Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotka a Babiš se už perou, volební fackovačka začala

Ačkoliv termín podzimních voleb do Senátu a krajských zastupitelstev ještě ani nebyl stanoven, nejen vládní strany už vyrazily na lov voličů. 

Sociální demokraté zaplavili billboardy i média reklamním sdělením, že stát není firma a chystají se ve sněmovně podpořit zákon z dílny opozice omezující vlastníkům firem účast ve vládě. To se samozřejmě nelíbí šéfovi další koaliční strany ANO Andreji Babišovi, na jehož figuru je tato legislativní kazajka přesně ušitá. Proto hned on i jeho další straničtí frajtři otevřeli svůj již připravený muniční sklad a se stejnou vervou zahájili palbu opačným směrem. Jako úvodní chod postačila osobní účast Bohuslava Sobotky (jako někdejšího ministra financí) při dost nepovedené privatizaci OKD a jeho bytového fondu.

Touto kočkovanou de facto začala letošní volební kampaň. Je jasné a zcela logické, že dříve či později musel podobný výstřel zaznít. Všechny tři koaliční strany nejsou ve vládě z lásky, ale z pragmatismu (tedy rozumu) a případný klid v ní budou udržovat jen do té doby, pokud se jim to bude hodit (doufám, že tu v Česku nemáme příliš mnoho idealistů, kteří si myslí opak). Anebo do doby, kdy budou potřebovat společensky potvrdit svoji sílu. Jedním z takových momentů jsou právě volby a ty už jsou za rohem.

Letošní podzimní volby budou z historického hlediska poněkud atypické. Oba hlavní volební soupeři jsou dvě největší vládní strany a tyto strany mají zároveň nejvyšší volební preference. V minulosti to bývalo tak, že v poločase vládnutí dostávaly vládní strany na frak jak v preferencích, tak i v konečném volebním zisku. Nynější opozice (především ta pravicová) ale nemůže překročit svůj stín a dosáhnout alespoň přirozeného volebního potenciálu. Nicméně má ještě nějaký čas s tím něco udělat.

Velkou neznámou stále je, jaká témata budou volbám dominovat. Zda domácí ekonomika či strach z uprchlické krize. Přitom ani jedno z nich s regionální politikou přímo nesouvisí a lehce přehlasovatelný Senát toho na celostátní úrovni taky moc nezmůže. Ale straničtí mágové jsou schopni do programu semlít všechno a i z jalové krávy tele vytáhnout. Vzpomeňme například na zdravotnické poplatky v roce 2008. Podstatné však bude, kolik lidí nakonec k urnám přijde. Proto strany budou mobilizovat především svoje věrné a sympatizanty, kterým nabídnou jednoduchá hesla, nad nimiž se nemusí moc přemýšlet. Ono to totiž někdy moc bolí a tak ať se raději moc nemyslí. Právě na to strany spoléhají nejvíce. Guláš, růže či koblihy to přeci nakonec vyřeší i bez toho.

Autor: Jiří Štefek | středa 2.3.2016 12:50 | karma článku: 11,99 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Mučedníci z rozkřáplých vajec

V posledních dvou dnech se mě řada známých ptala, jestli jsem byl osobně zúčastněn v onu středu odpoledne na pražském Andělu, kde se snesl déšť vajec na pohlaváry ČSSD. Když jsem jim odpověděl že ANO, tak se vyptávali jak to tam vypadalo a co jsem tomu říkal. Ptali se i kvůli tomu, že měli a mají dojem, že celá vaječná kauza žije už svým vlastním životem, prakticky zastínila celou kampaň před volbami do Evropského parlamentu a spekulovali, zda paradoxně toto vejcování sociální demokracii nepomůže.

29.5.2009 v 14:19 | Karma: 36,12 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Kéž by i moje vejce bylo pro Paroubka, sní české slípky

V poslední době snad nemine den, kdy by se na předvolebním mítinku ČSSD neodehrál incident, v němž jsou více či méně zapletena vajíčka. Někde je po šéfovi ČSSD Jiřím Paroubkovi jeho odpůrci háží, jindy mu je přinesou v celém platu na pódium. Skoro by se chtělo napsat, že sociální demokraté by měli vážně zvažovat, jestli ve svém stranickém znaku nevymění vejce za růži. Ostatně zabili by tím hned několik much jednou ranou: větší spotřeba vajec kvůli předvolebním mítingům podporuje tržby v maloobchodu (a tedy posílila churavějící české hospodářství), dostalo by se tak zvláští úctě kuru domácímu, jehož produkty více či méně jíme skoro všichni a navíc by to byl i velký zátah na voliče: slepice doma chovají desítky tisíc lidí a to už je přece slušný voličský elektorát.

22.5.2009 v 17:42 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Báječný start Aleny Borůvkové, (ne)možné nové hvězdy ČSSD

Z výběru nové místopředsedkyně ČSSD, kdy podle stanov strany nějaká žena v jejím vedení musí být, se stává docela zajímavá podívaná, ne-li přímo psina či prča. Nejdříve se nedávno straničtí pohlaváři na svém sjezdu tak radili až se přeradili a zástupkyni něžnějšího pohlaví do svých čelných řad nezvolili. A pak ejhle, najednou se tu zjevila paní Alena Borůvková, u které se našla jakási shoda na tom, že by se místopředsedkyní mohla stát. Když mělo dojít k volbě, která by ji měla jako jedinou kandidátku na tento post potvrdit, nesešel se dostatečný počet delegátů, takže hrozilo fiasko. Rozhodnutí jak z toho ven bylo opět šalamounské.

24.4.2009 v 11:24 | Karma: 31,72 | Přečteno: 2363x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Rath, Paroubek a další hvězdy píšou Obamovi. Ten se ale má!

Kdyby se americký prezident Barack Obama, který zítra přiletí do Prahy na summit EU-USA, náhodou nudil, někteří čeští politici se rozhodli, že mu nudu zaženou a napsali mu pár řádek. Nedávno tak učinil například jistý (dle titulu zřejmě doktor medicíny) David Rath a aktuálně i další plejáda politiků v čele s Jiřím Paroubkem, Vojtěchem Filipem a dalšími levicovými politiky. Zatímco se Rath přimlouval za ochranu přírody v Brdech, Paroubek a spol. pokračovali v pění své protiradarové mantry.

3.4.2009 v 12:04 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Jak se stát lumpem za pár minut? Neplatit 30 korun u lékaře.

Třicetikorunový poplatek a revolta proti němu vyhrála ČSSD oboje podzimní volby. Noví vládci třinácti krajů se pak postarali, aby toto dítko ex-ministra zdravotnictví Julínka bylo alespoň v krajských nemocnicích a lékařských zařízeních zprovozeno ze světa. Vědomě tak obešli zákon i Ústavu a stejně s nimi všichni, kteří za sebe nechají poplatky platit a zákon je od toho výslovně neosvobozuje. Je to lumpárna a jak potom nazvat lidi, kteří se této praxe účastní, je otázka jednoduchá i pro pětileté dítě.

3.3.2009 v 16:43 | Karma: 37,56 | Přečteno: 2277x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik