Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejkrásnější úsměv

Nebudu psát o nějaké hollywoodské hvězdě nebo o Muži roku 2009, ale o někom, koho jsem na tomto světě přivítala před několika měsíci.

Tady mě máš

Když mi po porodu dcerku přinesli, vůbec jsem nevěděla, co mám říct. Neměla jsem připravenou žádnou řeč jako: „Tak tě tady vítám“ nebo sudičkovské: „Ať jsi celý život šťastná“. Zmohla jsem se jen na jééé. Holčička se na mě zkoumavě dívala, neplakala, jen jakoby čekala, co bude dál. Ač to může znít jako sebevětší klišé, věděla jsem, že ona je moje štěstí.

Umím se usmát

Skutečný nával euforie jsem však zažila, když se ve spánku usmála. Říká se tomu andělský úsměv a příroda to tak zařídila, aby probudila v rodičích ochranářský instinkt. Když jsem s nadšením oznámila mé známé, že se dcerunka usmála - a jak krásně! - řekla mi: „A počkej, až se na tebe usměje doopravdy, to je něco!“ Moc jsem nechápala, co tím myslí, no to víte, prvorodička.

První měsíc se malá rozkoukávala. Teď už nebyla schovaná v lůně maminky a nedostávala vše automaticky. Teď bylo pro ni vše jiné a stále se vyskytovalo něco nového, nové a nové vjemy. I takové normální věci, jako den a noc nebo různé zvuky. Druhý měsíc mě už začala registrovat a přišel první úsměv vyslaný mým směrem. Projel mnou pocit štěstí a už jsem nelitovala, že jsem téměř pořád doma a přicházím o spoustu koncertů, akcí, zážitků. Pro mě je teď největším zážitkem tenhle malý uzlíček.

A teď se umím i smááát!

Od čtvrtého-pátého měsíce přešla dcerka od nepatrného úsměvu k pořádnému a taky obohatila svůj repertoár o smích. „Chlame“ se všemu. Zvukům nebo ksichtíkům, které na ni děláme, srandovní jí připadá přebalování nebo hlasy některých lidí. S přibývajícími měsíci přiděluje svému okolí úsměvy za odměnu, podle sympatií. Nejdřív si člověka pořádně prohlédne, chvilku ho pozoruje a poslouchá. Tváří se jako paní královna, v takových chvílích jí říkáme „Paní Důležitá“. No a až po chvíli zareaguje. Když se ke mně tuhle řítil kolega z práce, aby mi ukázal článek dokazující, že plešatí muži jsou sexy, měla jsem zrovna malou v náručí a ta spustila sirénu. Ale když si někdo získá její sympatie, má vyhráno, a pokud se tomu nebrání, může si odnést tenhle hřejivý pocit.

Proč pláču…?

Ovšem nejen úsměv je způsobem komunikace nemluvňat. Je jím také pláč. V prvních měsících ještě nevíte, co jaký pláč znamená. Vy si zvykáte na miminko, na to, že už nejste jen vy a váš partner, ale i někdo třetí, a miminko si zvyká na vás. Jako je několik druhů úsměvů, tak je i několik druhů pláče. Z porodnice jsem si odvezla i kontakt na maminku, se kterou jsem ležela na „JIPCE“. Navzájem si radíme a navštěvujeme se a obě jsme v prvních dvou měsících řešily, proč ta naše miminka pláčou. Víte, že existuje i poradna pro pláč? V emailu jsem měla telefonní číslo do poradny, ale říkala jsem si, že přece pro všechno je nějaký důvod. Druhý den mi přišla zpráva, kde bylo vítězné: „Už začínám rozumět!“ Všechno chce čas.

Někde jsem četla, že některá miminka pláčou jen tak, jinde zas, že pláčou-li déle než deset minut, znamená to, že je nějaký problém. Když má moje dcerka hlad, v pláči má vysoké tóny. Když je unavená, její pláč je rozmrzelý a ona má takový smutný pohled. Vždycky jsem z legrace říkala, že moje dítě má zase depresi. Když mě navštívil kamarád, tatínek dvou dětí, řekl mi, že jim je jedno, že mají v plínce nadílku, že ji nemusím vyměňovat tak často, protože jinak se nedoplatím. Moje dcerka je ale taková dámička, že mi to svým pláčem téměř vždy oznámí. Od čtvrtého měsíce má dva způsoby: buď zmíněný pláč, nebo taktiku „nejsem tady, jsem neviditelná, vůbec si mě nevšímejte“. Je jak pěna a kouká nevinně ve stylu já nic, já muzikant. Jakoby se styděla. Prostě dámička.

Nudím se!

Miminka vám taky dávají najevo, že nechtějí být sama. Když můj muž ráno vstane, jako první věc, co udělá je, že se jde podívat na dcerku. Když už nespinká a zahlédne ho, začne radostně mávat ručičkama a culit se. „A teď už ji musíš vzít do náruče, teď už neunikneš,“ řekla jsem mu. Díval se na mě jako na blázna a když se vzdálil, začala plakat. Vzal ji z postýlky a malé se vrátil úsměv na tvářičku. Těma rozzářenýma očkama mu říkala: „Pojď si hrát.“ Miminka se totiž nudí! No koho by bavilo celý den ležet a koukat do stropu? Zato vy, vy už se zaručeně nebudete nudit nikdy.

Autor: Iva Štefančíková | sobota 22.5.2010 8:00 | karma článku: 21,78 | přečteno: 1719x
  • Další články autora

Iva Štefančíková

Ubohost politiků strefovat se do slušných lidí

Během jednoho týdne dva hulvátské útoky na starostu Prahy 7, Jana Čižinského, mne a mé přátele ze sedmičky zvedly ze židle. Úroveň některých politiků klesá do bahna víc a víc. Etika, či slušnost upadá v zapomnění, sprostota vede.

20.9.2022 v 13:00 | Karma: 17,28 | Přečteno: 773x | Diskuse| Ostatní

Iva Štefančíková

Může být Čižinský primátorem Prahy? Zajisté.

Čím víc se blíží volby primátora města Prahy, tím víc se političtí sígři v médiích trefují do Jana Čižinského. Proč?

19.9.2022 v 13:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 253x | Diskuse| Politika

Iva Štefančíková

Pět bluesových es

Podání klasického blues s fusion téhle party si nejde nezamilovat. Tohle je tip na krásně strávený večer, nebo aspoň jedna z možností...

26.4.2017 v 16:00 | Karma: 10,88 | Přečteno: 282x | Diskuse| Kultura

Iva Štefančíková

PŘEKVAPENÍ PRO BRANKÁŘE VACLÍKA?

Původně jsem chtěla článek nazvat: "Proč se nic neděje s Tomášem Vaclíkem?". Záhy jsem ale zjistila, že kolem našeho českého fotbalového brankáře, který nyní chytá za švýcarský klub FC Basel 1893, se toho děje docela dost.

9.1.2017 v 16:00 | Karma: 14,19 | Přečteno: 667x | Diskuse| Sport

Iva Štefančíková

Pro Havla zahrají na "šestce" i Ostraváci

Vzpomínkami na Václava Havla se to v posledních dnech jen hemží a protože měl Havel blízko k rockové a undergroundové hudbě, pocty tohoto rázu jsou pro organizátory samozřejmostí.

20.10.2016 v 16:00 | Karma: 9,59 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3766x
Rockerka, máma, už dlouho Ostravačka v Praze.