Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premiér a vzteklí umolousaní ratlíci

Se vzrůstajícími sympatiemi sleduji počínání Jana Fischera v premiérské funkci. Kromě toho, že se nechová jako populista a nebo vztekle nebo nabubřele jako jistí "umělci" v partajních trenýrkách a tričkách, oceňuji, že dokáže bouchnout pěstí do stolu a nenechá si do svých záležitostí mluvit stranickými politiky.

Čeští politici mají vůbec takové zvláštní návyky. Kromě toho, že většina z nich je v běžném životě nepoužitelná a do politiky si přišla jen vydělat nebo získat správné kontakty, jsou naši volení zástupci ještě kadeti v tom, když hodnotí práci druhých a pokud není po jejich, tak se postaví na zadní a nehne s nimi ani pár volů.

Dosud jim tato podivná taktika tak nějak vycházela a většinou se skákalo podle jejich not. Ale to začíná velice zásadně měnit a to k dobrému. Zásluhu na tom má především premiér Jan Fischer. Už třeba jen tím, že když vidí, jak si hlavní kohouti na sněmovním hnoji nemohou vybrat společného červíka (rozuměj eurokomisaře), dává najevo, že si jej vybere sám. Měl to udělat už dávno, ale důležité je, že se tak stalo. Pokud si bude stát za svým a nominuje Vladimíra Dlouhého, bude to velmi dobré rozhodnutí. A ať se ČSSD, ODS a další klidně zblázní nebo ne. Právo nominovat má vláda a nikoliv šéfové ODS a ČSSD (i když vládě vdechli život).

Taktéž se mi líbilo, když premiér na konci tohoto týden zvýšil hlas a odkázal do patřičných mezí Jiřího Paroubka za jeho reptalství okolo vyjednané výjimky k Lisabonské smlouvě. Přitom to byl právě i lídr socialistů, který s tím předtím bez okolků souhlasil. Jenže pak mu asi kolegové ze dalších levicových stran v západní Evropě zvedli mandle a Paroubkův "sexymozek" to vyhodnotil, že je potřeba odočit korouhev a místo kulí lít písmena, řečeno replikou ze Třech veteránů. Ostatně u Paroubka to nebylo poprvé a ani naposled. Věřme ale, že vzhledem k dnešní radostné události v jeho rodině (k níž se mu služí samozřejmě poblahopřát) bude pár dní či týdnů jiné starosti a přestane chrlit svá prohlášení, tiskové zprávy a především měnit názory.

Ani politici ostatních stran nezanedbají okamžik, aby si přihřáli svoji polívčičku a kasali svá trika. Cyril Svoboda zazpívá svou mantru o zdanění hazardu a podpoře rodin, ODS zase o ministerstvu vnitra a jeho novém nájemníkovi a tak dále. Možná, že to někoho baví poslouchat. Důležité je, že v této zemi rozhoduje a vládne Fischer. I když parlament potřebuje. Ale v něm není patrno, kdo má většinu či "nemenšinu".

A naši straničtí ratlíci? Ať vrčí, plivají, žužlají kalhoty nebo si jen tak řeční. Ono je to vlastně jako "kolik třešní, tolik višní". Na to už pak platí jen jedna replika: "jen ať si plácá, na to my jsme zvyklí" a "Ješito, už to máš ušito (to se starej potrhá)..."

Autor: Jiří Štefek | neděle 1.11.2009 16:29 | karma článku: 25,24 | přečteno: 1541x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Trutnov Open Air 2009 aneb letošní ročník festivalu mýma očima

Festival na trutnovském Bojišti přezdívaný jako východočeský Woodstock o uplynulém víkendu přidal na svůj náhrdelník již 22. léto svého trvání. A opět se vydařilo, byla to sázka na osvědčené karty, tolerantní publikum a nespoutaného undergroundové ducha. Letos to bylo již poosmé, co jsem na festivalu strávil "mejdan na konec prázdnin". A jak jsem tedy viděl letošní ročník a co mě zaujalo či naopak?

24.8.2009 v 11:28 | Karma: 25,01 | Přečteno: 3805x | Diskuse| Kultura

Jiří Štefek

Chvála YouTube aneb Proč hledám polozapomenuté hity

Ten pocit zná asi každý. Čas od času se mu stane, že při nejrůznějších příležitostech (při poslechu vzpomínkového nebo retro pořadu v nějakém rádiu, návštěvě oldies hudební produkce a nebo prostě čistě náhodně) zaslechne skladbu a pak si říká "hernajz, tu už jsem neslyšel hezkou řádku let!" A pokud je takových skladeb během kratší doby více, člověku se poněkud vrací nostalgický pocit vpomínek a vybavuje si k těmto skladbám nějaké zážitky a polozapomenuté události. Každopádně z nich má dobrý pocit a ještě lepší náladu.

11.8.2009 v 15:03 | Karma: 14,44 | Přečteno: 3860x | Diskuse| Kultura

Jiří Štefek

Povídání o spořivém Slávkovi a ČSSD, která o potřebných jen mluví

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka je nejpopulárnějším politikem v zemi. Už dlouho. Nicméně ani to ho neochránilo před zájmem médií a veřejnosti po tom, aby jim řekl, kde vzal na svůj pražský byt. Nejprve se trošku holoubek kroutil, ale pak přiznal barvu. Na nákup bydlení použil i nezdanitelné příjmy, které jako ústavní činitel už hezkou řádku let pobírá. S upřímností sobě vlastní ještě přiznal, že jako ministr financí prakticky žádné výdaje neměl a že po odchodu z ministerstva do významné funkce ve sněmovně si platově taky nepohoršil a bere více než 100 tisíc čistého měsíčně.

2.7.2009 v 11:55 | Karma: 33,63 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Tak nám benzin zase pěkně zdražuje...

Ta zpráva zřejmě nepotěší asi nikoho (možná jen pár ekologických aktivitstů), ale je to tak. Benzin (především ten v České republice nejpoužívanější - tedy Natural 95) v posledním období opět poměrně citelně zdražuje. Podle údajů společnosti CCS činila průměrná cena litru Natural 95 ke včerejší půlnoci 27,96 koruny. Oproti předešlému dni litr podražil o 33 haléřů a když to srovnáme s 9. dubnem letošního roku, tedy obdobím před dvěma měsíci, vyjde nám nárůst ceny na 2,28 koruny za litr.

10.6.2009 v 12:46 | Karma: 9,88 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Štefek

Skvělá úspora: Přišlo volit málo lidí, strany dostanou méně peněz!

Volby o ničem, venku ošklivo, lepší sedět doma u telky. Asi takto uvažovala drtivá většina Čechů při víkendových volbách do Evropského parlamentu. Podle prvních a předběžných odhadů byla účast u voleb asi jen čtvrtinová, to znamená ještě menší než při prvních volbách před pěti lety. A to už tehdy jsme na tom byli s účastí na unijním štíru.

7.6.2009 v 16:06 | Karma: 18,22 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:35

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik