Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prostituce jest nutnou, usnesli se jičínští před 137 lety

Prostituce, tedy poskytování sexuálních služeb za úplatu, je stará jako lidstvo samo. I proto se o ní v přeneseném významu slova hovoří jako o „nejstarším řemesle lidstva“.

Veřejná moc ve většině zemí se s ní snažila odjakživa vypořádat rozličnými způsoby. Zatímco někde přistupovali k přísné represi, která měla za následek spíš přesun prostituce do ilegality, jinde zvolili cestu jejího podřízení státnímu dozoru (tzv. reglementaci), čímž se zpřehlednilo její poskytování. To byl příklad i východočeského města Jičína.

Zdejší radní se před 137 lety (11. ledna 1879) usnesli na Pravidlech prostituce, v nichž upravili podmínky pro její poskytování. Reagovali tím na skutečnost, jak se nejstarší lidské řemeslo v Jičíně slibně rozvíjelo, k čemuž přispívala i přítomnost vojenské posádky. Někteří představitelé dokonce považovali prostituci ve městě za nutnou a potřebnou. Proto se hned v samém úvodu Pravidel prostituce, které obsahovaly celkem 43 paragrafů, praví: „Prostituce ve větším městě jest sice nutnou, však musí se obmezovati. Jest tedy povinností městského představenstva dbáti o to, aby se syfilitická nemoc v městě nerozmohla. Představenstvo usneslo se na pravidlech, kterými říditi se musí jak majitelé bordelů, tak i přechovávané v nich nevěstky.“ Právní úprava pochopitelně stanovovala i tresty za porušení těchto ustanovení. Městská rada mohla mimo jiné udílet peněžité pokuty, navrhnout zrušení koncese, hrozila i trestním stíháním.

Zajímavé historické poznatky k této problematice nashromáždil a ve své knize „Zločin a trest v českých dějinách“ publikoval jičínský historik Jindřich Francek. Ve své knize Francek uvádí, že již v říjnu 1873 napsalo několik jičínských občanů městské radě, že si na Pražském předměstí pan František Kracík postavil dům, v němž provozuje šenkýřskou živnost. Dále uvedli, že pod svou střechou trpí „ještě jiné odvětví živnosti, které vší mravopočestnosti a slušnému lidskému chování se na příkoř staví, totiž přechovává tam nepřetržitě několik nemravných ženštin, které svým vlastním tělem nedovolený obchod provozují a nejenom svobodné muže a vojsko v mladém věku, nýbrž i dospělé ženaté muže k sobě vábí, je svádí, o počestnost a jmění je připravuje.“ František Kracík tedy oficiálně zřídil v Jičíně nevěstinec, další existovaly přes protesty občanů na Novém Městě.

Během následujících několika let se prostituce významně rozšířila, vedle oficiálních nevěstinců pracovala ženská obsluha i v jiných hostincích. Podle historických pramenců před kasárnami čekávaly na své zákazníky „šlapky“, které uspokojovaly sexuální potřeby vojáků v přírodě nebo ve svých bytech. Městský úřad se pokusil o omezení prostituce tím, že zakázal vyhláškou z konce února 1899 zaměstnávání číšnic v hostincích. Toto rozhodnutí však narazilo na odpor hostinských, kteří opovažovali za zásah do svých živnostenských práv. Navíc ve Starém a Novém jičínském městě se touto vyhláškou neřídili stejně. Zatímco na Starém Městě byly hostince převážně bez číšnic, na Novém Městě byly trpěny. Novoměstští občané se dovolávali spravedlnosti, upozorňovali na ekonomické důsledky činnosti bordelů. Stížnost z 25. března 1910 dle historických pramenů končí slovy: „A naše rodiny, děti a zvláště dívky; ty trpí nejvíce na své dobré pověsti, pokládány jsouc za vyděděnce vší mravnosti - jsou z Nového Města.“

Jičínská městská rada proto v dubnu 1910 znovu řešila tuto problematiku s majiteli nevěstinců, byla uzavřena dohoda o omezení činnosti a přesunutí na jiné, vhodnější místo. K 30. dubnu 1911 byly nevěstince na Novém Městě zrušeny, ale pouze však jen načas. Po zavření těchto podniků se rychle rozvíjela tajná prostituce, což se projevilo ve zvýšení počtu onemocnění venerickými chorobami především mezi vojáky. Proto ani nepřekvapí, že to byli především vojenští lékaři, kteří usilovali o obnovení nevěstinců. Například MUDr. Červinka uvádí koncem roku 1911 ve své lékařské zprávě: „Jak zkušenost učí, prostituce nikdy nemůže být úplně potlačena, a jelikož od prostituce tajné, lékařsky nekontrolované hrozí větší rozšíření nemocí venerických, doporučuji, aby nevěstince byly otevřeny a aby zároveň konán byl přísný dozor policejní za tím účelem, aby tajná, lékařsky nekontrolovaná prostituce byla zamezena.“ Jičínské prostitutky navíc byly pod stálou péčí, navštěvovaly lékaře pravidelně dvakrát týdně, a to v úterý a v pátek.

Konec oficiálně povolené prostituce přišel po první světové válce. Veřejné domy se „přežily“ a byly likvidovány podle zákona o potírání pohlavních nemocí.

Autor: Jiří Štefek | neděle 21.2.2016 14:03 | karma článku: 14,60 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Mučedníci z rozkřáplých vajec

V posledních dvou dnech se mě řada známých ptala, jestli jsem byl osobně zúčastněn v onu středu odpoledne na pražském Andělu, kde se snesl déšť vajec na pohlaváry ČSSD. Když jsem jim odpověděl že ANO, tak se vyptávali jak to tam vypadalo a co jsem tomu říkal. Ptali se i kvůli tomu, že měli a mají dojem, že celá vaječná kauza žije už svým vlastním životem, prakticky zastínila celou kampaň před volbami do Evropského parlamentu a spekulovali, zda paradoxně toto vejcování sociální demokracii nepomůže.

29.5.2009 v 14:19 | Karma: 36,12 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Kéž by i moje vejce bylo pro Paroubka, sní české slípky

V poslední době snad nemine den, kdy by se na předvolebním mítinku ČSSD neodehrál incident, v němž jsou více či méně zapletena vajíčka. Někde je po šéfovi ČSSD Jiřím Paroubkovi jeho odpůrci háží, jindy mu je přinesou v celém platu na pódium. Skoro by se chtělo napsat, že sociální demokraté by měli vážně zvažovat, jestli ve svém stranickém znaku nevymění vejce za růži. Ostatně zabili by tím hned několik much jednou ranou: větší spotřeba vajec kvůli předvolebním mítingům podporuje tržby v maloobchodu (a tedy posílila churavějící české hospodářství), dostalo by se tak zvláští úctě kuru domácímu, jehož produkty více či méně jíme skoro všichni a navíc by to byl i velký zátah na voliče: slepice doma chovají desítky tisíc lidí a to už je přece slušný voličský elektorát.

22.5.2009 v 17:42 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Báječný start Aleny Borůvkové, (ne)možné nové hvězdy ČSSD

Z výběru nové místopředsedkyně ČSSD, kdy podle stanov strany nějaká žena v jejím vedení musí být, se stává docela zajímavá podívaná, ne-li přímo psina či prča. Nejdříve se nedávno straničtí pohlaváři na svém sjezdu tak radili až se přeradili a zástupkyni něžnějšího pohlaví do svých čelných řad nezvolili. A pak ejhle, najednou se tu zjevila paní Alena Borůvková, u které se našla jakási shoda na tom, že by se místopředsedkyní mohla stát. Když mělo dojít k volbě, která by ji měla jako jedinou kandidátku na tento post potvrdit, nesešel se dostatečný počet delegátů, takže hrozilo fiasko. Rozhodnutí jak z toho ven bylo opět šalamounské.

24.4.2009 v 11:24 | Karma: 31,72 | Přečteno: 2363x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Rath, Paroubek a další hvězdy píšou Obamovi. Ten se ale má!

Kdyby se americký prezident Barack Obama, který zítra přiletí do Prahy na summit EU-USA, náhodou nudil, někteří čeští politici se rozhodli, že mu nudu zaženou a napsali mu pár řádek. Nedávno tak učinil například jistý (dle titulu zřejmě doktor medicíny) David Rath a aktuálně i další plejáda politiků v čele s Jiřím Paroubkem, Vojtěchem Filipem a dalšími levicovými politiky. Zatímco se Rath přimlouval za ochranu přírody v Brdech, Paroubek a spol. pokračovali v pění své protiradarové mantry.

3.4.2009 v 12:04 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Jak se stát lumpem za pár minut? Neplatit 30 korun u lékaře.

Třicetikorunový poplatek a revolta proti němu vyhrála ČSSD oboje podzimní volby. Noví vládci třinácti krajů se pak postarali, aby toto dítko ex-ministra zdravotnictví Julínka bylo alespoň v krajských nemocnicích a lékařských zařízeních zprovozeno ze světa. Vědomě tak obešli zákon i Ústavu a stejně s nimi všichni, kteří za sebe nechají poplatky platit a zákon je od toho výslovně neosvobozuje. Je to lumpárna a jak potom nazvat lidi, kteří se této praxe účastní, je otázka jednoduchá i pro pětileté dítě.

3.3.2009 v 16:43 | Karma: 37,56 | Přečteno: 2277x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik