Chrochtající blog

Chrochtání na blogu stálo Jiřího Dlabaju, dlouholetého reportéra TV NOVA, místo. Není to trochu přísné?

Jasně, Dlabaja video natočil v pracovní době, v prostorách Novy a dal ho na web Novy do svého blogu. Posléze přiznal chybu, omluvil se a čekal, zda zůstane „u vytahání za uši". Nezůstalo. Pro „závažné porušení pracovní kázně a poškození jména společnosti" byl propuštěn.

Občasné zprávy o propuštění zaměštnanců, kteří se „hodili marod" a na FaceBooku poté kamarádům oznámili, že jdou na golf, mne nechávaly chladným. Lhát se nemá, a pokud podvádím, zasloužím spravedlivý trest. Míra provinění Jiřího Dlabaji mi ale přijde o poznání nižší - ano, v pracovní době natočil (na jeden záběr) asi půlminutové video. Není nějak zvlášť vtipné, ostatně není ani nijak připravované - vyplynulo ze situace, kdy „polovina lidí v redakci pracovala na prasečí, dnes už nové chřipce". Je prostě jen reakcí, okamžitým nápadem, který díky přístupu k moderní technice spatřil světlo světa a díky novým médiím (blogu) se o něm dozvěděla široká veřejnost.

Blogovat dnes může každý, ale neznamená to, že je dnes každý novinářem. Blog není o žurnalistice. Dokonce ani novináři nepíší na svůj blog tak, jako do novin. Nestarají se o vyváženost informací a využívají možnosti vyjádřit svůj názor. Nechci polemizovat s tím, jestli Dlabajův příspěvek mohl někomu ublížit, osobně si myslím, že asi těžko, prasečí, novou ani mexickou chřipku u nás zatím (naštěstí) nikdo nemá a tahle neškodná parodie tak nikoho k slzám asi nedojme. Co mne ale zaráží, je prohlášení ředitele Novy Dvořáka, který mezi důvody vyhazovu uvedl mimo jiné fakt, že bylo video „umístěno na internetových stránkách spojených s TV Nova". Znamená to, že blogy na TV Nova podléhají svým způsobem (auto)cenzuře? Že to vlastně nejsou opravdové blogy, které vyjadřují stanovisko (byť třeba hloupé) lidí, kteří je píší?

Dlabaja si trest bezesporu zaslouží. Udělal hloupost, sám to přiznal a omluvil se. Zdůvodnění exemplárního trestu ze strany Novy mne ale nepřesvědčilo o jeho adekvátnosti. Spíš si teď říkám, jak to s těmi nováckými blogy teda je.

Autor: Rostislav Starý | pondělí 4.5.2009 19:55 | karma článku: 21,45 | přečteno: 1914x
  • Další články autora

Rostislav Starý

Bártovy tanečky na Facebooku

25.1.2011 v 14:44 | Karma: 11,16

Rostislav Starý

Moje máma je na Facebooku

20.6.2010 v 19:10 | Karma: 7,54