoci 27,96 koruny. Oproti předešlému dni litr podražil o 33 haléřů a když to srovnáme s 9. dubnem letošního roku, tedy obdobím před dvěma měsíci, vyjde nám nárůst ceny na 2,28 koruny za litr.

10.6.2009 v 12:46 | Karma: 9,88 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Štefek

Skvělá úspora: Přišlo volit málo lidí, strany dostanou méně peněz!

Volby o ničem, venku ošklivo, lepší sedět doma u telky. Asi takto uvažovala drtivá většina Čechů při víkendových volbách do Evropského parlamentu. Podle prvních a předběžných odhadů byla účast u voleb asi jen čtvrtinová, to znamená ještě menší než při prvních volbách před pěti lety. A to už tehdy jsme na tom byli s účastí na unijním štíru.

7.6.2009 v 16:06 | Karma: 18,22 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

V Litvínově někdo násilně vnikl do budovy gymnázia, policie školu evakuovala

3. května 2024  8:31

Několik policejních hlídek včetně policejního psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik